Fri. Jun 24th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Fëmijëria e lumtur është njëri ndër hapat e parë që do t’i ndihmojë personit që të jetë i suksesshëm në jetë. Por  ka shumë prindër që s’ e kanë të qartë se cilat janë mënyrat më të përshtatshme për ta bërë fëmijën e tyre të lumtur.

Lumturia e fëmijës s’ përkon me dhënien e kënaqësisë së menjëhershme. Kjo kënaqësi e përkohshme s’ ka efekte afatgjata, andaj ndryshimi i strategjisë është shumë i nevojshëm.

Janë disa mënyra efektive që i ndihmojnë fëmijës që të jetë i lumtur.

Inkurajoni lojën në natyrë

Mos e nënvlerësoni fuqinë e lojës në natyrë. Vrapimi në bar dhe  ngjitja në pemë i kontribuojnë disponimit dhe lumturisë së fëmijës. Studimet tregojnë se aromat e lidhura me natyrën, si pemët e pishës, bari i prerë dhe livandoja mund të rrisin humorin e fëmijës suaj. Kështu që ju mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të lexojë një libër jashtë vetëm për t’i dhënë një shtytje të menjëhershme lumturi.

Loja në natyrë gjithashtu mund të përmirësojë aftësitë shoqërore te fëmijët. Një studim i vitit 2017, i botuar në Journal of Science and Medicine in Sport, zbuloi se fëmijët kaluan  kohë më shumë duke luajtur jashtë rritën ndjeshmërinë, angazhimin dhe vetëkontrollin e tyre – të cilat janë aftësi kritike sociale.

Fëmijët me aftësi më të mira shoqërore ka të ngjarë të gëzojnë marrëdhënie më të shëndetshme. Një studim zbuloi se fëmijët me aftësi më të mira shoqërore gjithashtu kanë dy herë më shumë gjasa të shkojnë në kolegj dhe më pak të ngjarë të përjetojnë shpërdorim të substancave, mbipesha dhe dhunë.

Pra, bëjeni lojën në natyrë një zakon të përditshëm. Edhe kur moti s’ është i përsosur, inkurajoni fëmijët tuaj të ngasin biçikletat e tyre, të luajnë me fëmijët e lagjes dhe të vrapojnë në një ambient të shkëlqyeshëm përjashta.

Kufizoni kohën që fëmija shpenzon  para televizionit

Fëmija juaj mund të këmbëngulë se duke luajtur orë të pafundme të lojërave video e bën atë të lumtur. Por koha e gjata para ekranit është e keqe për mirëqenien psikologjike të fëmijës suaj.

Një studim i vitit 2018 i botuar në revistën Emotion zbuloi se adoleshentët që kaluan më pak kohë në pajisjet e tyre digjitale dhe më shumë kohë në aktivitete jashtë ekranit, si sportet, detyrat e shtëpisë, shërbimet fetare dhe aktivitete të tjera personale ishin më të lumtur.

Vendosni kufij të qartë për kohën që fëmija juaj shpenzon para ekranit. Me kusht që ai ka një smartphone, kufizoni hyrjen e tij kur jeni duke bërë aktivitete familjare, duke hipur në makinë ose kur ai po luan jashtë. Dhe vendosni udhëzime të qarta se sa kohë mund të kalojë duke parë TV dhe duke përdorur kompjuterin.

Ushtroni mirënjohjen

Përfshirja e mirënjohjes në jetën tuaj të përditshme mund t’i ndihmojë fëmijët të bëhen njerëz më të lumtur dhe të shëndetshëm. Por, mbani në mend se ekziston një ndryshim i madh midis detyrimit të një “faleminderit” dhe kuptimit të vërtetë të tij.

Një studim i vitit 2012 mbi mirënjohjen zbuloi se njerëzit mirënjohës gëzojnë marrëdhënie më të mira – dhe kjo mund të jetë thelbësore për të jetuar një jetë më të lumtur. Një nga mënyrat më të mira për të ndihmuar fëmijët të bëhen vërtet mirënjohës është duke modeluar mirënjohjen.

Shprehni falënderime të sinqerta kur jeni mirënjohës për dikë tjetër. Të shprehni mirënjohje për gjërat që bëjnë fëmijët tuaj do t’i mësojë të bëjnë të njëjtën gjë.

Bëni zakon të familjes të flisni për gjërat për të cilat ndiheni mirënjohës. Identifikoni tre gjëra për të cilat jeni mirënjohës në tryezën e darkës ose flisni për ato për të cilat jeni mirënjohës para gjumit. Kjo do t’i ndihmojë fëmijët tuaj të mësojnë të kërkojnë gjëra për të cilat mund të jenë mirënjohës në jetën e tyre të përditshme.

Bëni zakon të dërgoni edhe shënime falënderimesh. Në vend që thjesht të nënshkruani emrin e tij, inkurajoni fëmijën tuaj të identifikojë diçka specifike për të cilën dëshiron të falënderojë dikë.

Ju s’ keni pse të kurseni shënime falënderimesh për dhurata. Ju mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të shkruajë një letër falënderimi për mësuesin e tij për ta ndihmuar atë gjatë vitit shkollor ose mund t’i shkruani një shënim një traineri që ishte veçanërisht i mirë.

Keni pritje të mëdha – por jo shumë të larta

ndërsa s’ është kënaqësi të kalosh orë të tëra duke studiuar për një provë ose duke praktikuar një instrument muzikor, fëmijët që përpiqen të bëjnë gjëra të vështira kanë më shumë gjasa të jetojnë jetë më të lumtur.

Pritjet tuaja kanë një ndikim të madh në gatishmërinë e fëmijës tuaj për të sfiduar veten. Fëmijët tuaj do të punojnë shumë për të përmbushur pritjet tuaja për sa kohë që pritjet tuaja janë të arsyeshme.

Studimet tregojnë kur prindërit kanë pritje të larta akademike nga fëmijët e tyre, fëmijët bëjnë më mirë në shkollë dhe ata vazhdojnë më gjatë në detyrat e vështira.6 Pritjet e larta lidhen gjithashtu me qëndrueshmërinë shkollore dhe shoqërore.

Por është e rëndësishme të theksohet se s’ duhet të prisni përsosmëri. Vendosja e shiritit shumë të lartë për fëmijën tuaj ka të ngjarë të sjellë efekt të kundërt.

Të presësh që fëmija juaj të jetë i përsosur mund të rrisë rrezikun e fëmijës tuaj për çështje të shëndetit mendor. Fëmija juaj gjithashtu mund të heqë dorë nga qëllimet e saj të vendosura për të Me kusht që ndihet sikur ju e vendosni shiritin në mënyrë të pamundur të lartë.

Burimi: Very Well Family

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page