Sun. Dec 4th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për plastikën – shkruar nga Gazeta Shëndeti

Qeset plastike janë shkaktari kryesor i ndotjes së mjedisit.

Plastika si substancë nuk është e biodegradueshme dhe kështu qeset plastike mbeten në mjedis për qindra vjet duke e ndotur atë jashtëzakonisht.

Është bërë shumë thelbësore ndalimi i qeseve plastike përpara se të shkatërrojnë plotësisht planetin tonë.  Shumë vende anembanë globit kanë vendosur një ndalim të qeseve plastike ose taksën mbi të.  Megjithatë, problemi nuk është zgjidhur plotësisht sepse zbatimi i këtyre masave nuk ka qenë aq i suksesshëm.

Disa nga problemet e shkaktuara nga qeset plastike janë:

I pabiodegradueshëm

Qeset plastike nuk janë të biodegradueshme.  Kështu, asgjësimi i plastikës është sfida më e madhe.

Përkeqësimi i Mjedisit

Ata po shkatërrojnë natyrën për shkak të efektit të tyre të dëmshëm.  Qeset plastike janë bërë sot shkaktari kryesor i ndotjes së tokës.  Qeset plastike që hyjnë në trupat ujorë janë shkaku kryesor i ndotjes së ujit.  Prandaj mund të konkludojmë se këto po e përkeqësojnë mjedisin tonë në çdo mënyrë të mundshme.

E dëmshme për kafshët dhe krijesat detare

Kafshët dhe krijesat detare konsumojnë pa e ditur grimcat plastike së bashku me ushqimin e tyre.  Hulumtimet tregojnë se qeset plastike të mbeturinave kanë qenë një arsye kryesore për vdekjen e parakohshme të kafshëve.

Shkaku i sëmundjes tek njerëzit

Prodhimi i qeseve plastike çliron kimikate toksike.  Këto janë shkaktarët kryesorë të sëmundjeve të rënda.  Mjedisi i ndotur është shkaku kryesor i sëmundjeve të ndryshme të cilat përhapen lehtësisht te njerëzit.

Ujërat e zeza të bllokuara

Qeset e mbeturinave plastike janë arsyeja kryesore e bllokimit të kanalizimeve veçanërisht gjatë reshjeve.  Kjo mund të rezultojë në një situatë të ngjashme me përmbytjen dhe të prishë jetën normale të njerëzve.

Ka shumë arsye pse qeveria e vendeve të ndryshme ka marrë masa të rrepta për të kufizuar përdorimin e qeseve plastike.  Disa prej tyre përfshijnë:

Qeset plastike të mbeturinave po ndotin jashtëzakonisht tokën dhe ujin.

Qeset plastike janë bërë një kërcënim për jetën e kafshëve që jetojnë në tokë dhe në ujë.

Kimikatet e çliruara nga qeset plastike të mbeturinave hyjnë në tokë dhe e bëjnë atë jopjellor.

Qeset e plastikës po ndikojnë negativisht në shëndetin e njeriut.

Qeset plastike çojnë në problemin e kullimit.

Mbështetje publike për ndalimin e qeseve plastike

Edhe pse qeveria indiane ka vendosur një ndalim për përdorimin e qeseve plastike në shumë shtete.  Por njerëzit ende i mbajnë këto çanta.  Tregtarët ndalojnë ofrimin e qeseve plastike vetëm në fillim për disa ditë.

Është koha kur ne të gjithë duhet të kontribuojmë për ta bërë këtë ndalim të suksesshëm.  Kështu ne, pjesa më e madhe e shoqërisë së arsimuar, duhet ta marrim si përgjegjësinë tonë ndalimin e përdorimit të qeseve plastike.  Në këtë mënyrë ne mund të mbështesim qeverinë në këtë fushatë.

Disa kontribute që mund të bëhen nga njerëzit janë si më poshtë:

Mbani një skedë

Për të qenë të suksesshëm në këtë mision, duhet të kujtojmë vazhdimisht efektet e dëmshme të qeseve plastike në natyrën tonë dhe të ruajmë përdorimin e tyre.  Gradualisht, do të na bëhet zakon të bëjmë pa këto çanta.

Kërkoni alternativa

Ka shumë alternativa eko-miqësore ndaj qeseve plastike si jute e ripërdorshme ose qese pëlhure.

Ripërdorimi

Ne duhet t’i ripërdorim qeset plastike që kemi në shtëpi sa më shumë që të mundemi përpara se t’i hedhim.

Përhapni ndërgjegjësimin

Ndërkohë që qeveria po përhapë ndërgjegjësimin për efektet e dëmshme të qeseve plastike, ne mund të përhapim ndërgjegjësim edhe përmes gojës.

Edhe pse plastika po bëhet një kërcënim i madh për të gjithë ne, përsëri ky problem shpesh është anashkaluar dhe nënvlerësuar.  Kjo ndodh sepse njerëzit nuk e shikojnë efektin afatgjatë të këtyre çantave të vogla dhe të lehta për t’u mbajtur që përdorin në jetën e tyre të përditshme.  Përveç kësaj, të gjithë këta njerëz vazhdojnë të përdorin çanta për shkak të komoditetit të tyre.  Por tani të gjithë duhet të ndalojnë plotësisht përdorimin e qeseve plastike për të shpëtuar mjedisin dhe tokën tonë./ Gazeta Shëndeti

 

Fjalët kyçe: Ese për plastikën, Plastika, Ese

 

Ese për plastikën , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

You cannot copy content of this page