Çka është Qeliza?

Qeliza është njësia thelbësore, funksionale,ndërtimore dhe strukturale e të gjitha organizmave të gjalla ; është njësia më e vogël mbartëse e jetës

Ky përkufizim u formulua nga Robert Huk, shkencëtar i njohur anglez, i cili ishte i pari që vëzhgoi ekzistencën e qelizës në vitin 1665. 

Vetë fjala qelizë vjen nga latinishtja, cellula, që do të thotë “dhomë e vogël”.

Related posts:

ABIOZË
ABSORBENT
ABIOFIZIOLOGJI
ABETALIPOPROTEINEMI
Çfarë ishin Oxhakët Feudalë?
Çka është Gripi?
ABALIENACION
ABAPIKAL
Çka është Uji?- Vetitë, Veçoritë, Rëndësia
ABERACION
ABLAKTACION
Vitamina B6 - Roli dhe funksioni i saj
Çka është Vagina?
ABLACION
ABDUKTORË (muskujt)
ACENTRIK
Çka është Dializa?
Çka është Mikrobiologjia dhe cilat janë degët e saj?
ABSCES ANAL
Dhe
Çfarë është Ovulacioni?
ABSCES PIOGJENIK I MËLÇISË
Çfarë është Lundërza?
ABSCES AREOLAR
Çfarë do të thotë Normozoospermia?
Kurse
Eritrocitet
Menstruacionet
3 përbërësit që zhbllokojnë arteriet dhe ulin kolesterolin
ABRAKI
Sa qeliza përmban çdo qenie njerëzore?
Çka janë sporet (endosporet)?
ABDUKSION
ABLUCION
Ka patur në Shqipëri vend me emrin Zeta?
Çka është Membrana qelizore?
Çfarë e shkakton menopauzën?
ABERRANS
Në cilën moshë paraqitet Menopauza?
Gjykata Kushtetuese
Çka janë antioksidantët dhe cili është funksioni i tyre?
Çka janë bakteret dhe algat blu të gjelbërta?
Çka është dezinfektimi?
Dr.Isuf Dedushaj: Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikua...
ABSCES I GJËNDRAVE TË BARTOLINIT
ACE inhibitorët (angiotensin converting enzyme)
Ku ndodhet Godulla e Karavastasë?
ABDOMEN AKUT
VENOZ
ABSCES CEREBRAL
Përbërja e citoplazmës
ABIOTROFI
ABLEPSI
Vitamina E dhe roli saj
ABSCES
ABDOMINAL
Si diagnostikohet lupusi?
Sa është pesha e një qelize?
Sa është përqindja e ujit në citoplazmë?
ABUDANT
Çka është Citoplazma?
Çfarë ishin Kolonitë Shqiptare?
Ja si lindi Karantina!
ABORT SPONTAN
Kur ka ndodhur “ekspedita e Vuço Pashës”
ABDOMEN
ABORT HABITUAL
Çka është Biologjia?
Është - Fjalori shqip-shqip
Çfarë është Pandemia?
VIR
Çfarë është gripi i derrave dhe cilat janë shenjat e tij?
ABSORBIM
Sa litra gjak i ka trupi i njeriut?
ABARTIKULACION
ABULI
Kush ishte Abdyl Ypi?
E
Ndërsa
Çka është Bërthama e qelizës?
VIS
Virus
Cila është qeliza më e madhe e njeriut?
ABRAZION I MUKOZËS UTERINE
Çka janë kromozomet dhe përshkruaj ndërtimin e tyre?
AA
Çka është Cikli menstrual?
Viruset
ACEBUTOLOL
VIRILIZËM
ABSCES ABDOMINAL
Çka është anemia? Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i anemisë
ABSCES I LËKURËS
Vitamina B12 apo ciankobalamina
Cilat janë pjesët kryesore të bërthamës qelizore?
Si ndahen organizmat sipas mënyrës të të ushqyerit?
ABSCES I DHËMBIT
Çka janë Lipidet apo yndyrnat?
ACEFALI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Sa është madhësia e qelizave?

Tue Dec 24 , 2019
Madhësia e qelizave zakonisht varion nga 1 deri në 30 mikrometër. Por ka edhe raste të veçanta si, psh, veza e strucit, madhësia e së cilës shkon deri në 7 centimetra.  Qeliza më e madhe e njeriut është, gjithashtu, veza – madhësia e së cilës shkon nga 110 në 140 mikrometra dhe e […]
Pyetje nga Biologjia, Provimi pranues në Mjekësi, Matura Shtetërore, Biologji dhe KImi

Mos i humbisni