Sun. May 22nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Çka është Puberteti ?

PUBERTET m. libr.

Mosha e re kur njeriu kalon nga fëmijëria në adoleshencë; periudha e moshës kur fillon edhe pjekuria seksuale. Mosha (koha, periudha) e pubertetit.

Puberteti është procesi i ndryshimeve fizike me të cilat trupi i fëmijës bëhet një trup i rritur i aftë për riprodhim. Puberteti niset nga sinjale hormonale nga truri të gametet (vezët dhe testikujt). Në përgjigje, gonadet prodhojnë një shumëllojshmëri të hormoneve që stimulojnë rritjen, funksionin, ose transformimin e trurit, eshtrave, muskujve, gjakut, të lëkurës, e flokëve, zemrës, dhe organëve riprodhuese. Rritja përshpejtohet në gjysmën e parë te pubertetit dhe ndalon në përfundimin e pubertetit. Para shfaqjes se pubertetit, dallimet trupore midis djemve dhe vajzave janë pothuajse krejtësisht të kufizuara në organe gjenitale. Gjatë pubertetit, dallimet e mëdha të madhësisë, formës, përbërjes dhe funksionit te zhvilluar në strukturat dhe sistemet e trupit jane shumë. Më të dukshmet e tyre janë të referuara si karakteristikat sekondare seksuale.

Në një kuptim të çuditshëm, puberteti si afat (rrjedh nga fjala latine puberatum (mosha e pjekurisë, burrëri)) i referohet ndryshimeve trupore e maturimit seksual në vend se aspektet psikosociale dhe kulturore të zhvillimit të adoleshentëve. Adoleshenca është periudha e tranzicionit, psikologjike dhe sociale në mes të fëmijërisë dhe të rritur. Adoleshenca kryesisht përputhet me periudhën e pubertetit, por kufijtë e saj janë më pak të saktë dhe ajo i referohet sa më shumë për karakteristikat psiko-sociale dhe kulturore të zhvillimit gjatë viteve të fatkeqësive si për ndryshimet fizike e pubertetit.