Wed. Oct 5th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Çka janë fosfolipidet ?

Fosfolipidet janë trigliceride të modifikuara që përmbajnë një grup fosfori dhe dy ose tre zinxhirë acidesh yndyrore .

Grupi që përmban fosfor u jep fosfolipideve veti kimike të dallueshme.

Pjesa hidrokarbure (“bishti hidrokarbur”) i molekulës është jopolare dhe ndërvepron vetëm me molekulat jopolare.

Pjesa që ka fosfor (“koka”) është polare: për rrjedhojë, ajo tërheq grimca të tjera të ngarkuara ose polare, si uji ose jonet.

Molekulat që kanë të dyja zonat, pra edhe zonat polare dhe ato jopolare, konsiderohen amfepatike (amfifile).

You cannot copy content of this page