Sun. May 22nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Çka është Natriumi ?

Natriumi është element i cili bën pjesë në grupin e I-rë A të Sistemit periodik , hynë në kuadër të Metaleve Alkaline .

Është një ndër elementet më të përhapura në natyrë me pjesëmarrje mase 2,6%.

Meqenëse është element shumë reaktiv , ruhet në llamba të vajgurit , e cila substratin e ka të përbërë nga shtresat e parafinës .

Shkaku i reaktiviteti , në natyrë gjendet në formë vetëm në formë mineralesh , siç janë : aluminosilikatet albitNa(AlSi3O8) dhe oligoklas Na(AlSI3O8) Ca(Al2Si2O8).

Me zbërthimin e këtyre mineraleve të natriumit ai depërton në tokat bujqësore prej nga bimet e absorbojnë dhe përmes këtyre bimëve natriumui arrin në botën shtazore.Ne perberjen e tij Natriumi ka protone,elektrone dhe neutrone.Z{nr atomik} e ka 13 ndersa A {nr i mases se atomit} e ka 27.