Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]
Sifilizi është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (STI) i shkaktuar nga bakteri Treponema pallidum dhe përhapet përmes seksit vaginal, anal ose oral me një partner të infektuar. Simptoma e saj treguese është shfaqja e një plage ulçeroze të hapur – e njohur si kanceri – në organet gjenitale, gojën, anusin ose rektumin.

Testet e gjakut përdoren për të zbuluar sifilizin dhe trajtohet me antibiotikë. Kur s’ trajtohet, sifilizi mund të përparojë nëpër faza të veçanta të sëmundjes, secila me simptoma të ndryshme që mund të imitojnë sëmundje të tjera. Në ekstrem, sifilizi mund të pushtojë sistemin nervor, duke shkaktuar dhimbje koke, sjellje të ndryshuar, koordinim të dobët dhe çmenduri.

Përdorimi i saktë i qëndrueshëm i prezervativëve, praktikimi i monogamisë afatgjatë dhe abstinimi janë mënyrat më të mira për t’u mbrojtur nga sifilizi dhe IST-të e tjera.

Simptomat e sifilizit

Simptomat e para të sifilizit zakonisht janë puçrrat të cilat s’ janë me dhimbje dhe që paraqiten në, vaginë, anus, rektum dhe gojë. Puçrrat zakonisht paraqiten dy deri në gjashtë javë pas infektimit dhe zhduken për një kohë të shkurtër. Edhe pse simptomat fillestare shumë shpejt zhduken, bakteri i sifilizit do të mbetet në trup në qoftëse s’ trajtohet. Mostrajtimi i drejtë i Sifilizit mund të shkaktojë sëmundje të zemrës çmendje, verbim, paralizë edhe vdekjen.

A është sifilizi i shërueshëm?

Po, sifilizi mund të trajtohet me antibiotikë, megjithatë, çdo dëm i shkaktuar nga infeksioni mund të mos jetë i kthyeshëm. Sifilizi zakonisht trajtohet me një seri injeksionesh intramuskulare të penicilinës. Për njerëzit që janë alergjikë ndaj penicilinës, një antibiotik alternativ mund të jetë efektiv.

Very Well Health

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page