Shëndeti
Sun. Mar 26th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe PĂ«rgjigje

DHIMBJAđŸ˜”â€đŸ’«

💱Dhimbja Ă«shtĂ« njĂ« pĂ«rvojĂ« e pakĂ«ndshme shqisore dhe emocionale e lidhur ose qĂ« i ngjan asaj qĂ« lidhet me dĂ«mtimin aktual ose kronik tĂ« indeve.

💱Dhimbja Ă«shtĂ« gjithmonĂ« njĂ« pĂ«rvojĂ« personale qĂ« ndikohet nĂ« shkallĂ« tĂ« ndryshme nga faktorĂ« biologjikĂ«, psikologjikĂ« dhe socialĂ«.

💱Dhimbja e motivon individin tĂ« tĂ«rhiqet nga situatat e dĂ«mshme, tĂ« mbrojĂ« njĂ« pjesĂ« tĂ« trupit tĂ« dĂ«mtuar ndĂ«rsa shĂ«rohet dhe tĂ« shmangĂ« pĂ«rvoja tĂ« ngjashme nĂ« tĂ« ardhmen.
Shumica e dhimbjeve zgjidhen pasi të hiqet stimuli i dëmtimit dhe trupi të jetë shëruar, por mund të vazhdojë pavarësisht largimit të stimulit (shkaktarit) dhe shërimit të dukshëm të trupit.

⭕NdonjĂ«herĂ« dhimbja lind nĂ« mungesĂ« tĂ« ndonjĂ« stimuli, dĂ«mtimi ose sĂ«mundjeje tĂ« dallueshme. Dhimbja Ă«shtĂ« arsyeja mĂ« e zakonshme pĂ«r konsultimin e mjekut nĂ« shumicĂ«n e vendeve tĂ« zhvilluara.

💱Pra dhimbja Ă«shtĂ« njĂ« simptomĂ« kryesore nĂ« shumĂ« probleme mjekĂ«sore dhe mund tĂ« ndĂ«rhyjĂ« nĂ« cilĂ«sinĂ« e jetĂ«s dhe funksionimin e pĂ«rgjithshĂ«m tĂ« njĂ« personi.
Medikamentet e thjeshta kundër dhimbjeve janë të dobishme në 20% deri në 70% të rasteve.
Faktorët psikologjikë si mbështetja sociale, terapia konjitive e sjelljes, eksitimi ose shpërqendrimi mund të ndikojnë në intensitetin ose pakëndshmërinë e dhimbjes.
NĂ« disa debate nĂ« lidhje me vetĂ«vrasjen ose eutanazinĂ« me ndihmĂ«n e mjekut, dhimbja Ă«shtĂ« pĂ«rdorur si argument pĂ«r tĂ« lejuar njerĂ«zit qĂ« janĂ« tĂ« sĂ«murĂ« pĂ«rfundimisht t’i japin fund jetĂ«s sĂ« tyre


nga:
Dr. Fidan S. Berisha – Reumatolog
___________________________________________

SĂ« bashku pĂ«r jetesĂ« tĂ« shĂ«ndetshme…!

🔊Mos jeto mĂ« dhimbje dhe siklet…
🔊Ne ofrojmĂ« mundĂ«si trajtimi…

🎯PĂ«r tĂ« gjitha konsultat dhe vizitat, mund tĂ« na kontaktoni nĂ«:
Facebook & Instagram
☎044/134-138
📧 drfberisha@gmail.com
Termini i obliguar!

#drfidanberisha, #fidanberisha, #osteoartriti, #osteoarthritis, #artriti, #artritireumatoid, #heberden, #nyjetheberden, #artikulacionet, #nyjet, #dhimbja, #duart, #gishtat, #reuma, #reumatologjia, #femrat, #meshkujt, #Pleqëri, #gjuri, #dhimbjaegjurit, #dhimbjaeduarve, #dhimbjaeqafes, #dhimbjaeshpines, #qafa, #shpina, #spondylosis, #Spondilozacervikale, #osteoporoza, #artritis

You cannot copy content of this page