© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Çka është Varikocela ?

Varikocela është rrjedhojë e zgjerimit venave që drenojnë në venat e brendshme spermatike.

Rreth 10% e meshkujve të rini shfaqin varikocela dhe ana e majtë preket më shpesh.

Në mënyrë tipike varikocelat janë pasojë e paaftësisë së valvulave të venave të brendshme spermatike. Megjithatë prania e varikocelave unilaterale të anës së djathtë rrit dyshimet e drenazhimit të dobët në pikën e bashkimit të venës testikulare të djathtë dhe venës renale të djathtë, e cila mund të jetë pasojë e një mase të madhe renale anën e djathtë. Për veç kësaj, shfaqja e papritur e varikocelës në një burrë të vjetër rit dyshimin e një mase retroperitoneale që çon në drenazhimin e përshtatshëm të venave testikulare.

Ekzaminimi i burrit me varikocelë në pozicionin vertikal, tregon për praninë e një mase, të zgjeruar, gjarpëruese venoze që shtrihet posteriorisht deri dhe mbi teste, mund të shtrihet deri në unazën e jashtme inguinale dhe manovra e valsavës mund të rris shkallën e dilatimit.

Përqendrimi i spermatozoideve dhe lëvizshmëria e tyre është e ulur në mënyrë të dukshme në 65 deri 75% të subjekteve.

Infertiliteti vërehet në një përqindje të lartë të individëve me varikocelë në krahasim me pjesën tjetër të popullatës.

Lidhja kirurgjikale e venave të zgjeruara spermatike të brendshme, mund të rivendosi fertilitetin.

Megjithatë, vetëm në rastet ku mungon fertiliteti, ku mungon rritja e dobët testikulare gjatë adoleshencës ose kur mungojnë shqetësimet e pacientëve të lidhura me këtë gjë rekomandohet ndërhyrja kirurgjikale.

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.