© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Fibroza cistike (CF) është një çrregullim i trashëguar, kërcënues për jetën që dëmton mushkëritë dhe traktin tretës. Shkaktohet nga një gjen i dëmtuar që shkakton prodhimin e mukusit të trashur që bllokon udhët e frymëmarrjes dhe bllokon sekretimin e enzimave të tretjes.

Simptomat janë progresive dhe shpesh të rënda, dhe ato mund të përfshijnë probleme të frymëmarrjes, infeksione të përsëritura të mushkërive, rritje të dobët, infertilitet mashkullor dhe inflamacion kronik të pankreasit, mëlçisë, veshkave dhe zemrës.

Fibroza cistike mund të diagnostikohet me analiza gjaku, depistim gjenetik dhe një procedurë të njohur si një test kloruri djerse. ndërsa s’ ka shërim për CF, ka trajtime që mund të përmirësojnë si gjatësinë, ashtu edhe cilësinë e jetës së dikujt.

tretmani

ndërsa s’ ka shërim për fibrozën cistike (CF), përparimet në trajtim kanë zgjatur jetëgjatësinë dhe cilësinë e jetës së njerëzve që jetojnë me sëmundjen. tretmani mund të përfshijë një shumëllojshmëri të procedurave dhe ilaçeve, duke përfshirë teknikat e pastrimit të udhëve të frymëmarrjes, antibiotikë, një dietë me shumë kalori, hollues të mukusit, bronkodilatatorë, enzima pankreatike dhe ilaçe të gjeneratës më të re të njohur si modulues të CFTR. Rastet e rënda mund të kërkojnë një transplant të mushkërive.

Me kalimin e kohës, pa dyshim që do të nevojiten rregullime.

Në vitet 1980, njerëzit me CF kishin një jetëgjatësi mesatare prej më pak se 20 vjet. Falë shqyrtimit të të porsalindurve dhe përparimeve në trajtim, ata që jetojnë me sëmundjen mund të presin të jetojnë mirë në të 40-tat e tyre – dhe ndoshta edhe më gjatë – Po qe se tretmani fillon herët dhe menaxhohet vazhdimisht.

[ad_2]

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.