Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për Kompjuterin – shkruar nga Gazeta Shëndeti

Kompjuteri i ditëve moderne është bërë një pjesë e rëndësishme e jetës sonë të përditshme.  Gjithashtu, përdorimi i tyre është rritur shumë gjatë dekadës së fundit.  ditët e sotme, kompjuterin përdoret në çdo zyrë, qoftë private apo qeveritare.

Njerëzimi është duke përdorur kompjuterë më shumë se disa dekada .  Gjithashtu, ato përdoren në shumë fusha si bujqësia, projektimi, prodhimi i makinerive, mbrojtja dhe shumë të tjera.  Mbi të gjitha, ata kanë revolucionarizuar të gjithë botën.

Është shumë e vështirë të gjesh origjinën e saktë të kompjuterëve.  Por sipas disa ekspertëve kompjuteri ekziston në kohën e Luftës së Dytë Botërore.  Gjithashtu, në atë kohë ato përdoreshin për mbajtjen e të dhënave.  Por, ishte vetëm për përdorim qeveritar dhe jo për përdorim publik.  Mbi të gjitha, në fillim kompjuteri ishte një makinë shumë e madhe dhe e rëndë.

Kompjuteri funksionon në një cikël me tre hapa, përkatësisht hyrje, proces dhe dalje.  Gjithashtu, kompjuteri ndjek këtë cikël në çdo proces që i kërkohet të bëjë.  Me fjalë të thjeshta, procesi mund të shpjegohet në këtë mënyrë.  Të dhënat që ne futim në kompjuter janë të dhëna, puna e procesorit është përpunimi dhe rezultati që jep kompjuteri është në dalje.

Kompjuteri i thjeshtë në thelb përbëhet nga procesori , monitori, mausi dhe tastiera.  Gjithashtu, ka qindra pjesë të tjera kompjuteri që mund t’i bashkëngjiten atij.  Këto pjesë të tjera përfshijnë një printer, stilolaps lazer, skaner, etj.

Kompjuteri kategorizohet në shumë lloje të ndryshme si superkompjuterë, mainframe, kompjuterë personal (desktop), PDA, laptop, etj. Telefoni celular është gjithashtu një lloj kompjuteri sepse plotëson të gjitha kriteret për të qenë kompjuter.

Me rritjen e përdorimit të kompjuterit, u bë një domosdoshmëri për pothuajse çdo fushë përdorimi i kompjuterëve për operacionet e tyre.  Gjithashtu, ata e kanë bërë më të lehtë punën dhe renditjen e gjërave.  Më poshtë po përmendim disa nga fushat e rëndësishme që përdorin kompjuterin në funksionimin e tyre të përditshëm.

Fusha Mjekësore

Ata përdorin kompjuterë për të diagnostikuar sëmundjet, për të kryer teste dhe për të gjetur kurën për sëmundjet vdekjeprurëse.  Gjithashtu, ata janë në gjendje të gjejnë një kurë për shumë sëmundje për shkak të kompjuterëve.

Hulumtimi

Pavarësisht nëse bëhet fjalë për kërkime shkencore, kërkime hapësinore ose ndonjë kompjuter kërkimor social ndihmon në të gjitha këto.  Gjithashtu, falë tyre, ne jemi në gjendje të kontrollojmë mjedisin, hapësirën dhe shoqërinë.  Hulumtimi i hapësirës na ndihmoi të eksploronim galaktikat.  Ndërsa kërkimet shkencore na kanë ndihmuar për të gjetur burime dhe burime të ndryshme të tjera të dobishme nga toka.

Mbrojtja

Për çdo vend, mbrojtja e tij është më e rëndësishmja për sigurinë dhe sigurinë e popullit të tij.  Gjithashtu, kompjuteri në këtë fushë ndihmon agjencitë e sigurisë së vendit për të zbuluar një kërcënim që mund të jetë i dëmshëm në të ardhmen.  Mbi të gjitha, industria e mbrojtjes i përdor ato për të mbajtur mbikqyrjen e armikut tonë.

Kërcënimet nga një kompjuter

Kompjuterët janë bërë gjithashtu një domosdoshmëri, ata janë bërë gjithashtu një kërcënim.  Kjo është për shkak të hakerëve që vjedhin të dhënat tuaja private dhe i nxjerrin ato në internet.  Gjithashtu, çdokush mund t’i qaset këtyre të dhënave.  Përveç kësaj, ka kërcënime të tjera si viruse, spams, bugs dhe shumë probleme të tjera.

Kompjuteri është një makinë shumë e rëndësishme që është bërë pjesë e dobishme e jetës sonë.  Gjithashtu, kompjuterët kanë dy fytyra, në njërën anë është një ndihmë dhe nga ana tjetër, është një fatkeqësi.  Përdorimi i tij varet plotësisht nga ju.  Përveç kësaj, do të vijë një ditë në të ardhmen kur qytetërimi njerëzor nuk do të jetë në gjendje të mbijetojë pa kompjuterë pasi ne varemi shumë prej tyre.  Deri më tani është një zbulim i madh i njerëzimit që ka ndihmuar në shpëtimin e mijëra e miliona jetëve./ Rapitful

 

Fjalët kyçe: Ese për kompjuterin, Ese, Kompjuteri

Ese për kompjuterin , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

You cannot copy content of this page