© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
2A63BFB6 8EAC 4562 88EE 75A4A980E34F

Çka është kujdesi paliativ?

Kujdesi paliativ është kujdes i specializuar mjekësorë për personat me sëmundje serioze që kërcënojnë jetën.

Çka përfshinë kujdesi paliativ?

1.Përfshinë trjtim mjekësorë në fazë të pacaktuar të sëmundje,me theks të veqant ndalimin e dhimbjes me qëllim të rritjes së kualitetit të jetës.
2.Kujdesin social,
3.Kujdesin emocional e shpirtërorë.
4.Kujdesin financiar,
5.Kujdesin fizikal etj.

Cila disciplinë sa i përket trajtimit paliativ është më adekuate?

Mjekësia familjare është adekuate për kujdesin paliativ. Eksperti i mjekësisë familjare mundet dhe ka aftësi që të mirret me problematikat dhe format e kujdesit paliativ sepse gjatë specializimit aftësohet në modulin “Kujdesi për të moshuarin dhe sëmundjet kronike”.
Pra ne trjatojmë,aplikojmë terapi,terapia është falas që zvoglon impaktin financiar,japim këshilla dhe kurajo pacientit dhe familjes që mbulon aspektin psikologjik.
E për aspektin social dhe fizikal le të mirret shteti i cili për dy dekada me radhe nuk ka bërë asnjë hap në këtë drejtim,ashtu si nuk ka bërë në sigurimet shëndetësore!
Shkaku i këtijë postimi është se tani në debate televizive është bërë temë kujdesi paliativ që një formë në miniaturë po aplikohet me sukses në Komunën e Podujevës nga profesionist të QKMF-Podujëvë,duke mbuluar aspektin shëndetësorë.
Sidiqoftë nga politikajt më shumë duhet të ketë nisma e projekte konkrete të aplikueshme sesa qështja:A kemi apo nuk kemi kujdese të tilla në Kosovë?Sepse nëse nuk kemi,nuk është për tu krenuar.
Pra nuk kemi sigurime shëndetësore,nuk kemi kujdes paliativ,nuk kemi statute të reja të QKMF-ve që kanë analogji me ato perëndimore,nuk kemi ekspertiza e grupe të ndryshme profesionistësh për trajtime speciale.Kemi nepotencë partiake,mosdituri dhe dembeli të madhe./ Dr.Istref Plakolli

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.