Edhe një karantinë e “ruajtur” nga ushtria s’ mund ta parandalojë përhapjen e virusit

loading...


Që nga shfaqja e pandemisë COVID-19, në botë gjithmonë ka qenë pyetja se Me kusht që dhe në çfarë mase  “karantinimi” është i aftë ta mundë virusin.

Pikërisht në lidhje me këtë, revista angleze, “The New England Journal of Medicine” ka botuar një studim sipas të cilit, karantinimi apo mbyllja s’ ka rol në përhapjen e coronavirusit.

Edhe Instituti Amerikan për Kërkime Ekonomike ka theksuar gjatë studimeve se s’ ka përfitim në menaxhimin e virusit nga mbyllja e njerëzve.

“akoma s’ është provuar se masat si, maska e detyrueshme, qëndrimi në shtëpi, ndalimi i tubimeve, mbyllja e shkollave dhe bizneseve ndikojnë në transmetimin e virusit. Asgjë nga këto s’ i ka përjetuar njerëzimi në të gjithë histotorin e tij”.

Në maj të këtij viti, 1 mijë e 848 rekrutë të rinj marinsa iu nënshtruan një studimi të kryer nga Shkolla e Mjekësisë Icahn në bashkëpunim me Qendrën e Kërkimeve Mjekësore Detare për të provuar një karantinim ekstrem dyjavor.

me anë të kësaj synohej të nxirrej përfundimi se masat që përfshijnë mbylljen s’ kanë  efekt në parandalimin e COVID-19.

Vullnetarët gjatë gjithë kohës kishin maska ​​pëlhure me dy shtresa përveç kur flinin ose hanin; praktikuan  distancimin shoqëror të paktën 6 metra; s’ u lejuan të largoheshin nga kampusi; s’ kishin qasje në pajisje elektronike personale dhe sende të tjera që mund të kontribuojnë në transmetimin sipërfaqësor; dhe rregullisht lanin duart.

Ata hëngrën në ambiente të përbashkëta për ngrënie dhe përdorën banjo të përbashkëta. Të gjithë rekrutët pastronin dhomat e tyre çdo ditë, pastronin banjot pas çdo përdorimi me peceta dhe hanin vakte të përgatitura në një sallë ngrënie që pastrohej me dezifektues pasi të kishte ngrënë çdo togë.

Gjashtë instruktorë që u caktuan punuan në ndërrime 8-orëshe dhe zbatuan masat e karantinës.

Instruktorët gjithashtu ishin të kufizuar në kampus, u kërkohej të vishnin maska, u siguruan ushqime të parapërgatitura dhe iu nënshtruan kontrolleve ditore të temperaturës dhe shqyrtimit të simptomave. Instruktorët që ishin caktuar në një togë në të cilën u diagnostikua një rast pozitiv iu nënshtruan testimit të shpejtë PCR për SARS-CoV-2 dhe, Me kusht që rezultati ishte pozitiv, instruktori hiqej nga detyra.

Por cilat ishin rezultatet përfundimtare? Virusi u përhap, megjithëse 90% e atyre që rezultuan pozitivë ishin pa simptoma. Në mënyrë të pabesueshme, 2% e rekrutëve të studimit të quajtur “CHARM” akoma kontraktuan virusin, edhe Me kusht që të gjithë, përveç njërit, mbetën asimptomatikë. “Studimi ynë tregoi se në një grup rekrutësh ushtarakë kryesisht të rinj meshkuj, afërsisht 2% u bënë pozitivë me SARS-CoV-2, siç përcaktohet nga analiza PCR, gjatë një karantine të zbatuar në mënyrë rigoroze 2-javore.”

“Me këtë studim të Marinës, ju keni një grup gati homogjen bazuar në moshën, shëndetin dhe dendësinë e jetesës.  Dhe këtu, ju e shihni të konfirmuar atë që kanë treguar shumë studime të tjera: mbylljet janë pa qëllim, shkatërruese.  Ata s’ e menaxhojnë sëmundjen.  Ata shkatërrojnë lirinë e njeriut dhe prodhojnë kosto mahnitëse, të tilla si 5.53 milion vjet jetë të humbur vetëm nga mbyllja e shkollave”.Related posts