Sun. Nov 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Çka është Fruktoza ?

Fruktoza është një lloj sheqeri i njohur si monosakarid.

Ashtu si sheqernat e tjera, fruktoza siguron katër kalori për gram.

Fruktoza njihet gjithashtu si “sheqer frutash” sepse kryesisht gjendet natyrshëm në shumë fruta. Gjithashtu gjendet natyrshëm në ushqime të tjera bimore si mjalti, panxhari i sheqerit, kallam sheqeri dhe perimet.

Fruktoza është karbohidrati më i ëmbël natyral dhe është 1.2-1.8 herë më i ëmbël se saharoza (sheqeri i tryezës).

Metabolizmi i fruktozës nuk kërkon insulinë dhe ka një ndikim të ulët në nivelet e glukozës në gjak.

Ka shumë lloje të ndryshme sheqernash, disa prej të cilëve janë më të zakonshëm se të tjerët.

Fruktoza është një lloj sheqeri i njohur si një monosakarid, ose një sheqer “i vetëm”, ​​si glukoza.

Monosakaridet mund të lidhen së bashku për të formuar disakaride, më e zakonshme prej të cilave është saharoza ose “sheqeri i tryezës”.

Saharoza përbëhet nga 50% fruktozë dhe 50% glukozë.

Fruktoza dhe glukoza kanë të njëjtën formulë kimike (C6H12O6), por kanë struktura të ndryshme molekulare, gjë që e bën fruktozën 1.2-1.8 herë më të ëmbël se saharoza.

Në fakt, fruktoza është karbohidrati më i ëmbël natyral.

Në natyrë, fruktoza gjendet më shpesh si pjesë e saharozës.

Fruktoza gjendet edhe në bimë si monosakarid, por asnjëherë pa praninë e sheqernave të tjera.

Fruktoza, Pyetje dhe Përgjigje

You cannot copy content of this page