© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Klonimi i ADN-së

Teknika e klonimit të ADN – së lejon identifikimin nga gjenomi e njeriut i një gjeni me interes .

Fillimisht , fragmentet e ADN – së përftohen nga prerja e të gjithë ADN – së në përmbajtje të qelizës me një nukleazë restriksioni shkruan Gazeta Shëndeti.

Fragmentet e ADN – së bashkohen secili me një element gjenetik vetëreplikues ( një virus ose një plasmid) , i cili është prerë gjithashtu nga e njëjta nukleazë restriksioni .

Viruset ose plasmidet janë molekula të vogla rrethore ADN – sh që ndeshen në natyrë dhe mund të replikohen shpejt kur hyjnë në një nga qelizat bakteriale. Ato janë vektorë jashtëzakonisht shumë të përdorshëm për shumimin e një segmenti ADN – je .

Menjëherë sapo segmente ADN – je inserohen në viruse apo plasmide , këto të fundit futen në qeliza bakteriale , të cilat janë bërë përkohësisht të përshkueshme nga ADN – ja .

Këto qeliza të transfektuara janë të afta të prodhojnë një numër të madh kopjesh të virusit ose plasmidit , që përmbajnë fragmentin e ADN – së .

Me këtë metodë , një koleksion bakteresh me përmbajtje plasmidesh mund të krijojë një komplet të plotë të gjenomës humane .

Ky regjistër i ADN – së humane mund të përdoret më tej për të identifikuar gjenet që na interesojnë ./Gazeta Shëndeti

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.