© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Kuptimi i fjalës

Çka është Urina ?

Urina është një nënprodukt i lëngshëm i metabolizmit te njerëzit dhe te shumë kafshë të tjera.  Urina rrjedh nga veshkat përmes ureterëve në fshikëzën urinare.  Urinimi rezulton në nxjerrjen e urinës nga trupi përmes uretrës.

Metabolizmi qelizor gjeneron shumë nënprodukte që janë të pasura me azot dhe duhet të pastrohen nga qarkullimi i gjakut, të tilla si urea , acid urik dhe kreatinina.  Këto nënprodukte largohen nga trupi gjatë urinimit, që është metoda kryesore për nxjerrjen e kimikateve të tretshme në ujë nga trupi.  Një analizë e urinës mund të zbulojë mbetjet azotike të trupit të gjitarëve.

Urina luan një rol të rëndësishëm në ciklin e azotit të tokës.  Në ekosistemet e balancuara, urina fekondon tokën dhe kështu ndihmon bimët të rriten.  Prandaj, urina mund të përdoret si pleh.  Disa kafshë e përdorin atë për të shënuar territoret e tyre.  Historikisht, urina e vjetëruar ose e fermentuar (e njohur si lant) është përdorur gjithashtu për prodhimin e barutit, pastrimin e shtëpisë, rrezitje të lëkurës dhe ngjyrosjen e tekstileve.

Urina dhe feçet e njeriut referohen kolektivisht si mbetje njerëzore ose jashtëqitje njerëzore dhe menaxhohen nëpërmjet sistemeve sanitare.  Urina dhe feçet e bagëtive gjithashtu kërkojnë menaxhim të duhur nëse dendësia e popullsisë së bagëtive është e lartë./Gazeta Shëndeti

Urina, Fjalori Mjekësor
Fjalori Mjekësor

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.