© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Gabime kirurgjikale

Gjermani

Shërbimi mjekësor i fondit gjerman të sigurimeve shëndetësore publike (MDK) regjistroi 3,497 gabime në spitalet gjermane dhe operacionet e mjekëve vitin e kaluar, sipas statistikave të vlerësimit të paraqitura nga MDK të enjten.

MDK-ja përpiloi 14,133 dëshmi mjekësore bazuar në gabimet e dyshuara mjekësore të sjella nga pacientët në Gjermani. Në çdo rast të pestë, gabimi i trajtimit i shkaktonte dëm pacientit.

Pothuajse një në tre nga rastet kur pacienti ka pësuar dëmtime, dëmi ka qenë i përhershëm dhe në 107 raste, një gabim ka çuar ose ka kontribuar në vdekje, sipas organit gjerman të sigurimeve shëndetësore.

“Statistikat tona të rishikimit tregojnë vetëm një ekstrakt të vogël, megjithatë, dhe për këtë arsye, nuk mund të nxirren deklarata të përgjithshme mbi rrezikun e rrezikut,” tha Stefan Gronemeyer, zëvendës drejtor menaxhues i shërbimit mjekësor të shoqatës federale të fondeve gjermane të sigurimeve shëndetësore publike (MDS). ).

“Studimet shkencore supozojnë se ka rreth 30 raste të pazbuluara për çdo gabim trajtimi të gjetur. Numri i rasteve të paraportuara është i lartë,” tha Gronemeyer.
Gjëja më e rëndësishme, sipas drejtorit të MDS-së, ishte raportimi për gabimet që mund të parandaloheshin në mënyrë të sigurt dhe në të njëjtën kohë të shkaktonin dëme të mëdha, të ashtuquajturat “Ngjarje Kurrë”.
Këto “Ngjarje Kurrë” përfshinin përzierjet e ilaçeve, përzierjen e anës së trupit të pacientit që do të operohej ose trupat e huaj që mbetën te pacienti pas operacionit.

Për të shmangur sistematikisht këto “Ngjarje Kurrë” në të ardhmen, Gronemeyer sugjeroi krijimin e një liste kombëtare të rasteve dhe vendosjen e oficerëve të sigurisë së pacientëve për të promovuar kulturën e sigurisë në Gjermani.

Në statistikat e MDK-së, dy të tretat e pretendimeve për gabime të trajtimit nga pacientët gjermanë kishin të bënin me trajtimin spitalor, kryesisht në spitale, ndërsa e treta tjetër kishte të bënte me praktikat mjekësore.
Statistikat treguan se shumica e gabimeve të trajtimit kishin të bënin me ortopedinë dhe kirurgjinë e traumës, me 31 për qind. Numri më i ulët i gabimeve ishte i lidhur me kujdesin.
“Sfondi i kësaj shpërndarjeje është se shumica e pretendimeve për gabime të trajtimit lidhen me ndërhyrjet kirurgjikale dhe këto bëhen kryesisht në kujdesin spitalor,” tha Astrid Zobel, mjeke kryesore në degën bavareze të MDK.
“Një grumbull akuzash nuk thotë asgjë për shkallën e gabimit apo sigurinë në fushën përkatëse të specialistëve,” vuri në dukje Zobel.
Në vend të kësaj, akumulimet thanë shumë më tepër se si pacientët e përjetuan trajtimin, tha shoqata e fondit të sigurimeve.
Sipas Ministrisë Gjermane të Shëndetësisë, mjekët në Gjermani “do të jenë përgjegjës për një gabim mjekësor nëse ata shkaktojnë dëme në shëndetin tuaj duke mos respektuar standardet e pranuara përgjithësisht profesionale”.

Sidoqoftë, kjo e bëri “shumë të vështirë vlerësimin nëse ka apo jo një gabim trajtimi,” vuri në dukje ai.

Burimi: Xinhuanet

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.