Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Shumë njerëz thonë se kanë lëkurë të ndjeshme mbasi produktet e kujdesit të lëkurës, ose produkte nga shtëpia që përdorin si maska, mund t’iu shkaktojnë kruarje, djegie, skuqje apo acarim

Të tjerë s’ kanë efekte të dukshme, por thonë se kanë lëkurë të ndjeshme mbasi pas kontaktit me një produkt, lëkura e tyre iu jep ndjesi të pakëndshme/të parehatshme.

Megjithatë, ja çfarë thonë dermatologët për “lëkurë të ndjeshme”:

● Reaksione të lëkurës si shenjat pustulare, gunga në lëkurë, etj.

● Lëkurë shumë të thatë, që s’ mbron siç duhet mbaresat nervore në lëkurë

● Një tendencë drejt skuqjes së lëkurës

Lëkura e ndjeshme s’ është një sëmundje me të cilën një mjek mund t’ju diagnostikojë.

Zakonisht është një simptomë e një gjendjeje tjetër dhe njerëzit s’ e dinë se kanë lëkurë të ndjeshme derisa kanë një reagim të keq ndaj një produkti kozmetik, apo një faktori tjetër.

Në shumicën e rasteve, gjendja s’ është shumë serioze apo problematike dhe mund të mbahet nën kontroll me disa ndryshime të thjeshta në rutinën e kujdesit ndaj lëkurës.

dermatologist or esthetician

Si mund ta dini Me kusht që keni apo jo lëkurë të ndjeshme?

Mënyra më e mirë për të zbuluar Me kusht që keni lëkurë të ndjeshme ose Me kusht që diçka tjetër po shkakton problemin tuaj aktual me lëkurën është të kontrolloni lëkurën nga një dermatolog.

A ka teste mjekësore për lëkurë të ndjeshme?

Testimi i patch-it mund të identifikojë shenjat e alergjive që shkaktojnë ose kontribuojnë në lëkurë të ndjeshme.

Në të kundërt, është e vështirë për mjekët testimi direkt i lëkurës së ndjeshme mbasi ka shumë faktorë që mund ta shkaktojnë atë dhe siç thamë – s’ është një sëmundje e drejtpërdrejtë.

GettyImages 529546152 57bdfe033df78cc16e3c80ea

Çfarë i shkakton reaksionet e një lëkurë të ndjeshme?

Disa prej shkaqeve përfshijnë:

● Çrregullime të lëkurës ose reaksione alergjike si ekzema, rosacea ose dermatiti alergjik i kontaktit

● Lëkura tepër e thatë

● Ekspozimi i tepërt ndaj faktorëve mjedisorë që dëmtojnë lëkurën, siç janë dielli dhe era ose nxehtësia/i ftohti i tepërt

Faktorët gjenetikë, mosha, gjinia dhe ndryshimet e racës në ndjeshmërinë e lëkurës janë më pak të përcaktuara, por edhe ato mund të luajnë një rol në shkaktimin e reaksioneve të lëkurës.

Kevin Rolland skin

Burimet: WebMD, Anabel, Healthline

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page