Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Dehidratimi dhe testimet e nevojshme për personat me dehidrim

[ad_1]

Shkruan: Dr. Valbone Blaku Specialiste e Mjekësisë Familjare staf në Olive Medical & Laboratory

Dehidratimi është një humbje e tepërt e ujit nga indet e trupit, i shoqëruar shpesh nga një çekuilibër i natriumit, kaliumit, klorurit dhe elektroliteve të tjera. Mund të ndodhë sa herë që lëngjet humbasin dhe s’ zëvendësohen në mënyrë adekuate, veçanërisht kur një individ s’ pi mjaft lëngje. Dehidratimi i përkohshëm s’ ka simptoma; dehidratimi i butë ose i moderuar mund të shkaktojë simptoma që përfshijnë: etjen, lodhjen, dhembje muskulore, marramendje dhe dhembje koke.

Dehidratimi i rëndë mund të shkaktojë simptoma më serioze , etje e rritur, gojë e thatë dhe / ose ngjitëse, urinimi i paket dhe urina mund të jetë e verdhë e errët, që tregon përqendrim, kapsllëk, rënie e sasise se loteve dhe djersitjes , sytë të fundosur, lodhje, lëkurë e thatë, dhembje koke, pengese nga drita ose marramendje etje e forte, tharje e tepert e e gojes dhe e mukozes , lëkura e thatë që i mungon elasticiteti, Sytë e fundosur te një foshnjë, fontanelet e mbytura në një foshnjë (pikat e buta në majë të kokës), frymëmarrje e shpejtë, rritje e rrahjeve të zemrës, presioni i ulët i gjakut, konfuzion , tronditje dhe, në raste kritike, pavetëdije, dhe madje mund të çojë në vdekje . Sasia e përgjithshme e humbjes normale të ujit varion nga 1.500 deri në 2.500 mililitra (ml) bazuar në burimet e mëposhtme: Jashtqite 50-100 ml / ditë, Avullimi / ekskretimi 500-1000 ml / ditë, Urina 1000-2000 ml / ditë mesatarisht.

Dehidratimi ndodh kur lëngjet humbasin më shpejt sesa mund të zëvendësohen. Kjo mund të ndodhë me të vjella të tepërta, diarre, djersitje, përdorimi i diuretikëve (medikamente që rrisin prodhimin e urinës), dhe / ose mos marrja e lëngjeve të mjaftueshme gjatë pirjes ose ngrënies. Kjo mund të përkeqësohet Po qe se personi humbet gjithashtu shumë natrium (hiponatremia) ose shumë pak (hipernatremi) në raport me uljen e ujit . Testimi mund të përfshijë:
• Paneli themelor metabolik (BMP) – ky panel i testeve mund të sigurojë informacione mbi shëndetin e përgjithshëm, si dhe ekuilibrin acid-bazë dhe funksionimin e veshkave:
• Elektrolitet (natrium, kalium, klorur, bikarbonat (CO2))
• BUN (azot ure i gjakut) dhe kreatininës, për të vlerësuar funksionimin e veshkave
• Urinanaliza – për të vlerësuar sasine , ngyren koncentrimin
• Numërimi i plotë i gjakut (CBC) – për të vlerësuar qelizat e gjakut dhe ekuilibrin midis tyre konkretisht hematokriti mund të rritet me dehidrim.
• Glukoza – për të zbuluar një nivel të lartë që mund të tregojë diabet (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) të pakontrolluar
• Osmolaliteti i urinës – vlerëson ekuilibrin e ujit të trupit

Po qe se shkaku i dehidrimit është i dukshëm, atëherë asnjë testim tjetër s’ është i nevojshëm. Sidoqoftë, një shumëllojshmëri e testeve mund të kryhen kur shkaku është i panjohur, për të diagnostikuar dhe adresuar kushtet themelore, siç janë ato të shoqëruara me diarre të zgjatur dhe / ose të vjella si p/sh .
• Kultura e jashtqitjes- të kërkosh llojin e infeksionit si shkak për diarre
• Calprotectina të kërkosh infeksion bakterial apo viral si shkak për diarre
• Clostridium difficile dhe testi i toksinës C. dif
• Vezet dhe parazitet ne feces – për të zbuluar parazitët e zorrëve
Një larmi e gjerë e testeve të tjera mund të bëhet në varësi të asaj që dyshohet të jetë shkaku themelor i shenjave dhe simptomave, të tilla si:
• Ketonet e gjakut – për të vlerësuar për ketoacidozën diabetike
• Kontrolla e abuzimit te drogave – për të zbuluar një mbidozë
• Paneli i mëlçisë – për të zbuluar sëmundjen e mëlçisë
• Hormoni antidiuretik (ADH) – për të ndihmuar në diagnostikimin e diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) insipidus
• Kortizoli – për të zbuluar sëmundjen Addisonit

Të gjitha këto testime në mënyrë të saktë ju mund ti realizoni në Olive Medical & Laboratory

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page