© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Gjuha Shqipe , Gjuhë Shqipe

Çka janë emrat e përveçëm ?

Emrat e përveçëm

Si ndahen emrat e përveçëm ?

Këta emra ndahen në disa grupe:

a) Emra njerëzish (personash), llagape (patronime), si p.sh.:Asdren, Bardhyl, Agron, Brikenë, Arbër, Shpresë, Agim, Dardan, Epirot, Xhevahir, Prevezë, Fatmire, Mrikë, Tivar, Vjollcë etj.; Kristoforidhi, Gashi, Kelmendi, Berisha, Domi, Çabej, Jokl, Ygo, Katiçiçi, Bardhi, Frashëri, Jakova, Noli, Krasniqi, Hoti, Kuçi, Mulaku, Mula, Buzuku, Mazreku, Shkabaj, Mehaj, Bardhaj, Gjonaj, Topulli, Kostallari, Dodi, Goçaj, Rraci, Gjinari etj.

b) Emrat gjeografikë, të cilët emërtojnë vende, qytete, male, lumenj. dete, pastaj shtete, kontinente, krahina, katunde etj.:
Kosovë, Dukagjin, Prishtinë, Shkup, Shkodër, Tiranë,Zagreb, Selanik, Prevezë, Sharr, Tomor, Trigllav, Ibër, Dri, Vardar,Danub, Shkumbin, Adriatik, Egje, Mesdhe, Jugosllavi, Rumani, Shqipëri, Itali, Kubë, Nikaragua, Salvador, Francë, Evropë, Azi, Amerikë etj.

c) Emra institucionesh, ndërmarrjesh, fabrikash, veprash letrare, shkencore, rrugësh etj.: Instituti Albanologjik i Prishtinës, Fabrika e Amortizatorëve e Prishtinës, Ndërmarrja ndërtimore Ramiz Sadiku”, “Gjurmime albanologjike”, “Vëllazërimi”, “Studime gjuhësore” nga Eqrem Çabej, “Bagëti e bujqësi”e N. Frashërit, rruga “Emin Duraku”, shkolla “Ismail Qemali” gazeta “Flaka e
vëllazërimit” etj.

Shënim: Emrate përveçëm të llojeve, që u zunë ngojë më lart, shkruhen kurdoherë me shkronjë të madhe.

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.