Çka është paneli elektrolit?

loading...

Çfarë po tesohet? Elektrolitet janë minerale që gjenden në indet e trupit dhe në gjak në formën e kripërave të tretur. Si grimca të ngarkuara elektrike, elektrolitet ndihmojnë lëvizjen e lëndëve ushqyese brenda dhe mbeturinave jashtë qelizave të trupit, ruajnë një ekuilibër të shëndetshëm të ujit dhe ndihmojnë në stabilizimin e nivelit të acidit / bazës (pH) të trupit. Paneli elektrolit mat nivelin e elektroliteve kryesore të gjakut në trup si :

Natriumi — pjesa më e madhe e natriumit të trupit gjendet në lëngun jashtë qelizave të trupit, ku ndihmon për rregullimin e sasisë së ujit në trup. Kaliumi – ky elektrolit gjendet kryesisht brenda qelizave të trupit. Një sasi e vogël, por esenciale e kaliumit gjendet në plazmën, pjesën e lëngshme të gjakut. Kaliumi luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e tkurrjes së muskujve. Monitorimi i kaliumit është i rëndësishëm pasi ndryshimet e vogla në nivelin e kaliumit mund të ndikojnë në ritmin e zemrës dhe aftësinë e kontraktimit.
Kloridi — ky elektrolit lëviz brenda dhe jashtë qelizave për të ndihmuar në ruajtjen e neutralitetit elektrik (përqendrimet e kationeve me ngarkesë pozitive dhe anioneve të ngarkuar negativisht nevojitet të jenë të barabartë) dhe niveli i tij zakonisht pasqyron atë të natriumit. Për shkak të shoqërimit të ngushtë me natriumi, kloruri gjithashtu ndihmon në rregullimin e shpërndarjes së ujit në trup. Bikarbonatet — puna kryesore e bikarbonatit (ose CO2 totale ) , i cili lëshohet dhe reabsorbohet nga veshkat , është të ndihmojë në ruajtjen e një niveli të qëndrueshëm të pH (ekuilibri acid-bazë) dhe, së dyti, të ndihmojë në ruajtjen e neutralitetit elektrik . Bikarbonati gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në transportin e CO2: një pjesë e madhe e CO2 e prodhuar nga indet e trupit transportohet në gjak si bikarbonat në mushkëri, prej ku edhe nxirret jasht organizmit.

Ushqimet që hani dhe lëngjet që pini sigurojnë natriumin, kaliumin dhe klorurin që i nevojitet trupit juaj. Veshkat ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të duhura me anë të reabsorbimit ose eliminimit të tyre në urinë. Mushkëritë sigurojnë oksigjen dhe rregullojnë CO2. CO2 prodhohet nga trupi dhe është në ekuilibër me bikarbonat. Bilanci i përgjithshëm i këtyre kimikateve është një tregues i mirëqenies funksionale të disa funksioneve themelore të trupit. Ato janë të rëndësishme për të ruajtur një gamë të gjerë të funksioneve të trupit, duke përfshirë kontraktimet e muskujve të zemrës dhe skeletit dhe sinjalizimin nervor.Disa sëmundje ose gjendje që ndikon në sasinë e lëngjeve në trup, të tilla si dehidratimi, ose prek mushkëritë, veshkat, metabolizmin, ose frymëmarrja ka potencial të shkaktojë një lëng, elektrolit ose mosbalancim të pH (acidozë ose alkalozë). PH normal nevojitet të mbahet brenda një game të ngushtë prej 7.35-7.45 dhe elektrolitet nevojitet të jenë në ekuilibër për të siguruar funksionimin e duhur të proceseve metabolike dhe shpërndarjen e sasisë së duhur të oksigjenit në indet. Paneli elektrolit pasqyron ndryshimin midis joneve të ngarkuar pozitivisht (të quajtur kation) dhe joneve të ngarkuar negativisht (të quajtur anione). Një hendekshmëri anormale anionale është jo-specifike – s’ diagnostikon një sëmundje ose sëmundje specifike – por mund të sugjerojë lloje të caktuara të çrregullimeve metabolike ose të frymëmarrjes ose praninë e substancave toksike.
kurse natriumi, kaliumi, kloruri dhe bikarbonati zakonisht maten së bashku si paneli elektrolit, ato gjithashtu mund të porositen individualisht për diagnostikim / monitorim të kushteve që prekin elektrolitet specifikë. Trupi gjithashtu përmban elektrolite të tjera që s’ janë pjesë e “panelit elektrolit”, por mund të porositen edhe nga mjeku juaj i kujdesit shëndetësor. Këto përfshijnë: kalcium (Ca2 +), magnez (Mg2 +), dhe fosfat (PO43-). Si përdoret testi?- Paneli elektrolit përdoret për të identifikuar një çekuilibër elektrolit, lëngu ose pH (acidozë ose alkalozë). Urdhërohet shpesh si pjesë e një provimi rutinë shëndetësor. Mund të porositet vetvetiu ose si një komponent i një paneli themelor metabolik (BMP) ose një paneli gjithëpërfshirës metabolik (CMP). Këto panele mund të përfshijnë teste të tjera si BUN, kreatinina dhe glukoza. Matjet e elektrolitit mund të përdoren për të ndihmuar në hetimin e kushteve që shkaktojnë pabarazitë e elektrolitit si dehidratimi, sëmundja e veshkave, sëmundjet e mushkërive ose gjendjet e ndryshme te zemrës. Një seri panelesh elektrolitësh mund të përdoren gjithashtu për të monitoruar tretmanin e gjendjes që shkakton çekuilibrin. Meqenëse çekuilibrat elektrolit dhe acid-bazë mund të jenë të pranishëm me një larmi sëmundjesh akute dhe kronike, paneli elektrolit përdoret shpesh për të vlerësuar pacientët që kërkojnë kujdes mjekësor në dhomën e urgjencës, si dhe pacientët në spital. Rezultatet për një panel elektrolit mund të përfshijnë gjithashtu një llogaritje për boshllëkun e anionit që mund të përdoret për të ndihmuar në zbulimin e çrregullimeve ose praninë e substancave toksike. Po qe se keni një çekuilibër të një elektroliti të vetëm, siç është natriumi ose kaliumi, mjeku juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë testimin e përsëritur të këtij elektroliti individual, duke monitoruar çekuilibrin derisa të zgjidhet. Po qe se keni një çekuilibër të bazës së acidit, mjeku juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë gjithashtu teste për gazrat e gjakut, të cilat matin nivelin e pH dhe oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në një mostër gjaku arterial, për të ndihmuar në vlerësimin e ashpërsisë së çekuilibrit dhe monitorimin e përgjigjes së tij ndaj tretmanit . Kur porosiset? Një panel elektrolit mund të urdhërohet si pjesë e një provimi rutinë shëndetësor, siç rekomandohet nga mjeku juaj i kujdesit shëndetësor . Mund të urdhërohet gjithashtu si një ndihmë diagnostike kur keni shenja dhe simptoma, siç janë:Akumulimi i lëngjeve (edemë), Nauze ose të vjella, Dobësi, Ngatërrim, Rrahje të parregullta në zemër (aritmi kardiake). Urdhërohet shpesh si pjesë e një vlerësimi kur keni një sëmundje akute ose kronike dhe në intervale të rregullta kur keni ndonjë sëmundje ose gjendje ose po merrni një ilaç që mund të shkaktojë një çekuilibër elektrolit. Testet elektrolitike zakonisht porositen në intervale të rregullta për të monitoruar tretmanin e kushteve të caktuara, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut (hipertension), dështimin e zemrës, sëmundjet e mushkërive, sëmundjet e mëlçisë dhe sëmundjet e veshkave. Çfarë do të thotë rezultati i TESTIT ?-Nivele të larta ose të ulëta të elektrolitit mund të shkaktohen nga disa gjendje dhe sëmundje. Në përgjithësi, ato preken nga sasia e konsumuar në dietë dhe përthithet nga trupi, sasia e ujit në trupin tuaj dhe sasia e eleminuar nga veshkat. Nivelet e elektrolitit preken gjithashtu nga disa hormone si aldosteroni, i cili ruan natriumin dhe nxit eleminimin e kaliumit, dhe peptidet natriuretike, të cilat rrisin eliminimin e natriumit nga veshkat. Nivelet e elektrolitit mund të ndikohen nga ndryshimet në sasinë e ujit në trupin tuaj. Për shembull:Po qe se veshkat tuaja s’ funksionojnë siç nevojitet (d.m.th. sëmundja e veshkave), mund të mbani lëng të tepërt. Kjo rezulton në një efekt hollimi në natrium dhe klorur në mënyrë që ato të bien nën nivelet normal. Nga ana tjetër, Po qe se pësoni humbje të rëndë të lëngjeve (dehidrim), mund të shfaqni një rritje të niveleve të kaliumit, natriumit dhe klorurit. Disa gjendje të tilla si sëmundja e zemrës dhe diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) gjithashtu mund të ndikojnë në ekuilibrin e lëngjeve dhe elektroliteve në trupin tuaj dhe të shkaktojnë nivele anormale të elektroliteve. Disa kushte të tjera mund të shkaktojnë pabarazitë e elektrolitit dhe pH. Njohja se cilat elektrolite janë jashtë ekuilibrit mund të ndihmojnë mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor të përcaktojë shkakun themelor dhe të marrë vendime në lidhje me tretmanin për të rivendosur ekuilibrin e duhur. Mbetur pa mjekuar, një çekuilibër elektrolit mund të çojë në probleme të ndryshme, duke përfshirë marramendje, ngërçe, rrahje të parregullta të zemrës dhe ndoshta vdekje. Cfarë mund të nënkuptojnë rezultatet:sodium, kalium, chloride, bicarbonate. Rezultatet e panelit tuaj elektrolit interpretohen nga mjeku juaj i kujdesit shëndetësor në kontekstin e testeve të tjera që keni bërë si dhe faktorë të tjerë, siç është historia juaj mjekësore. Një rezultat i vetëm që është pak i lartë ose i ulët mund ose s’ mund të ketë rëndësi mjekësore. Ekzistojnë disa arsye pse një rezultat i testit mund të ndryshojë në ditë të ndryshme dhe pse mund të bjerë jashtë një diapazoni të caktuar të references. Për arsye biologjike, vlerat tuaja mund të ndryshojnë nga dita në ditë. Ka individë që janë të shëndetshëm, por rezultatet e testeve të të cilave janë normale për ta . Pra, një vlerë e provës që bie jashtë intervalit të referencës së vendosur mund të thotë asgjë domethënëse. Në përgjithësi, ky është rasti kur vlera e testit është vetëm pak më e lartë ose më e ulët se sa diapazoni i referencës dhe është arsyeja pse një mjek i kujdesit shëndetësor mund të përsërisë një test për ju dhe pse praktikuesi mund të shikojë rezultatet nga kohët e mëparshme kur keni kryer të njëjtin test . Sidoqoftë, një rezultat jashtë norms mund të tregojë një problem dhe të garantojë hetime të mëtejshme. Mjeku juaj i kujdesit shëndetësor do të vlerësojë rezultatet e testit tuaj në kontekstin e historisë suaj mjekësore, provimit fizik dhe faktorëve të tjerë të rëndësishëm për të përcaktuar Po qe se një rezultat që bie jashtë kufijve të referencës do të thotë diçka domethënëse për ju. Qfarë është hendeku anion?Hendeku Anion (AG ose AGAP) është një vlerë e llogaritur duke përdorur rezultatet e një paneli elektrolit. Përdoret për të ndihmuar në dallimin midis acidozës metabolike anion-boshllëk dhe jo-anion-boshllëk. Acidoza i referohet një tepricë të acidit në trup; kjo mund të shqetësojë shumë funksione të qelizave dhe nevojitet të njihet sa më shpejt të jetë e mundur, kur të jetë e pranishme. Hendeku i anioneve përdoret shpesh në spital ose ambiente të dhomave të urgjencës për të ndihmuar në diagnostikimin dhe monitorimin e pacientëve me sëmundje akute. Po qe se identifikohet acidoza metabolike anion-boshllëk, AG mund të përdoret për të ndihmuar monitorimin e efektivitetit të tretmanit dhe gjendjes themelore.Në mënyrë të veçantë, hendeku i anionit vlerëson ndryshimin midis grimcave elektrike të matura dhe të pa matura (joneve ose elektroliteve) në pjesën e lëngut të gjakut. Sipas parimit të neutralitetit elektrik, numri i joneve pozitivë (kationeve) dhe joneve negative (anioneve) nevojitet të jetë i barabartë. Sidoqoftë, jo të gjithë jonet maten në mënyrë rutinore. Rezultati i llogaritur AG përfaqëson jonet e pa matur dhe kryesisht përbëhet nga anione, pra emri “boshllëk anion”. Formula më e përdorur është:Anion Gap (AG) = Natriumi – (Klorur + bikarbonat [CO2 totale]). Sidoqoftë, ka formula të tjera AG, kështu që diapazoni i referencës s’ është i këmbyeshëm. Hendeku i anioneve është jo specifik. Rritet kur numri i anioneve të pa matur rritet, duke treguar një gjendje të acidozës metabolike anion-boshllëk, por s’ i tregon mjekut të kujdesit shëndetësor se çfarë po shkakton çekuilibrin. Acidoza metabolike nevojitet të trajtohet për të rikthyer ekuilibrin e acidit / bazës, por gjendja themelore gjithashtu nevojitet të identifikohet dhe trajtohet. Shkaqet mund të përfshijnë diabetin (sëmundjen e sheqerit) (sëmundjen e sheqerit) e pakontrolluar, urinë, dëmtimin e veshkave dhe gëlltitjen e substancave potencialisht toksike si antifrizin, sasi të tepërta të aspirinës (salicilatet), ose metanol. Mund të ndodhë edhe një hendek i ulët anion; kjo më së shpeshti shihet kur albumina (një anion, si dhe një proteinë) është i ulët, kurse imunoglobulinat (kationet dhe proteinat) rriten.

Këto analiza mund t’i kryeni me saktësinë më të madhe në Olive Medical & Laboratory.

loading...
(Visited 1 times, 1 visits today)

Related posts:

Adelina Thaçi infektohet me Covid: U ruajta, por disa e fshehin pa pikë turpi dhe infektojnë
Dy mjekë të Klinikës së Onkologjisë dalin pozitiv me koronavirus
Këngëtarja Adelina Thaçi rezulton pozitive me koronavirus
Drejtori i Shëndetësisë në Prishtinë tregon se si merren mostrat për COVID-19 në QKMF (VIDEO)
60 mijë raste me koronavirus për në të ardhmen në SHBA
Shoqata e Gastronomëve drejton disa kërkesa tek institucionet shtetërore
Mjeku shqiptar i infektuar me Covid-19 tregon për ditët e kaluar në spital: Jeta dhe vdekja e kishin...
Në QKUK dhe 7 spitale po trajtohen 270 pacientë me COVID-19 – dy persona në gjendje kritike
FOTO: “Lejoni dasmat”, nuset dalin në protestë në Romë
Çfarë u mungoi më shumë italianëve gjatë pandemisë
Maqedoni: Në kufi kosovarëve do u kërkohet test për koronavirus
Shkencëtarët paralajmërojnë për një valë potenciale të dëmtimit trunor të lidhur me COVID-19
Dy viktima dhe 68 raste të reja me COVID-19 në Shqipëri
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 08.07.2020 – Instituti i Shëndetit Publik
Keni qenë në plazh dhe jeni bërë si aragostë? 7 zgjidhjet emergjente pa qenë nevoja të shkoni në far...
Historia e rrallë/ Turisti jeton në aeroport për 110 ditë, për shkak të bllokimit prej koronavirusit...
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 07.07.2020 – Instituti i Shëndetit Publik
Rikthehet tradita e bukur e artizanatit te Pazari i ri, nga produkte kozmetike te bizhuteritë e qili...
7 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
Edhe 183 raste të reja me koronavirus në Kosovë — shërohen 57 pacientë të tjerë
Ushtria gjermane, stërvit qentë për të gjetur Covid-19
NJERËZIT QË s' I RESPEKTOJNË MASAT MBROJTËSE ANTI-COVID-19 MUND TË KENË VEÇORI PSIKOPATIKE TË PERSON...
Zemaj thotë se 80 % e të infektuarve me koronavirus janë pa simptoma
Pse disa njerëz kafshohen nga mushkonjat kurse disa jo?
Kombet e Bashkuara: Koronavirusi po rrezikon luftën kundër HIV/AIDS
Reagon vullnetarja e Klinikës Infektive për konkursin e Ministrisë së Shëndetësisë, thotë se u përja...
1 mijë euro gjobë për infermieren e Vushtrrisë e cila s' u vetizolua
Themelohet Bordi Qendror për shkollim specialistik
MSH-ja publikon masat e reja anti-koronavirus (FOTO)
Lulet mposhtin Covid, mozaiku shumëngjyrësh që i ka mahnitur të gjithë
Qeveria amerikane i jep Novavax 1.6 miliardë dollarë për vaksinën Covid-19
Zemaj: Kemi vendosr t’i angazhojmë 200 profesionistë shëndetësorë
IKSHPK: Vazhdoni të mbani distancën fizike dhe mbajtjen e maskave
Maska e floririt që kushton 4000 dollarë
Lumir Abdixhiu rezulton pozitiv me koronavirus
Bislimi: Asnjë aktivistë dhe asnjë deputetë s' është infektuar me COVID-19, nga tubimi i 12 qershori...
2 viktima dhe 74 raste të reja me koronavirus në Shqipëri
FOTO: Mesazhe nga qielli për parandalimin e përhapjes së Covid-19, mahnit spektakli i dronëve në Kor...
Pompeo paralajmëron mbylljen e të gjitha aplikacioneve kineze të rrjeteve sociale, përfshirë Tik-tok...
Qentë po përgatiten që të zbulojnë të infektuarit
Çka është acidi 5-hidroksilindolacetik?
Petrit Bylykbashi s’është infektuar për herë të dytë, a gënjeu pacienti?
1 mijë e 678 raste aktive me COVID-19 në Kosovë
6 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
Vushtrri: Policia has në të infektuaren me koronavirus, inicohet ecuri penale
Sfidat e rihapjes së ekonomive mes rritjes së rasteve me Covid-19 në botë
195 raste të reja me Covid-19 në Kosovë, 44 të shëruar
Coronavirus: Bota po trajton simptomat, por jo shkaktarin e pandemisë
“81% PO”, në pyetjen Me kusht që nevojitet të licencohen laboratorë private për testimin e COVID-19
Basri Sejdiu reagon pas shkarkimit: Do të bëj ankesë në inspektoratin e punës dhe gjykatën kompetent...
Si ta dalloni coronavirusin nga virusi i stomakut: Një gjë është vendimtare, simptomat janë pothuajs...
Shkencëtarët: COVID edhe më i rrezikshëm; përhapet nga ajri
Shpërthejnë rastet me Covid, Australia mbyll kufirin!
Konfirmohet viktima e tretë sot nga COVID-19, është një 84 vjeçare nga Fushë Kosova
Video virale e një të riu në TikTok arrin të tërheq vëmendjen e Disney
Vdes 80 vjeçarja nga Gjakova e infektuar me Covid-19
Covid-19 mund të jetë shfaqur para 7 vitesh? Kina në 2013 zbuloi një virus të ngjashëm
Këto janë vendet me më shumë viktima nga Covid-19
Nekrologjia e Ennio Morricone, e shkruar nga vet ai: Unë kam vdekur, po iki pa ju shqetësuar!
289 raste me koronavirus për 24 orë në Serbi
Rihapet pas 16 javësh muzeu i Luvrit në Paris
Ambasada e SHBA-së në Kosovë: Qytetarë mbroni vetën e të tjerët
Valbon Krasniqi caktohet ushtrues detyre i Drejtorit të SHSKUK-së
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 6 Korrik 2020 – Instituti i Shëndetit Publik
144 pacientë po trajtohen në Klinikën Infektive
5 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
3 të vdekur dhe 71 raste të reja me COVID-19 në Shqipëri
STUDIMI: Ja cilat maska ​​janë më të mira për t’u përdorur gjatë sezonit veror
Pasojat e reja që po i sjell Covid-19
Zemaj jep detaje për masat e reja anti-COVID-19
Infektohet me koronavirus disa zyrtarë – mbyllet Qendra e Regjistrimit të Automjeteve
Për një vit mbi 2 mijë raste të pickimit nga rriqrat
IKSHPK: Lehtësimi i masave s' nënkupton mosrespektim të rekomandimeve
Pajisja që e mban gjallë një pacient në Infektivë me Covid-19: Mësoni pak për respiratorin
Nga kafeina rritet sheqeri
Vdes nga Covid-19 veteranja e arsimit
Si të menaxhoni sëmundjet reumatike dhe imune gjatë COVID-19 !?
28 TË SHËRUAR DHE 152 RASTE ME COVID-19!
Këshilltari i kryeministrit: Kthimi i masave shtrënguese është bërë pa dëshirën tonë
Elezi : “Mos shani e ofendoni ata që po qëndroj 24/7 në shërbime shëndetësore”
Vdes edhe një person i prekur me Covid-19 në Kosovë
Shoqata e të Drejtave të Pacientëve në Kosovë: Menaxhimi i COVID-19, drejt humbjes së kontrollit
Qeveria e Kosovës lejon testimet për COVID-19 edhe në laboratorë private
Nagavci: Gjendja ka dalur jashtë kontrollit, Qeveria po dështon në kujdesin ndaj shëndetit publik
COVID 19 “Më ndihmoni të largohem! Ju keni vetëm një mundësi!”
Zemaj: Kemi potenciale të përballemi me virusin – s' ka vend për reagime histerike
Sindikata e Infermierëve, mamive dhe profesionistëve tjerë shëndetësor të Kosovës mirëpret vendimet ...
Covid-19: Shtatë të vdekur dhe 115 raste të reja në Maqedoninë e Veriut
Hoti: Në qytetet me numër të madh të të infektuarve do të kufizohet lëvizja nga 21:00-05:00
Lokalet e gastronomisë mbyllen nga ora 21:00 deri në 05:00 të mëngjesit
Dyshimet në Infektivë, 6 trupa dërgohen për obduksion
Koronavirusi edhe më i rrezikshëm; përhapet nga ajri
Situata në Infektivë, Hoti: Organet përkatëse po bëjnë punën e tyre
Ahmeti:s' është marre me kërku ndihmë qeveria, e as nënshtrim me i ndihmu dikush nga opozita
Nacionalizimi i vaksinave ndaj Covid-19 dhe krijimi i një alternative tjetër
Policia rrethon infektivën, dyshohet se ka raste të reja të vdekjes me Covid-19
Syla: Stafi shëndetësor është i stërlodhur dhe i mbingarkuar
Haziri thotë se 55 raste janë aktive me Covid-19 në Gjilan
Armend Zemaj shkon në Klinikën Infektive
Zemaj largohet nga Infektiva pa prononcim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Huggies Newborn, ideale për fëmijën tuaj

Tue May 12 , 2020
Prindërit duan atë që është më e mira për foshnjën e tyre! Duan që të fle rehat, të ushqehet me rregull, të mos sëmuret dhe me patjetër një prej shqetësimeve është që fëmija i tyre të ndjehet rehat me pelenat. Pelenat luajnë një rol të rëndësishëm në gjithë rehatinë e […]
Huggies Newborn, ideale për fëmijën tuaj