Sun. May 22nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pankreasi

Sëmundja e pankreasit është një nga sëmundjet më të vështira për t’u kuruar.

Vështirësia në kurimin e kësaj sëmundjeje vjen për shkak të vendosjes së thellë të pankreasit.

Si pasojë e kësaj vendosjeje, pankreasi kapet me vështirësi nga vëzhgimet e mjekëve, andaj sëmundjet e tij janë në përgjithësi të rënda dhe të vështira. Por çfarë është sëmundja e pankreasit, cilat janë simptomat dhe si mund të kurohet kjo sëmundje?

Pankreasi është një gjëndër me një gjatësi prej 13 cm. Ndodhet në pjesën e sipërme të mesit të stomakut.

Pankreasi lidhet ngushtë me pjesën e parë të zorrës së hollë.

Pankreasi është i rrethuar me disa inde në formë ishujsh, të cilët prodhojnë hormonin e insulinës që derdhet në gjak.

Pankreasi ka disa enzima që derdhen në dueden përmes kanalit përkatës.

Enzimat e tij plotësojnë tretjen e lëndëve ushqimore në zorrë të hollë, transmeton Gazeta Shëndeti.

Mosfunksionimi i pankreasit shkakton dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, përzierje, vjellje, veçanërisht pas marrjes së ushqimit dhe heqje barku, s’tretën yndyrat.

Në mungesë të prodhimit të insulinës shfaqet sëmundja e sheqerit.

Pankreasi preket nga mikrobet pankreatike, absese, dobësim të funksionit të insulinës, sëmundja e sheqerit. Në disa raste shfaqen edhe tumoret.

Pankreasi infektohet nga mikrobe përmes gjakut ose nga mikrobe që gjenden në duoden, të cilat kalojnë në kanalin e duodeno-pankreatik.

Infektimi favorizohet kur merret alkool dhe ushqime të bollshme, si edhe nga gurët në tëmth.

Format akute të pankreasit janë të rënda.

Pankreasi kronik shkakton çrregullime në stomak dhe në tretjen e ushqimeve, fryrje të barkut, humbje në peshë, diare.

Sëmundja zgjat disa vite me kriza përmirësimi dhe keqësimi. Ajo kërkon mjekime për shumë raste. Hiqet me ndërhyrje kirurgjikale. Ushqimet duhet të përmbajnë sasi të mëdha karbohidratesh dhe pak yndyrë.

Të sëmurët duhet të tregojnë një kujdes të veçantë në trajtimin që u bëjnë kurave kundër pankreasit, meqenëqë neglizhenca nga ana e tyre mund të çojë deri në infektim të gjakut. Madje,

Nëse sëmundja lejohet të përparojë, kryerja e ndërhyrjes kirurgjikale do të ishte e pashmangshme. Në lidhje me këtë situatë, studimet e fundit që janë kryer tregojnë se në tre të sëmurë me pankreas, një është i detyruar t’i nënshtrohet operacionit, transmeton Gazeta Shëndeti.

Gjithashtu, të sëmurët me pankreas ndjejnë shpeshherë edhe një gjendje të fikëti. Shkaku i dëmtimit të pankreasit vjen si pasojë e infeksionit nga një mikrob përmes gjakut. Ky infeksion ndihmohet shumë nëse konsumohet alkool dhe ushqime të bollshme, si dhe nga gurët e formuar rishtazi në tëmth.

Sëmundjet më të shpeshta që vijnë si pasojë e sëmundjes së pankreasit janë: ndezje, pankreatit i thjeshtë ose hemorragjik, tumoret e ndryshme, cistet, diabeti (sëmundja e sheqerit) dhe gurët.

Sa u përket këshillave sesi mund ta evitojmë sëmundjen e pankreasit, mjekët japin këto këshilla kryesore: eliminimin e alkoolit, eliminimin e kripërave dhe yndyrave (sidomos nga femrat), si dhe s’duhet akumuluar stres.

Për sa u përket simptomave të sëmundjes së pankreasit, ato janë: dhembjet e forta të barkut, fryrje të barkut, të vjella, rrahje të shpejta të zemrës, si dhe temperaturë./Gazeta Shëndeti