Wed. Dec 1st, 2021
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për Internetin – shkruar nga Gazeta Shëndeti

Jetojmë në epokën e internetit. Gjithashtu, është bërë një pjesë e rëndësishme e jetës sonë që ne nuk mund të jetojmë pa të.

Përveç kësaj, interneti është një shpikje e shkencës së nivelit të lartë dhe teknologjisë moderne.  Përveç kësaj, ne jemi të lidhur në internet 24×7.  Gjithashtu, ne mund të dërgojmë mesazhe dhe informacione të mëdha dhe të vogla më shpejt se kurrë.

Është shumë e vështirë të vlerësohet zona që mbulon interneti.  Gjithashtu, çdo sekondë miliona njerëz mbeten të lidhur me të me ndonjë problem apo çështje.  Përveç kësaj, ashtu si të gjitha gjërat, interneti gjithashtu ka një efekt të mirë dhe të keq në jetën e njerëzve.  Pra, gjëja e parë që duhet të bëjmë është të mësojmë për efektin e mirë dhe të keq të internetit.

Efektet e mira të internetit nënkuptojnë të gjitha ato gjëra që interneti i bën të mundur.  Gjithashtu, këto gjëra e bëjnë jetën tonë më të lehtë dhe më të sigurt.

Efektet e këqija të internetit nënkuptojnë të gjitha ato gjëra që ne nuk mund t’i bëjmë më për shkak të internetit.  Gjithashtu, këto gjëra shkaktojnë telashe për veten dhe të tjerët.

Mund të hyni në çdo cep të botës.  Poashtu, është shumë i lehtë për t’u përdorur dhe menaxhuar.  Në botën e sotme, ne nuk mund ta imagjinojmë jetën tonë pa të.

Që nga koha kur u krijua për herë të parë e deri më tani interneti ka bërë  një rrugëtim të gjatë.  Gjithashtu, gjatë këtij udhëtimi, interneti ka adoptuar shumë gjëra dhe është bërë më miqësor dhe ndërveprues.  Përveç kësaj, çdo gjë e madhe dhe e vogël është e disponueshme në internet dhe artikulli ose materiali që ju nevojitet mund të merren nga interneti.

Tim Berners-Lee mund të quhet një nga baballarët kryesorë të internetit pasi ai shpiku/zbuloi WWW (World Wide Web) i cili përdoret në çdo faqe interneti.  Gjithashtu, ka miliona faqe dhe faqe interneti në internet që do t’ju duhen vite për t’i kaluar të gjitha.

Interneti mund të përdoret për të bërë gjëra të ndryshme si mund të mësoni, si mun t’i mësoni, të hulumtoni, të shkruani, të shpërndani, të merrni, të dërgoni e-mail, të eksploroni dhe të lundroni në internet.

Për shkak të internetit, jeta jonë është bërë më e përshtatshme në krahasim me kohët kur nuk kemi internet.  Më herët duhej të qëndronim në radhë për të dërguar letra me postë , për tërheqje apo depozitim parash, për të prenotuar bileta etj., por pas ardhjes së internetit, të gjitha këto gjëra u bënë mjaft të lehta.  Gjithashtu, nuk kemi pse të humbim kohën tonë të çmuar duke qëndruar në radhë.

Gjithashtu, interneti ka kontribuar shumë në mjedis pasi shumë nga zyrat (qeveritare dhe private), shkollat ​​dhe kolegjet janë bërë dixhitale që kursehen letra të panumërta dhe me këtë kursehen edhe “mushkëritë e planetit” apo pyjet botërore.

Edhe pse, nuk ka dyshim se interneti na e ka bërë jetën më të lehtë dhe komode, por nuk mund të lëmë faktin se ai ka shkaktuar shumë probleme më të mëdha në të kaluarën.  Dhe me shpejtësinë, ne po bëhemi të varur nga ajo një ditë që do të vijë kur do të bëhet domosdoshmëria jonë themelore.

 

 

Ese për internetin (Ese tjetër)

Tani është më e lehtë se kurrë për të hyrë në internet, nëse jeni duke përdorur një kompjuter, telefon apo tablet.

Nuk ka dyshim se shumë të rinj janë duke kaluar gjithnjë e më shumë kohë në internet, dhe kjo lë pasoja pozitive dhe negative.

Një avantazh i internetit është se të rinjtë munden të bëjnë kërkime për detyrat e shkollës dhe detyrat e shtëpisë.  Kjo

shpesh i ndihmon adoleshentët të zgjerojnë njohuritë e tyre dhe përmirësojnë notat e tyre.  Një tjetër aspekt pozitiv i internetit është që njerëzit mund të praktikojnë gjuhë të huaja duke biseduar me miqtë në vende të tjera.  Kjo është gjithashtu një mënyrë e mirë për të mbajtur kontakte me miqtë dhe familjen rreth botës.

Nga ana tjetër, ka edhe pasoja  negative.  Disa të rinj bëhen të varur nga lojërat në internet dhe kjo mund të nënkuptojë se edhe ata shpërdorojnë shumë kohë duke luajtur këto lojëra.  Kjo mund të ketë një efekt negativ në detyrat e tyre shkollore, sasia e

ushtrimet që bëjnë dhe jetën e tyre sociale.  Përveç kësaj, përdorimi i tepërt i internetit mund të nënkuptojë se disa të rinj  e kanë të vështirë të flasin me familjet e tyre sepse ata shumicën e kohës e kalojnë në kompjuter.

Për ta përmbledhur, kalimi i kohës në internet mund të ketë një ndikim negativ tek të rinjtë, por ka edhe shumë përparësi ose dobi. Personalisht, unë mendoj se interneti është një mjet i jashtëzakonshëm dhe përfitimet e aksesit në internet tejkalojnë rreziqet.  Megjithatë, duhet të jemi të kujdesshëm për të mos përdorur internetin në mënyrë të tepruar./ Gazeta Shëndeti

Ese për internetin, Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime