© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Besim Demolli

Dhimbja e gjurit mund të jetë shumë zhgënjyese, por për fat të mirë ekzistojnë një larmi trajtimesh për këtë sëmundje të zakonshme.

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Sigurohuni që të konsultoni mjekun tuaj specialist reumatolog për një diagnozë të sakt dhe të ndiqni planin e trajtimit të dhënë.

Faktet të shpejta për dhimbjen e gjurit

1. Çdokush mund të ketë probleme në gju. Ato ndodhin te burrat, gratë dhe fëmijët si dhe te njerëzit e të gjitha racave dhe prejardhjeve etnike. Faktori kryesor i rrezikut për dhimbjen e gjurit është mosha. Me kalimin e kohës, konsumimi mund të shkaktojë dhimbje, ngurtësi dhe inflamacion të gjurit. Sidoqoftë, njerëzit me mbipeshë janë në rrezik në rritje, siç janë edhe atletët dhe njerëzit puna e të cilëve kërkon ngritje të rëndë, gjunjëzim ose qëndrim në këmbë për periudha të gjata kohore.

2. Dhimbja e gjurit mund të ndahet në tre kategori kryesore:

a. Lëndim akut, të tilla si një kockë e thyer, ligament i shqyer ose lëndim në menisk.
b. Gjendjet mjekësore të tilla si artriti ose infeksione.
c. Sëmundjet kronike ose të përdorimit të tepërt, të tilla si osteoartriti, sindromat patellare, tendiniti dhe bursiti.

3. Një nga llojet më të zakonshme të dëmtimeve të gjurit në ShBA është një menisk i rupturuar. Shumica e njerëzve ende mund të ecin me një dëmtim të meniskut, por me kalimin e kohës, gjuri gradualisht do të bëhet më i ngurtë dhe i enjtur.

4. Kirurgjia nuk është opsioni i vetëm. Shumë njerëz supozojnë se dhimbja e gjurit automatikisht do të thotë operacion. Sidoqoftë, ka mjaft trajtime jo invasive të ndjekura nga reumatologët dhe ekspertët e tjerë mjekësore për të provuar para operacionit. Disa nga këto përfshijnë terapi fizike, medikamente për të zvogëluar dhimbjen dhe inflamacionin si dhe injeksione të tilla si kortizoni dhe acidi hialuronik për të lubrifikuar nyjen e gjurit.

5. Një menisk artificial mund të jetë së shpejti i disponueshëm, nëse vuani nga dhimbje në gjunjë pas operacionit të meniskut ose jeni pa opsione të vlefshme trajtimi.

knee pain hero

Si funksionon një nyje normale?

Një nyje është vendi ku takohen dy ose më shumë kocka. Nyja lejon që kockat të lëvizin lirshëm, por brenda kufimjëve. Gjuri është artikulacioni më i madh në trup dhe gjithashtu një nga më të ndërlikuarit. Ajo nyje duhet të jetë mjaft e fortë për të mbajtur peshën tonë në mënyrë që të qëndrojmë në këmbë. Por gjithashtu duhet të veprojë si një menteshe që të mund të ecim dhe duhet t’i rezistojmë streseve ekstreme, fleksioneve, ekstensioneve, hiperekstensioneve, rotacioneve, të tilla si kur vrapojmë ose luajmë sporte.

Nyja e gjurit është vendi ku takohen kockat e mbigjurit (femurit) dhe kockave e nëngjurit (tibia). Fundi i secilës kockë është i mbuluar me ind kërcor i cili ka një sipërfaqe të lëmuar dhe të rrëshqitshme që lejon skajet e eshtrave të lëvizin kundër njëri-tjetrit pothuajse pa fërkime. Gjunjët tuaj kanë dy unaza shtesë të kërcit midis kockave. Këto quhen menisqe, të cilët veprojnë pak si amortizues për të përhapur ngarkesën në mënyrë më të barabartë nëpër nyje.

Nyja juaj e gjurit mbahet në vend nga katër ligamente të mëdha. Këto janë grupe të trasha, të forta të cilat drejtohen brenda ose vetëm jashtë kapsulës së nyjes. Së bashku me kapsulën, ligamentet parandalojnë që kockat të lëvizin në drejtime të gabuara ose të zhvendosen. Muskujt e kofshës gjithashtu ndihmojnë në mbajtjen e nyjes së gjurit në vend.

Muskujt tuaj janë bashkangjitur në kockat tuaja nga indet e forta lidhëse të quajtura tendina. Këto tendine drejtohen në të dy anët e artikulacionit, të cilat gjithashtu ndihmojnë për të mbajtur nyjen në vend. Kur muskujt tuaj tkurren ato shkurtohen, kjo tërheq tendinën e nyjes në kockë dhe bënë që nyja të lëvizë.

Kapaku i gjurit (patella) juaj është e vendosur në mes të tendinit të madh që i bashkon muskujt e kofshës (kuadricepsit) te kocka pak poshtë artikut të gjurit në pjesën e përparme të kockave të kofshës. Pjesa e poshtme e kapakut të gjurit është gjithashtu e mbuluar me kërc. Nyja është e rrethuar nga një membranë sinoviale (synovium) që prodhon një sasi të vogël të lëngut sinoviale, e cila ndihmon në ushqimin e kërcit dhe lubrifikimin e nyjes. Sinoviumi ka një shtresë të jashtme të ashpër të quajtur kapsulë, e cila ndihmon në mbajtjen e gjurit tuaj në vend.

Çfarë është artroza?

Osteoartriti është një sëmundje që prek nyjet tuaja. Sipërfaqet brenda nyjeve tuaja dëmtohen, kështu që nyja nuk lëviz aq mirë sa duhet. Sëmundja nganjëherë quhet artrozë, osteoartrozë, sëmundje degjenerative e nyjeve ose osteoartrit.

Kur një artikulacion zhvillon artrozë, disa prej pjesëve të kërcit që mbulojnë skajet e kockave gradualisht ashpërsohen dhe bëhen të holla. Kjo mund të ndodhë mbi sipërfaqen kryesore të nyjes suaj të gjurit dhe në kërcin nën kapakun e gjurit. Kocka nën kërc reagon duke u trashë dhe duke u bërë më të gjerë.

▪ Të gjitha indet brenda nyjes bëhen më aktive se sa në kushte normale – sikur trupi juaj po përpiqet të riparojë dëmtimin.

▪ Kocka në buzë të artikulacionit rritet jashtë, duke formuar zgjatime kockore të quajtura osteofite. Kjo mund të ndikojë në kockën e kofshës, kockën e nëngjurit ose kapakun e gjurit.

▪ Sinoviumi mund të fryhet dhe të prodhojë një fluks shtesë, gjë që më pas bënë që të enjtet nyja. Kjo quhet një përdorim i efektit ose ndonjëherë ujë në gju.

▪ Kapsula dhe ligamentet ngadalë trashen dhe tkurren sikur po përpiqeshin të stabilizonin artikulacionin.

Këto ndryshime brenda dhe përreth nyjeve janë pjesërisht rezultat i procesit inflamator dhe pjesërisht përpjekja e trupit tuaj për të riparuar dëmet. Në shumë raste, riparimet janë mjaft të suksesshme dhe ndryshimet brenda artikulacionit nuk shkaktojnë shumë dhimbje ose, nëse ka dhimbje, është e lehtë dhe mund të vijë e të shkojë. Sidoqoftë, në raste të tjera, riparimi nuk funksionon aq mirë dhe gjuri juaj dëmtohet. Kjo çon në paqëndrueshmëri dhe më shumë peshë duke u dhënë pjesëve të tjera të kyçit, gjë që mund të bëjë që simptomat të bëhen gradualisht më të këqija dhe më këmbëngulëse me kalimin e kohës.

knee pain at night

Cilat janë simptomat e artrozës?

Simptomat kryesore të artrozës janë dhimbja dhe nganjëherë ngurtësia, të cilat mund të prekin njërën ose të dy gjunjët. Dhimbja ka tendencë të jetë më e rëndë kur lëviz artikulacionin ose në fund të ditës. Mund të keni dhimbje rreth e rrotull gjurit tuaj ose vetëm në një vend të veçantë, ka shumë të ngjarë në pjesën e përparme dhe anësore, dhe mund të jetë më keq pas një lëvizje të veçantë, siç është ngjitja ose zbritja e shkallëve. Dhimbja është zakonisht më e lehtë kur pushoni.

Është e pazakontë, por disa njerëz kanë dhimbje që i zgjon natën. Kjo zakonisht ndodh vetëm me artrozë të rëndë. Ju me siguri do ta kuptoni që dhimbja juaj do të ndryshojë dhe se keni ditë të mira dhe ditë të këqija, herë varet nga sa aktiv keni qenë, por ndonjëherë pa ndonjë arsye të qartë.

Gjuri juaj mund të ndjehet i ngurtë në kohë të caktuara, shpesh në mëngjes ose pas një periudhe pushimi. Ecja për disa minuta zakonisht do ta lehtësojë atë. Sidoqoftë, shumë njerëz nuk kanë ndonjë ngurtësi fare, madje edhe me mjaft artrozë e rëndë.

Ju mund të mos jeni në gjendje të lëvizni gjurin tuaj aq lirisht ose aq sa është normal, dhe mund të kërcasë ose fërkohet ndërsa lëvizni. Nëse artroza juaj është e rëndë, gjuri juaj mund të bëhet i përkulur (semikontraktura fleksive). Ndonjëherë artikulacioni lëshon vendin, ose sepse muskujt janë dobësuar ose sepse struktura e nyjeve është bërë më pak e qëndrueshme.

Ju mund të vini re se gjuri juaj duket i enjtur. Ënjtja mund të jetë e fortë (e shkaktuar nga osteofitet rreth anëve të nyjes) ose e butë (e shkaktuar nga fluksi shtesë në nyje). Muskujt në pjesën e përparme të kofsha juaj që ndihmon në drejtimin e gjurit mund të duket e hollë dhe e tretur.

Çfarë e shkakton artrozën?

Ka shumë faktorë që mund të rrisin rrezikun e artrozës dhe shpesh është një kombinim i këtyre që çon në zhvillimin e artrozës:

Mosha – Osteoartriti zakonisht fillon nga fundi i viteve 40-ta e në vazhdim. Ne nuk e kuptojmë plotësisht pse është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar, por kjo mund të jetë për shkak të faktorëve si dobësimi i muskujve, trupi është më pak në gjendje të shërohet vetvetiu ose duke dalë gradualisht nga nyja me kohën.

Gjinia – Osteoartriti i gjurit është dy herë më i zakonshëm tek gratë sesa tek burrat. Është më e zakonshme tek gratë mbi moshën 50 vjeç. Megjithëse nuk ka prova të forta që lidhet drejtpërdrejt me menopauzën. Shpesh shoqërohet me artrit të lehtë të nyjeve në skajet e fijeve (osteoartriti nyjor), i cili është gjithashtu më i zakonshëm tek gratë.

Obeziteti – Mbipesha është një faktor i rëndësishëm në shkaktimin e artrozës, veçanërisht në gju. Gjithashtu rrit shanset që osteoartriti të përkeqësohet progresivisht.

Lëndimi i kyçeve – Aktiviteti normal dhe ushtrimet fizike nuk shkaktojnë artrozë, por aktivitete shumë të vështira, të përsëritura ose punë fizikisht të kërkuara mund të rrisin rrezikun. Lëndimet në gju shpesh çojnë në artrozë në jetën e mëvonshme. Një shkak i zakonshëm është një menisk i rupturuar ose ligament, i cili mund të rezultojë nga një dëmtim gjarpërues. Një menisk i rupturuar është një dëmtim i zakonshëm në futbollistë dhe një operacion për heqjen e kërcit të dëmtuar (meniskektomia) ose riparimin e ligamenteve kruciate gjithashtu rrit rrezikun e artrozës në jetën e mëvonshme.

Faktorët gjenetikë – Faktorët gjenetikë luajnë një rol kryesor në artrozën e gjurit. Nëse keni një prind, vëlla ose motër me artrozë në gju atëherë do të keni një shans më të madh për ta zhvilluar vetë.

Ne nuk dimë shumë për gjenet që shkaktojnë rritjen e rrezikut, por ne e dimë që një numër gjenesh do të kenë një efekt të vogël në vend se një gjen i veçantë të jetë përgjegjës.

Join Pain Receptra Naturals Hemp CBD 11

Llojet e tjera të sëmundjes së nyjeve

Ndonjëherë osteoartriti është rezultat i dëmtimit nga lloje të ndryshme të sëmundjeve të nyjeve më të rralla, të tilla si gihti, që ndodhën në vitet e mëparshme.

Megjithëse nuk ka prova që ndryshojnë kushte të tilla si të ftohtit ose moti i lagësht në fakt shkakton ose përkeqëson osteoartritin, shumë njerëz e kuptojnë që dhimbja dhe ngurtësia e tyre mund të ndryshojnë me motin. Kjo mund të jetë sepse fijet nervore në kapsulën e nyjeve të prekura janë të ndjeshme ndaj ndryshimeve në presionin atmosferik.

Cila është perspektiva?

Është e pamundur të parashikohet se si do të zhvillohet osteoartriti për secilin person. Ndonjëherë mund të zhvillohet për vetëm një ose dy vjet dhe të shkaktojë shumë dëmtime në një artikulacion, i cili mund të shkaktojë disa deformime ose paaftësi. Por më shpesh osteoartriti është një proces i ngadaltë që zhvillohet për shumë vite dhe rezulton në ndryshime mjaft të vogla vetëm në një pjesë të artikulacionit. Kjo nuk do të thotë se nuk do të jetë e dhimbshme, por ka më pak të ngjarë të shkaktojë deformim të rëndë ose paaftësi.

Ndryshimet në stilin e jetës mund të zvogëlojnë shumë rrezikun e përparimit të artrozës së gjurit. Ushtrimet e rregullta, mbrojtja e artikulacionit nga lëndimet e mëtejshme dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme do të ndihmojnë të gjitha.

Osteoartriti nuk çon në artrit reumatoid ose lloje të tjera të sëmundjeve të kyçeve dhe nuk do të përhapet nëpër trup siç mund të ndodhë një infeksion. Sidoqoftë, deformimi i shkaktuar nga artrozat në një artikulacion mund të çojë në ngarkesë të pabarabartë të nyjeve të tjera. Kjo mund të rezultojë në artrozë në ato nyje.  Sidoqoftë, disa njerëz me artrozë do të zhvillojnë sëmundje të tjera thjesht rastësisht.

Cilat janë ndërlikimet e mundshme të artrozës?

Ndonjëherë mund të ketë ndërlikime më të rralla me artrozë të gjurit:

Osteoartriti me kristale – Osteoartriti me kristale ndodh kur depozitat e të kristaleve të kalciumit depozitohen në kërc. Kjo quhet kation kalcifikim ose kondrokalcinozë. Mund të ndodhë në çdo artikulacion, me ose pa artrozë, por ka shumë të ngjarë të ndodhë në një gju që është prekur tashmë nga artroza, veçanërisht tek njerëzit e moshuar. Mund të shkaktojë dhimbje të papritur dhe ënjtje të dukshme të kyçit. Kristalet mund të shfaqen në rrezet x dhe ato gjithashtu mund të shihen nën mikroskop në mostrat e aspiratit të marrë nga nyja.

Osteoartriti ka tendencë të bëhet më i rëndë më shpejt kur ka kristale të pranishme. Ndonjëherë kristalet mund të lëvizin lirshme nga kërci, duke shkaktuar një sulm të papritur të ënjtjes shumë të dhimbshme të quajtur artriti akut si pasojë kristalit pirofosfat kalciumi (artriti akut i kristalit CPP), i cili nganjëherë quhej më parë ‘pseudogiht’.

Cistet e Baker-it (cistet popliteale)

Cistet e Baker-it mund të formohen kur prodhohet një fluks shtesë sinovial dhe bllokohet në një qese (hernie) që del nga membrana e nyjeve. Ata shpesh janë pa dhimbje, por ju mund të jeni në gjendje të ndjeni një prekje të butë në formë gunge në pjesën e pasme të gjurit tuaj. Ndonjëherë një cist mund të shkaktojë dhembje ose ndjeshmëri kur ushtroni presion.

Ndonjëherë një cistë mund të shtypë një enë gjaku, e cila mund të çojë në ënjtje në këmbën tuaj, ose cista mund të shpërthejë (rupturoi) dhe të përmbajtja e saj të rrjedh në strukturat rreth nyjes/jashtë saj si.p.sh., në muskulin triceps surae, i cili mund të jetë shumë i dhimbshëm.

Një cistë mund të mos ketë nevojë për trajtim, por nëse rupturon ajo mund të trajtohet në përgjithësi duke tërhequr fluksin shtesë nga gjuri duke përdorur një shiringë (kjo quhet aspirim) dhe duke injektuar një tretësirë ​​steroide.

GettyImages 473127304 fe801840896d41058dc07997641710a8

Si diagnostikohet artroza?

Osteoartriti zakonisht diagnostikohet bazuar në simptomat tuaja dhe shenjat fizike që mjeku juaj zbulon kur ekzaminon artikulacionin tuaj, për shembull:

Osteoartriti zakonisht diagnostikohet bazuar në simptomat tuaja dhe shenjat fizike që mjeku juaj zbulon kur ekzaminon artikulacionin tuaj, për shembull:

▪ ndjeshmëri mbi artikulacionin
▪ kërcitje e artikulacionit (krepitacion)
▪ zgjatimet kockore
▪ fluks i tepërt
▪ lëvizje e kufizuar
▪ paqëndrueshmëria e artikulacionit
▪ dobësi dhe atrofi të muskulit të kofshës.

Çfarë teste janë të obliguara për diagnostikim?

Nuk ka teste gjaku për artrozë. Megjithëse, mjeku juaj mund t’i sugjerojë ato për të ndihmuar në përjashtimin e llojeve të tjera të artritit.

Rrezet X merren për të vlerësuar ashpërsinë e ndryshimeve të shkaktuara nga artrozat. Megjithëse shpesh ato nuk do të jenë të nevojshme. Ato mund të tregojnë ndryshime të tilla si nxitje kockore ose ngushtim të hapësirës midis kockat ku kërci është i hollë. Ai gjithashtu mund të tregojnë nëse ka ndonjë depozitë kalciumi brenda artikulacionit. Sidoqoftë, rrezet x nuk janë një tregues i mirë se sa dhimbje ose paaftësi keni të ngjarë të keni. Disa njerëz kanë shumë dhimbje nga dëmtimi mjaft i vogël i nyjes, ndërsa të tjerët kanë pak dhimbje nga dëmtimi më i rëndë.

Rrallë, skanimi me rezonancë magnetike (MRI) i gjurit tuaj mund të jetë i dobishëm.

Çfarë mund të bëj për të ndihmuar veten?

Ende nuk ka shërim për artrozën, por ka shumë që mund të bëni për të përmirësuar simptomat tuaja. Masat e vetë-kujdesit luajnë një rol shumë të rëndësishëm në lehtësimin e dhimbjeve dhe ngurtësimit, si dhe zvogëlimin e shanseve që artriti juaj të përkeqësohet.

Menaxhimi i peshës

Ka një provë të madhe se mbipesha rrit tendosjen e nyjeve tuaja, veçanërisht gjunjëve. Hulumtimet tregojnë se mbipesha jo vetëm që rrit rrezikun e zhvillimit të artrozës por gjithashtu e bënë më të mundshme që artriti juaj të përkeqësohet me kalimin e kohës.

Për shkak të mënyrës së funksionimit të nyjeve, forca e vendosur në gjunjë kur ecni, vraponi ose ngjitni shkallët mund të rritet deri në gjashtë herë më shumë se pesha juaj e trupit. Humbja edhe e një sasie të vogël të peshës mund të bëjë një ndryshim të madh të tendosjes së nyjeve që mbajnë peshë siç janë gjunjët.

Asnjë dietë e veçantë nuk ka treguar se ndihmon specifikisht me artrozë, por nëse keni nevojë të humbni peshë duhet të ndiqni një dietë të ekuilibruar, me kalori të reduktuar, të kombinuar me ushtrime të rregullta.

Si trajtohet osteoartroza e gjurit?

Qëllimet kryesore të trajtimit të artrozës së gjurit janë lehtësimi i dhimbjes dhe kthimi i lëvizshmërisë. Plani i trajtimit zakonisht përfshin një kombinim të mëposhtëm:

Humbje peshe – Humbja edhe e një sasie të vogël peshe, nëse është e nevojshme, mund të zvogëlojë ndjeshëm dhimbjen e gjurit nga artrozat.

Ushtrimi – Forcimi i muskujve rreth gjurit e bën artikulacionin më të qëndrueshëm dhe zvogëlon dhimbjen. Ushtrimet e zgjatjes ndihmojnë në mbajtjen e lëvizjes dhe fleksibël të nyjeve të gjurit.

Lehtësuesit e dhimbjeve dhe barnat anti-inflamatore – Kjo përfshin zgjedhje pa recetë siç janë acetaminofeni, ibuprofeni, ose natriumi naproksen. Mos merrni barna pa recetë për më shumë se 10 ditë pa u kontrolluar me mjekun tuaj. Marrja e tyre për më shumë kohë rrit mundësinë e efekteve anësore. Nëse barnat pa recetë nuk japin lehtësim, mjeku mund t’ju ​​japë një bar me recetë anti-inflamatore ose të tjera për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjes.

Injeksione të kortikosteroideve ose acidit hialuronik në gju – Steroidet janë barna të fuqishme anti-inflamatore. Acidi hialuronik normalisht është i pranishëm në nyje si një lloj lëngu vajosës.Terapitë intra-artikulare (IA) janë pjesë e kësaj qasjeje multimodale dhe aprovohen nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) dhe Agjencia Evropiane e Barnave (EMA). Plazma e pasur me trombocite (PRP), acidi hialuronik (HA) dhe kortikosteroidet (CS) janë përdorur gjithnjë e më shumë në vitet e fundit për të trajtuar osteoartritin.

Terapitë alternative – Disa terapi alternative që mund të jenë efektive përfshijnë kremrat lokalë me kapsaicinë, akupunkturë ose suplemente, përfshirë glukozaminën dhe kondroitinën ose SAMe.

Përdorimi i pajisjeve të tilla si mbajtëse – splintet dhe ortozat

Terapia fizike dhe profesionale – Nëse keni probleme me aktivitetet e përditshme, terapia fizike ose profesionale mund t’ju ndihmojë. Terapistët fizikalë ju mësojnë mënyra për të forcuar muskujt dhe për të rritur fleksibilitetin në nyjen tuaj. Terapistët e punës ju mësojnë mënyra për të kryer aktivitete të rregullta, të përditshme, të tilla si punët e shtëpisë, me më pak dhimbje.

Kirurgjia – Kur trajtimet e tjera nuk funksionojnë, operacioni është një mundësi e mirë.

AssiStep alternativ til seteheis 2c6b7416ce6b68a7cd80e1273956c308

Reduktimi i tendosjes në gjunjët tuaj

Përveç të mbajturit e një peshe adekuate, ka një numër mënyrash të tjera që mund të zvogëloni tendosjen në gjunjë.

▪ Ecni me ritmin e aktiviteteve tuaja gjatë ditës – mos u merreni me të gjitha punët fizike menjëherë. Ndani punët më të vështira në pjesë dhe bëni diçka më të lehtë në mes tyre. Vazhdoni të përdorni gjurin tuaj, por pushoni kur të bëhet i dhimbshëm.
▪ Vishni këpucë me takë të ulët me thembra të butë dhe të trashë (trajnerët janë ideal). Tabanët më të trashë do të veprojnë si amortizues. Takat e larta do të ndryshojnë këndin e nyjeve të kërdhokulllës, gjurit dhe gishtit të madh dhe do të ushtrojnë tendosje shtesë mbi ta.
▪ Përdorni një shkop për të ulur peshën dhe stresin në një gju të dhimbshëm. Një terapist ose mjek mund të këshillojë për gjatësinë e duhur dhe mënyrën më të mirë për të përdorur shkopin.
▪ Përdorni parmakun për mbështetje kur ngjiteni ose shkallëve (AssiStep). Ngjituni në shkallët një nga një me këmbën tënde të mirë.
▪ Mos e mbani gjurin akoma në një pozicion të përkulur për aq kohë sa do përfundimisht ndikojnë muskujt.
▪ Mendoni të modifikoni shtëpinë, makinën ose vendin tuaj të punës për të zvogëluar tendosjen e panevojshme. Një terapist fizikal mund t’ju këshillojë për pajisje speciale që do t’ju lehtësojnë detyrat tuaja të përditshme.
▪ Mësoni të relaksoni muskujt tuaj dhe të hiqni tensionin nga trupi juaj.
▪ Një fizioterapist mund t’ju këshillojë për teknikat e relaksimit.

Vendosja e ngrohtësisë në një gju të dhimbshëm shpesh lehtëson dhimbjen dhe ashpërsinë e artrozës. Llambat e nxehtësisë janë të njohura, por një shishe me ujë të nxehtë ose jastëk që mund të nxehet janë po aq efektive. Kjo mund të jetë e dobishme nëse ju keni një dhimbje kur keni bërë pak më shumë aktivitet. Një paketë akulli gjithashtu mund të ndihmojë.

Mos aplikoni pako akulli/nxehtësie ose shishe me ujë të nxehtë direkt në lëkurën tuaj.

Më shumë prova për të mbështetur përdorimin e mbajtësve të gjurit për artrozë po bëhen të disponueshme. Ka disa lloje që mund të ndihmojnë në stabilizimin e kapakut të gjurit dhe ta bëjnë atë të lëvizë në mënyrë korrekte.

Ekzistojnë shumë barna plotësuese dhe bimore të ndryshme që pretendojnë të ndihmojnë me artritin, dhe disa njerëz ndihen më mirë kur i përdorin ato. Sidoqoftë, në përgjithësi këto trajtime nuk rekomandohen për përdorim në NHS sepse nuk ka prova përfundimtare se ato janë efektive.

Ballafaqimi me stresin

 Të jetosh me një sëmundje afatgjatë si osteoartriti mund të ulë moralin tuaj dhe mund të ndikojë në gjumin tuaj. Është e rëndësishme të trajtoni probleme si këto pasi ato mund të çojnë në dëshpërim dhe depresion. /Telegrafi/Dr. Besim Demolli

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.