Çka është Menopauza?

Menopauza është pjesë natyrale e plakjes, e cila zakonisht paraqitet kur gruaja është mes moshës 45 dhe 55 vjet, ndërkaq zakonisht

shfaqet kur nivelet e estrogjenit në trup fillojnë të zvogëlohen.

Gjatë kësaj kohe, menstruacionet rrallohen ose ndalen papritmas,
ndërsa menjëherë pas menopauzës femrat nuk mund të mbesin shtatzënë.

Rreth një në 100 femra e përjetojnë menopauzën para moshës 40 vjet, e kjo ndryshe njihet edhe si menopauza e parakohshme.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e menopauzës?

Simptomat e menopauzës mund të dallojnë nga individi në individ.


Simptomat menopauzale mund të shfaqen muaj apo vite para se të ndalen menstruacionet, ndërkaq mund të zgjasin deri në katër vjet pasi t’i
keni përfunduar menstruacionet.

Simptomat përfshijnë:
– Skuqje të lëkurës
– Menstruacione të çrregullta
– Vështirësi për të fjetur
Ankthi dhe humbje vetëbesimi
– Disponim i ulët dhe depresion
– Djersitje gjatë natës
– Tharësi vagjinale ose mungesë komforti gjatë seksit
– Epsh më të vogël seksual
– Probleme me përqendrim apo kujtesë
– Shtim të peshës

Çfarë e shkakton menopauzën?

Menopauza shfaqet kur hormonet gjinore të trupit fillojnë të ndryshojnë, e kjo ndodh në mënyrë natyrale me moshën.

Vezoret tuaja e reduktojnë sasinë e estrogjenit që prodhohet dhe ndalojnë së liruari vezë çdo muaj.

Nuk ka ndonjë shkaktar të saktë se përse ndodh menopauza e hershme para moshës 45 vjet.

Related posts:

Pse Tirana ka këtë emër? Disa hipoteza mbi prejardhjen e emrit të kryeqytetit
ABRAZION
ABDOMINAL
Çka është Gripi?
Ku ndodhet Godulla e Karavastasë?
Cilat janë proceset jetësore të qelizës dhe çka shfrytëzon qeliza për tu kryer këto procese?
ABSCES EPIDURAL
Çfarë është Ovulacioni?
Si ndahen organizmat sipas mënyrës të të ushqyerit?
ABALIENACION
Çfarë është demenca?
Çka është Mikrobiologjia dhe cilat janë degët e saj?
ABDUCENT
Viruset
ABORTIV
Ndërsa
ABDOMENALGJI
ABSCES ABDOMINAL
Sa jetojnë qelizat?
ABORT JOKOMPLET
ABORT SPONTAN
ABIOZË
ABSORBENT
Çka është Qeliza?
Çka janë Embriologët?
Ka patur në Shqipëri vend me emrin Zeta?
ABLACION
VIRILIZËM
ABSCES AREOLAR
Një
Çka është Vagina?
VENTRIKULAR
Çka janë Barnat dhe pse përdoren?
Çka është Membrana qelizore?
Si diagnostikohet lupusi?
ABSCES ANAL
Ku ndodhet mali i Buretos?
VESHKA POLICISTIKE
Vitamina B1
ABETA
ABSCES CEREBRAL
E
ABDUKSION
ABIOTROFI
Nuk
Çka është Sindroma Down?
ABSCES I GJËNDRAVE TË BARTOLINIT
ABSORBIM
ABERACION KROMOZOMIK
Me
Çka është Diskriminimi?
Kurse
Çka është leukemia?
Sa është përqindja e ujit në citoplazmë?
Vitamina E dhe roli saj
VIR
ABRAZION I MUKOZËS UTERINE
ABAZI
ABDUKTORË (muskujt)
Reciprociteti
ACELULAR
Çka janë antioksidantët dhe cili është funksioni i tyre?
ABRAZION DENTAL
ABRAKI
Çfarë është gripi i derrave dhe cilat janë shenjat e tij?
ABDOMEN AKUT
Kush ishte Abdyl Ypi?
Çfarë do të thotë Normozoospermia?
Çfarë është Lundërza?
ABDOMEN
Menstruacionet
Virus
ABLUCION
AA
ABULI
Është - Fjalori shqip-shqip
ABSCES
Se
ABARTIKULACION
Dhe
Çka është Dializa?
Për
Ja si lindi Karantina!
ABLAKTACION
ACETABUL
Sa është i rrezikuar Kirurgu nga sëmundjet vdekjeprurëse gjatë punës së tij?
ACE inhibitorët (angiotensin converting enzyme)
VIS
ACENTRIK
ABSCES I LËKURËS
ABAPIKAL
Kur ka ndodhur “ekspedita e Vuço Pashës”
Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurg...
ABSCES PERITONSILAR
Sa litra gjak i ka trupi i njeriut?
Sa është madhësia e qelizave?
Çka është anemia? Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i anemisë
Çfarë ishin Kolonitë Shqiptare?
ABERRANS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Çka është Bërthama e qelizës?

Tue Dec 24 , 2019
Bërthama e qelizës është pjesa qendrore e qelizës që përmban informacion gjenetik në formën e ADN-së dhe udhëheq procesin e sintezës së proteinave. Pjesët kryesore të bërthamës qelizore janë : Bërthamëza është trup sferik brenda bërthamës që luan rol në sintezën e ribozomeve. Kromatina është substancë që përbëhet nga proteinat […]
Pyetje nga Biologjia, Provimi pranues në Mjekësi, Matura Shtetërore, Biologji dhe KImi

Mos i humbisni