Thu. Jun 30th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Çka është Metastaza ?

Një metastazë përcaktohet si përhapja e qelizave të kancerit nga vendi i tyre primar (organi në të cilin filloi kanceri) në një rajon tjetër të trupit.

Kanceri që është përhapur në këtë mënyrë quhet kancer metastatik.

Kancer metastatik quhet bazuar në vendin ku filloi kanceri. Për shembull, nëse kanceri i mushkërive përhapet në eshtra, nuk do të quhet “kanceri i eshtrave”, por “kanceri i mushkërive është metastatik ndaj eshtrave”. Në këtë rast, kur qelizat metastatike shihen nën mikroskop, ato do të jenë mushkëri kanceroze qelizat, jo qelizat e kockave.

Disa kancer janë metastazë në kohën e diagnozës, ndërsa të tjerët bëhen metastazë pasi kanceri ka përparuar ose përsëritet. Kur një kancer është zhdukur (ose të paktën nuk është në gjendje të zbulohet nga skanimet) dhe pastaj më vonë përsëritet në një vend larg nga kanceri origjinal, ajo quhet një “përsëritje e largët”. Në kryerjen e kancerit, një tumor që ka metastasizuar konsiderohet zakonisht faza 4.

Rëndësia e metastazave

Aftësia për të metastasizuar është një karakteristikë e rëndësishme që dallon tumoret malinje (kanceroze) nga tumoret e mirë (jo kancerogjene).

Disa tumore të mira mund të rriten të jenë mjaft të mëdha dhe të shkaktojnë probleme të rëndësishme, veçanërisht nëse ato ndodhen në një hapësirë ​​të mbyllur të tillë si truri. Megjithatë, këto tumore nuk përhapen në rajone të tjera të trupit.

Metastazat janë përgjegjëse për 90 për qind të vdekjeve të kancerit dhe për këtë arsye kërkimi i rëndësishëm është në progres duke shikuar të dyja mënyrat për të trajtuar metastazat dhe mënyrat për të parandaluar që kjo përhapje të ndodhë në radhë të parë.

You cannot copy content of this page