Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Depresioni është një çrregullim i humorit që prek mbi 17 milion të rritur vetëm në Shtetet e Bashkuara. Sidoqoftë, numri aktual mendohet të jetë shumë më i lartë, pasi shumë njerëz me depresion s’ kërkojnë trajtim për arsye të ndryshme .

Më poshtë janë pesë klasifikimet e çrregullimeve depresive, të cilat ndajnë tipare si trishtimi, disponimi nervoz, ndjenja e zbrazëtisë dhe ndryshimet njohëse që ndikojnë në funksionimin:

çrregullimi i madh depresiv (MDD)

çrregullimi disregulues i humorit përçarës

çrregullimi i vazhdueshëm depresiv

çrregullimi disforik premenstrual

çrregullimi depresiv për shkak të një gjendje tjetër mjekësore

Çrregullimet depresive trajtohen me ilaçe dhe psikoterapi. Modifikimet e stilit të jetës, duke përfshirë bërjen e ndryshimeve në dietë dhe marrjen e shtesave të caktuara, gjithashtu mund të ndihmojnë njerëzit me depresion.

Për shembull, hulumtimet tregojnë se vitamina specifike, minerale, barëra dhe përbërës të tjerë mund të jenë veçanërisht të efektshëm në përmirësimin e simptomave depresive.

Ky artikull rendit disa shtesa që mund t’u ndihmojnë njerëzve me depresion.

1. Acidet yndyrore omega-3

Yndyrnat Omega-3 janë yndyrna thelbësore, që do të thotë që ju duhet t’i merrni nga dieta juaj. Disa studime tregojnë se suplementet omega-3 mund të ndihmojnë në trajtimin e depresionit.

Një analizë e vitit 2020 e provave të kontrollit të rastësishëm, duke përfshirë 638 gra, zbuloi se suplementet e acidit yndyror omega-3 përmirësuan ndjeshëm simptomat depresive në gratë shtatzëna dhe pas lindjes.

Në studim, shtesat me një raport më të lartë të acidit eikosapentaenoic (EPA) ndaj acidit dokosaheksaenoik (DHA) ishin veçanërisht të efektshme. EPA dhe DHA janë dy lloje të acideve yndyrore omega-3, të dyja këto janë të zakonshme në prodhimet e detit.

Një rishikim tjetër i 26 studimeve duke përfshirë 2,160 pjesëmarrës zbuloi se suplementet omega-3 ushtronin një efekt të përgjithshëm pozitiv në trajtimin e simptomave depresive.

Në mënyrë të veçantë, studiuesit arritën në përfundimin se formulimet omega-3 që përmbajnë 60% ose më shumë EPA në një dozë prej 1 gram.

ndërsa këto gjetje janë premtuese, studime të tjera kanë vërejtur rezultate të përziera. Për shembull, një studim i vitit 2019 zbuloi se suplementet omega-3 s’ i zvogëluan simptomat depresive te fëmijët dhe adoleshentët me MDD.

Më në fund, një rishikim i vitit 2016 i pesë studimeve arriti në përfundimin se tretmani me NAC uli ndjeshëm simptomat depresive dhe përmirësoi funksionimin në njerëzit me depresion krahasuar me trajtimet me placebo. Plus, shtesat e NAC ishin të sigurta dhe të tolerueshme mirë (9 Burimi i Besuar).

Dozat prej 2-2,4 gram në ditë mendohet se ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve psikiatrike si depresioni.

2. Shafrani

Shafrani është një erëz me ngjyra të ndezura që është e mbushur me përbërje antioksiduese, duke përfshirë karotenoidet krokinë dhe krocetinë. Interesante, shafrani ka treguar premtime si një trajtim natyral për depresionin.

Studimet kanë vërejtur se rrit nivelet e serotoninës neurotransmetuese që rrit humorin, në tru. ndërsa është e panjohur saktësisht se si funksionon ky proces, mendohet se shafrani pengon tërheqjen e serotoninës, duke e mbajtur atë në tru më gjatë.

Një analizë e pesë provave të kontrolluara rastësisht zbuloi se plotësimi me shafran uli ndjeshëm simptomat e depresionit te të rriturit krahasuar me trajtimet me placebo.

Për më tepër, rishikimi zbuloi se suplementet e shafranit ishin në mënyrë të ngjashme efektive në zvogëlimin e simptomave depresive si ilaçet kundër depresionit.

Burimi: Health

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page