Sat. Jul 2nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për Humanizmin dhe ardhmërinë shkruar nga Ramiz Dërmaku

 

Humanizmi…ardhmëria

Nuk ka gjë më të bukur se të kesh zemër të gjerë dhe të madhe, e cila i nxë të gjithë.

Të jesh humanist do të thotë t’i duash njerëzit që i njeh dhe me ata që nuk i njeh, t’u dëshirosh të mirën dhe lumturinë, të jesh i dhembshur me ta. Të kesh një zemër të gjerë dhe të madhe, e cila i nxe të gjithë.

Të jesh human kërkohet jo vetëm me njerëzit, por edhe me kafshët dhe gjallesat e tjera tu dëshirosh të mirën dhe lumturinë, të jesh i dhembshur me ta.

Të kesh një zemër të gjerë dhe të madhe, e cila i nxe të gjithë.

Të jesh human kërkohet jo vetëm me njerëzit, por edhe me kafshët dhe gjallesat e tjera. Humanizmi është definuar si : ” Ndjenjë e lartë dhe dashuri e thellë ndaj njerëzve, kujdes për mirëqenien e njerëzve, qëndrim ndaj t ë gjithëve.

Të jesh humanist do të thotë t’i duash njerëzit, që i njeh dhe me ata që nuk i njeh, t’u dëshirosh të mirën dhe lumturinë, të jesh i dhembshur me ta. Të kesh një zemër të gjerë dhe të madhe, e cila i nxe të gjithë.

Të jesh human kërkohet jo vetëm me njerëzit, por edhe me kafshët dhe gjallesat e tjera.
Të ndihmohemi mes veti, të mos i’a kthejnë shpinën njëri tjetrit. Pra, kemi përgjegjësi ndaj njëri-tjetrit.

Të jesh human është ndjenjë përgjegjësie shoqërore, pra “mos e urreni njëri tjetrin, mos ia ktheni shpinën njëri-tjetrit ” . Edhe humanizmi ka historinë e vetë. Ne kohën kur Humanizmi filloi të ndryshojë në shekullin XIV, ndersa ndryshime të mëdha u bënë në XV-XVI . Humanizmi është një filozofi etike dhe një botëkuptim që drejtohet nga interesat dhe dinjiteti në veçanti të njerëzve.

Humanizmi bazohet nga thirrja e cilësive botërore, njerëzore dhe të arsyes.

Pasë humanizmit vie Toleranca (durueshmëria) paqja dhe liria e ndërgjegjës janë parimet më të rëndësishme për një jetë të përbashkët njerëzore. Kjo kulturë e re u quajt letërsi humane prandaj shkrimtaret, artistet e mendimtarët që studionin veprat e klasikeve dhe u quajtën humaniste dhe i gjithë shekulli XIV u quajt periudha e humanizmit.

Njëri ndër zëdhënësit më prominent të humanizmit modern është Corliss Lamont.

Fjalori i zakonshëm definon humanizmin si: “sistem i mendimit që bazohet në vlerat, karakteristikat dhe sjelljen që besohen të jenë më të mirat për njerëzit, sesa ndonjë autoritet mbinatyral.”

Kurse kjo temë është më gjithëpërfshirëse pasi është për të gjithë njerëzimin, pa bërë dallime racore, shoqërore dhe fetare.

Të jesh humanist do të thotë t’i ..

Të jesh human do të thotë të mbash qëndrim njerëzor e fisnik dhe të tregosh dashuri të thellë ndaj të gjithë njerëzve. Zemra jote duhet të jetë e madhe dhe t’i nxërë të gjithë njerëzit, pa dallim.

Në dy temat e para të elementit të dytë, folëm mbi rëndësinë e kultivimit të dashurisë te njerëzit e afërm dhe për ndihmën ndaj të vobektëve. Kurse kjo temë është më gjithëpërfshirëse pasi është për të gjithë njerëzimin, pa bërë dallime racore, shoqërore dhe fetare.

Të jeshë humanist do të thotë t’i duash njerëzit, t’u dëshirosh të mirën dhe lumturinë, të jesh i dhembshur me ta, të urosh udhëzimin dhe gëzimin e tyre. Ajo që na bashkon me të gjithë njerëzit e tjerë, është pikërisht fakti që jemi njerëz dhe qenie humane.

Nuk ka gjë më të bukur se të kesh zemër të gjerë dhe të madhe, e cila i nxë të gjithë. Një zemër e tillë, kudo që të ndodhet mendon si t’u falë gëzim dhe lumturi të tjerëve. Ajo mendon për një nënë me jetimë, për një nevojtar si ta ndihmojë, për një të moshuar të braktisur, për jetimët në jetimore, për dikë që nuk e njeh Zotin si ta lidhë me Krijuesin, për njerëzit si t’i ndihmojë dhe të ju gëzojë Të gjithë qenieve njerëzore. T’u duash të mirën, do të thotë të shpresosh dhe të urosh udhëzimin e tyre, jetën e paqtë dhe në siguri… Sot në perëndim lindin fëmijë nga bashkëjetesa mes dy personave, fëmijë të cilët shpeshherë u dorëzohen qendrave sociale. Fëmijë të tillë rriten pa përkujdesjen prindërore dhe mua si njeri, më vjen keq për ta dhe duhet t’u dua të mirën.

Weingarten-Gjermani

You cannot copy content of this page