© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
ThënieThënie

“Kështjella” është një nga romanet më të njohura të Ismail Kadaresë, ku trajtohet tema e konfliktit midis Perandorisë Osmane dhe popullit shqiptar në kohën e sundimit osman. Këtu janë disa prej thënieve nga ky roman:

  1. “Liria është gjithnjë në luftë me pushtetin.”
  2. “Kur njerëzit ndjehen të rrethuar, ata bien në gjumë të thellë si kafshët që pretendojnë se nuk janë të prirur për t’u zgjuar.”
  3. “Nuk ka asgjë më të rëndësishme se kujtesa.”
  4. “Në kohën e luftës, shpresa është ajo që na mbijeton.”
  5. “Në çdo moment të historisë, ekziston një dritare e hapur, një rast që mund të shfrytëzohet për të ndryshuar fatin e popullit.”
  6. “Në kohërat e veshtira, njerëzit thonë shumë gjëra të kota, por në kohërat e lumtura, thonë shumë pak.”
  7. “Ai që ndryshon historinë, është ai që mund ta ndryshojë edhe fatin e tij.”
  8. “Popujt janë si njerëzit, ata kanë kujtesën e tyre, dhe një histori të gjatë e ngjarjeve që kanë ndodhur me ta.”

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.