Thu. Jul 7th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Fibromialgjia është një gjendje kronike e karakterizuar nga dhembje të përhapura, lodhje, shqetësime të gjumit, dëmtime kognitive, depresion, ndjeshmëri mjedisore dhe simptoma të tretjes.

Në këtë sëmundje, specialistët besojnë se sinjalet e dhembjes janë të ekzagjeruara nga truri dhe nervat, duke amplifikuar ndjesinë e dhembjes që përjetoni. Ky përpunim i çrregullt i sinjalit çon në disa lloje anormale të dhembjes.

Asnjë test objektiv gjaku ose imazhesh s’ mund ta identifikojë atë, kështu që fibromialgjia diagnostikohet me kritere subjektive dhe duke përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të simptomave.

trajtimi mund të përfshijë ilaet kundër depresionit për të synuar kimi jonormale të trurit, terapi fizike, masazh, ndryshime të stilit të jetës, terapi njohëse të sjelljes dhe ilaçe të aprovuara posaçërisht për të trajtuar fibromialgjinë, siç është Lyrica (pregabalin).

Shkaktarët

Askush s’ e di me siguri. Simptomat besohet të shkaktohen nga një sistem nervor jofunksional. Vetë gjendja besohet të shkaktohet nga disa kombinime të faktorëve të shumtë, duke përfshirë:

  • Gjenetikë
  • Ndryshimet hormonale
  • Stresi afatgjatë
  • Sëmundje akute, përfshirë disa viruse

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page