Thu. Aug 18th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Çka është Frekuenca ?

Frekuenca është numri i një ngjarje të përsëritur për njësi kohe. Ajo zakonisht referohet si frekuencë kohore.

Perioda është kohëzgjatja e një cikli në një ngjarje e përsëritur, kështu që perioda është reciprokja e frekuencës. Si shembull, viti është perioda e orbitës së Tokës rreth Diellit, dhe rrotullimi i Tokës, rreth boshtit të saj ka një frekuencë prej 1 rrotullim .

Njësia SI e frekuencave është herc (Hz), e cila përcaktohet si një cikël për sekondë.

Përcaktimi dhe njësitë

Një njësi tradicionale e matjes e përdorur me pajisje mekanike është rrotullim për minutë, e shkurtuar si RPM. 60 RPM janë të barabarta me një herc.

Perioda, zakonisht e dhënë me simbolin T, është gjatësia e kohës e marrë prej një cikli , dhe është reciprokja e frekuencës f:

{\displaystyle T={\frac {1}{f}}}

Njësia SI për periodën është sekonda.

You cannot copy content of this page