Sun. May 22nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Hiperglikemia (sheqeri i lartë në gjak) është një gjendje që ndodh kur nivelet e glukozës në gjakun tuaj rriten shumë lart. Hiperglikemia zakonisht është një simptomë dhe ndërlikim i diabetit (sëmundja e sheqerit).

Glukoza mund të mblidhet në gjak kur trupi s’ prodhon mjaftueshëm insulinë, një hormon që ndihmon në menaxhimin e sheqerit në gjak duke futur glukozë në qeliza, ose s’ mund të përdorë insulinën siç duhet. Nivelet e glukozës në gjak që janë më të larta se 130 miligramë për decilitër (mg / dL) ndërsa janë agjërueshëm ose më të larta se 180 mg / dL rreth dy orë pas vaktit konsiderohen zakonisht hiperglicemi. Çdo test më i lartë se 200 mg / dL konsiderohet gjithashtu hiperglicemi.

Simptomat shfaqen ngadalë dhe mund të përfshijnë urinim të shpeshtë dhe etje të shtuar.

Çfarë e shkakton hiperglikeminë?

Problemet me prodhimin e insulinës mund të bëjnë që nivelet e sheqerit në gjak të rriten në nivele jo të shëndetshme. Për njerëzit me diabet (sëmundja e sheqerit) të tipit 1, pankreasi s’ është në gjendje të prodhojë mjaftueshëm insulinë. Për ata me diabet (sëmundja e sheqerit) tip 2, trupi bëhet rezistent ndaj insulinës ose s’ prodhon aq sa duhet. Shkaqet tek ata pa diabet (sëmundja e sheqerit) mund të përfshijnë luhatje të hormoneve ose një rritje të hormoneve të stresit.

Si ta trajtoni hiperglikeminë?

Një kombinim i faktorëve të jetesës, të tilla si dieta dhe ushtrimet fizike, dhe ilaçet dhe insulina shpesh janë pjesë e planit të trajtimit. Mjeku juaj do të marrë parasysh faktorë të tillë si mosha, shëndeti i përgjithshëm, ashpërsia dhe frekuenca e niveleve të larta të glukozës në gjak, madje edhe funksioni njohës (pasi vetë-menaxhimi mund të jetë i komplikuar) kur krijoni një plan të individualizuar të trajtimit.

[ad_2]

Leave a Reply