Wed. Oct 5th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për Fëmijët – E ardhmja e së nesërmes

Tags: Ese për fëmijët

Pasuria e një kombi nuk është aq shumë në burimet e tij ekonomike dhe natyrore, por më shumë qëndron në llojin dhe cilësinë e shëndetit të fëmijëve dhe të rinjve të tij.  Janë ata që do të jenë krijuesit dhe formësuesit e së nesërmes së një kombi.

Fëmijët e sotëm do të jenë të rriturit e të nesërmes.  Udhëheqësit dhe aktivistët e sotëm.  Cilësia dhe personaliteti i tyre do të përcaktojnë llojin e fatit që i jep kombit.

Prandaj, është e detyrueshme për çdo komb dhe çdo shoqëri të ushqejë një rini të fortë, të shëndetshme dhe intelektuale.  Është përgjegjësi e të rriturve që të drejtojnë të rinjtë në drejtimin e dëshiruar.  Rinia e një kombi është fuqia e tij.  Ata kanë rezerva të pakufishme energjie, vullneti, aftësie, zelli dhe entuziazmi dhe kanë fuqinë për të formuar fatin e kombit.  Kjo depo e pafund energjie duhet të formohet siç duhet dhe duhet t’i jepet drejtimi i duhur.  Të rinjtë duhet të trajnohen për të përdorur talentet e tyre për t’iu dhënë drejtimin e duhur.  Të rinjtë duhet të trajnohen për të përdorur talentin dhe aftësitë e tyre në mënyra konstruktive dhe për të ndihmuar në ndërtimin e kombit dhe forcimin e tij.

Pa shfrytëzuar këtë rezervë të madhe energjie, një komb dhe një shoqëri nuk mund të mendojë të zhvillohet ekonomikisht, politikisht, shoqërisht dhe intelektualisht.  Mënyra më e mirë për të angazhuar të rinjtë për të luajtur një rol të tillë konstruktiv është edukimi i tyre me trajnimin e duhur në drejtimin e dëshiruar.

Nëse një shoqëri është e pakujdesshme dhe e shkujdesur për të rinjtë e saj dhe nuk arrin t’i edukojë ata në mënyrë produktive, atëherë shoqëria rrezikon të përballet me një rini shkatërruese dhe të dhunshme.  Pemët dhe lulet e një kopshti duhet të shkurtohen në mënyrë që të duken të bukura dhe tërheqëse.  Përndryshe, bimët dhe shkurret do të shkrihen dhe do të prishin bukurinë e kopshtit dhe nuk do të korrin lulet e duhura.  Në mënyrë të ngjashme, një fëmijë duhet të krasitet nga instinktet e tij më të ulëta dhe të stërvitet në mënyrën e duhur në mënyrë që të jetë i dobishëm për shoqërinë.  Nëse kujdesi i duhur dhe në kohë nuk i kushtohet të rinjve, ai mund të kthehet në dështim dhe të bëhet rini joproduktive.

Për këtë shoqëria duhet t’u sigurojë të rinjve të saj edukimin e duhur.  Arsimi i ofruar duhet të jetë progresiv, në përputhje me nevojat e shoqërisë dhe duhet të krijojë jo vetëm profesionistë të shkëlqyer në fushën e tyre, por edhe njerëz të mirë.  Duhet pasur kujdes ambientet e duhura dhe mjedisi i favorshëm së bashku me rritjen e duhur dhe të kreativitetit.  Akademikët duhet të kenë kujdes së bashku me theksin adekuat në fushën sportive, teknike dhe të tjera sipas interesave të studentëve.

Qeveria gjithashtu bën shumë për të ndihmuar në ndërtimin e rinisë së saj në spiranca të së nesërmes.  Duhet të ofrojë shumë lehtësira në arsim, shëndetësi, sport, zona kreative etj. Por popullsia gjithnjë në rritje i anulon përpjekjet e qeverisë.  Për më tepër, varfëria, analfabetizmi dhe besimi në bestytni gjithashtu pengojnë përhapjen e arsimit tek të gjithë.  Ata që janë të arsimuar nuk arrijnë të gjejnë një punë të duhur.  Për rrjedhojë, shkalla e krimit rritet, gjë që është një situatë alarmante për çdo shoqëri.

Për më tepër, të këqijat sociale si puna e fëmijëve, varësia nga droga, martesat e fëmijëve, lypësia ose kërkimlëmosha, abuzimi me fëmijët etj gjithashtu pengojnë zhvillimin e duhur të fëmijëve.  Këto të këqija të shfrenuara nëse mbeten të pakontrolluara do të rrezikojnë dhe rrezikojnë të ardhmen e vendit.  Qeveria duhet të marrë masa të rrepta për të siguruar që fëmijët të regjistrohen në shkollat ​​fillore dhe të mesme dhe duhet të përpiqet të reduktojë përqindjen e braktisjes së shkollimit.  Puna e fëmijëve gjithashtu duhet të ndalohet rreptësisht.

Shpesh dëgjojmë për fëmijë që vijnë nga familje të varfëra ose jashtëzakonisht të varfëra që arrijnë rezultate të shkëlqyera në provimet e mesme dhe të mesme.  Kjo vetëm dëshmon edhe një herë se rinia është e aftë për shumë bëma dhe arritje.  Gjithçka që u nevojitet është kanalizimi i duhur i aftësive, drejtimi dhe trajnimi i duhur dhe një mjedis i dëshiruar.  Duke pasur parasysh këtë, pasardhësit me siguri do ta çojnë kombin drejt lartësive më të mëdha dhe botëve më të reja./ Gazeta Shëndeti

 

Fjalër kyçe: Ese, Ese për fëmijët, Fëmija, Ese për 1 qershorin, 1 qershori, Ese për fëmiun

Ese për fëmijët , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

 

You cannot copy content of this page