Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Trupi i njeriut përshkohet nga miliarda nerva.

Shumica prej tyre janë periferikë dhe kanë një funksion primar: shpërndarjen dhe transmetimin e mesazheve e sinjaleve në tru dhe në shtyllën kurrizore.

Kur gjithçka shkon siç duhet, truri merr të gjithë informacionin për të cilin ka nevojë që mundësojnë lëvizjen e muskujve, njohjen e dhembjes dhe funksionin e organeve.

Kur këto nerva dëmtohen atëherë ecja është e vështirë, dhimbja e fortë dhe rreziku është i lartë.

diabeti (sëmundja e sheqerit) është shkaktari kryesor i dëmtimit të këtyre nervave.

Megjithatë s’ përjashtohet as trauma (e shkaktuar nga një aksident) plakja, mungesa e vitaminave, ekspozimi ndaj toksinave, hepatitis C, dhe sëmundje imunitare.

Kjo sëmundje zhvillohet ngadalë, që do të thotë se njeriu mund ta kurojë atë përpara se të përkeqësohet.

Ndonëse diagnostikimi s’ është gjithmonë i thjeshtë, simptomat e kësaj sëmundjeje janë një këmbanë alarmi që s’ duhen injoruar.

Mpirje, therje, djegie

Po qe se vëreni mpirje, therje ose djegie të këmbëve dhe duarve duhet të dini që kjo ndodh nga kompresimi i nervave ndijorë gjatë gjumit.

Vështirësi në lëvizje

Dëmtimi i nervave motorikë shkakton dobësi, vështirësi në lëvizje ose paralizë, thonë specialistët.

Vështirësia në lëvizje mund të jetë një shenjë paralajmëruese e një infarkti ndaj sigurohuni që të shkoni tek mjeku sa më parë.

dhimbje në këmbë

dhembjet e forta, ndjesia e therjes në fundshpinë që shpërndahet vetëm në njërën këmbë, nënkupton dëmtimin e nervit shiatik.

Nervi shiatik mund të dëmtohet nga hernia diskale ose nga diabeti (sëmundja e sheqerit).

Ngathtësi dhe plogështi

Po qe se  krejt papandehur vëreni se rrëzoheni shpesh, jeni të ngathët dhe s’ qëndroni në këmbë, atëherë duhet të dini se kjo ndodh nga dëmtimi i nervave

Ngathtësia është gjithashtu simptomë e sëmundjeve nervore siç është Parkinsoni.

Urinim i shpeshtë

Dëmtimi i nervave nënkupton se fshikëza e urinës merr informacionin e gabuar.

Kjo shoqërohet me dëshirën në rritje për të shkuar në banjë.

Njerëzit që vuajnë nga diabeti (sëmundja e sheqerit) janë më të prekur nga ky problem.

dhimbje të papritura koke

Po qe se prekeni nga dhimbje koke të papritura por shumë të forta, atëherë duhet të dini që kjo vjen si pasojë e dëmtimit të nervave të qafës.

Ky problem zgjidhet përmes një injeksioni që bllokon përkohësisht nervin përgjegjës që transmeton sinjalin e dhembjes.

Djersitje e tepërt

Djersitja e tepërt mund të jetë tregues i dëmtimit të nervave që dërgojnë informacion nga gjëndrat e djersës tek truri.

Ndjesi minimale të dhembjes

Nervat ndijorë i tregojnë trurit Po qe se diçka është e rrezikshme dhe s’ duhet prekur.

Po qe se këto nerva janë dëmtuar, ju mund të shihni sobën ndezur por truri s’ e percepton rrezikun e nxehtësisë.

Kështu jeni më të rrezikuar nga djegia ose diçka tjetër.

Po qe se vëreni se keni pësuar një lëndim të tillë nga përdorimi i sobës, enëve të kuzhinës e të tjerë, atëherë vizitohuni tek një mjek.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page