© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

HLA-B27 është një test gjaku për të kërkuar një proteinë që gjendet në sipërfaqen e qelizave të bardha të gjakut. Proteina quhet antigjen i leukociteve njerëzore B27 (HLA-B27).

Antigjenet e leukociteve njerëzore (HLA) janë proteina që ndihmojnë sistemin imunitar të trupit të tregojë dallimin midis qelizave të veta dhe substancave të huaja dhe të dëmshme. Ato janë bërë nga udhëzimet e gjeneve të trashëguara.

Një test pozitiv do të thotë se HLA-B27 është i pranishëm. Ai sugjeron një rrezik më të madh se mesatarja për të zhvilluar ose patur disa çrregullime autoimune. Një çrregullim autoimun është një sëmundje që ndodh kur sistemi imunitar gabimisht sulmon dhe shkatërron indet e shëndetshme të trupit.

Një rezultat pozitiv mund të ndihmojë ofruesin tuaj të bëjë një diagnozë të një forme të artritit të quajtur spondiloartrit. Ky lloj artriti përfshin çrregullimet e mëposhtme:
Spondiliti ankiloz
Artriti i lidhur me sëmundjen e Crohn-it ose kolitin ulceroz
Artriti psoriatik (artriti i shoqëruar me psoriazë)
Artriti reaktiv
Sakroiliiti (inflamacion i artikulacionit sakroiliak)
Uveiti

Nëse keni simptoma ose shenja të spondiloartritit, një test pozitiv HLA-B27 mund të ndihmojë në konfirmimin e diagnozës. Megjithatë, HLA-B27 gjendet te disa njerëz normal dhe jo gjithmonë do të thotë se keni një sëmundje.

Burimi: Avicena KS

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.