Thu. Jul 7th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për Prindërit – shkruar nga Gazeta Shëndeti

Kjo është një Ese për Prindërit shpresoj që do t’iu pëlqej

 

Ne kemi hyrë në këtë botë për shkak të prindërve tanë.  Janë prindërit tanë ata që na kanë dhënë jetën dhe ne duhet të mësojmë të jemi të kënaqur me të.  Unë u jam mirënjohës prindërve të mi për gjithçka që bëjnë për mua.  Nëpërmjet esesë për prindërit e mi, dëshiroj të përcjell se sa të vlefshëm janë për mua dhe sa shumë i respektoj dhe i dua.

Prindërit e mi janë forca ime që më mbështesin në çdo fazë të jetës.  Nuk mund ta imagjinoj jetën time pa to.  Prindërit e mi janë si një dritë udhëzuese që më çojnë në rrugën e duhur sa herë që humbas.

Nëna ime është një shtëpiake dhe ajo është gruaja më e fortë që njoh.  Ajo më ndihmon në punën time dhe më ushqen me ushqime të shijshme.

Nëna ime bën shumë sakrifica për ne që ne as nuk jemi në dijeni.  Ajo gjithmonë kujdeset për ne dhe na vë përpara vetes.  Ajo nuk zgjohet kurrë vonë.  Për më tepër, ajo është si një ngjitës që na lidh si familje.

Prindërit janë forca dhe sistemi mbështetës i fëmijëve të tyre.  Ata mbajnë me vete kaq shumë përgjegjësi, por nuk e tregojnë kurrë.  Ne duhet të jemi mirënjohës që kemi prindër në jetën tonë pasi jo të gjithë janë me fat që i kanë.

Ndërsa nëna ime punon gjithmonë në shtëpi, babai im është ai që punon jashtë.  Ai është një njeri i sjellshëm që gjithmonë ndihmon nënën time sa herë që mundet.  Ai është një njeri i dashur që ndihmon edhe nevojtarët.

Babai im është një person social që ndërvepron edhe me fqinjët tanë.  Për më tepër, ai është ekspert në ruajtjen e marrëdhënieve me të afërmit tanë.

Edhe pse babai është një personi zënë, ai gjen gjithmonë kohë për ne.  Ditët e pushimit i kalojmë duke shkuar në pikniqe ose darka.  Unë e dua shumë babanë tim që ka bërë kaq shumë për ne pa asnjë ankesë.

Unë i dua të dy prindërit e mi me gjithë zemër.  Ata janë njerëz të sjellshëm që i kanë mësuar fëmijët e tyre të jenë të njëjtë.  Për më tepër, edhe kur kanë debate, kurdisin gjithmonë pa lënë të ndikojë tek ne.  Unë aspiroj të bëhem si prindërit e mi dhe të arrij sukses në jetë me bekimet e tyre.

Gjithmonë duhet t’i duash dhe t’i respektosh prindërit. Nuk ka vend për një “Pse?” në këtë pohim. Pse duhet t’i respektosh prindërit? Kjo duhet bërë sepse ata e meritojnë. Prindërit kanë vendosur lumturinë dhe nevojat e juaja, para lumturisë dhe nevojave të tyre. Duhet t’i respektosh sepse ata të kanë mësuar të ecësh dhe hapat e parë ti i ke hedhur duke u mbajtur tek duart e tyre. Ka kaq shumë gjëra që prindërit bëjnë për fëmijët, saqë nuk ka shpërblim për to. Por diçka duhet ta pranojmë, vetëm duke respektuar prindërit e tu, do të të respektojnë edhe ty fëmijët.

Nëse e kupton rëndësinë e prindërve dhe je mirënjohës ndaj tyre, atëherë duhet ta shprehësh këtë mirënjohje. Ata nuk kërkojnë asgjë nga ty. Gjithçka që mund t’i japësh, është respekti dhe dashuria. Ata që e kuptojnë rëndësinë e të pasurit pranë të prindërve dhe e dinë se prindërit i duan pa kushte, e dinë gjithashtu që mbrapsht ata meritojnë respekt dhe dashuri të sinqertë.

Mos jeto me idenë se prindërit kanë nevojë për ty dhe ndaj bën çdo gjë që ti dëshiron. Ky është një keqkuptim total që i merr fillesat kryesisht në adoleshencë, si pasojë e ndikimit të shoqërisë. Pra, ata të bëjnë të kuptosh se prindërit bëjnë çdo gjë për ty, sepse ta kanë nevojën, por ky nuk është realiteti. Realiteti i vërtetë në jetë është se ti do të kesh nevojë për ta dhe se nuk ke për t’ia dalë dot pa ta në jetën tënde. Duhet t’i respektosh edhe sepse ke nevojë për ta.

Prindërit janë të vetmit që do të të duan gjithmonë. Askush në botë nuk do të të dojë aq sa ata. Disa mund të thonë se të duan, mund të mendosh se shokët e tu të duan, por ata edhe mund të shtiren. Mirëpo nëna dhe babai yt të duan pa shtirje. Dashuria e tyre është gjëja më e mirë në botë dhe nuk ka gjë mbi atë dashuri. Respektoje dashurinë e tyre, sepse je me fat që i ke. Mendo për ata që nuk i kanë prindërit dhe konsideroje veten si person me fat që i ke ata në jetën tënde.

Nga fëmijëria e më vonë, prindërit do të të japin çdo gjë që ti kërkon. Dikur të blinin lodrat që doje, rrobat që qaje për t’i pasur dhe këpucët që i doje me ngjyra të ndryshme. Teksa u rrite, të blenë librat që doje, çantën që pëlqeje që në vitrinë, dhe kompletin e mjeteve të shkollës që e kombinoje me çantën. Më vonë, në adoleshencë, ata të blinin gjëra të shtrenjta, kompjuter, laptop që ata as që dinin t’i përdornin. Të blenë playstation, edhe pse ata s’e pëlqenin. Të blenë biçikletë, edhe pse mendonin se ishte e rrezikshme për ty. Respektoji edhe për faktin që i janë përgjigjur gjithmonë kërkesave të tua për të blerë gjëra të reja.

Fëmijët janë dashuria më e madhe e prindërve. Edhe kur ata bëjnë gabime, sërish nuk mund t’u mbahet inat, pasi dashuria për fëmijët nuk lë vend për inate. Ti duhet të kuptosh se prindërit të mësojnë rrugën e duhur. Nëse ata e shohin se ti po bën gjëra të gabuara, të këshillojnë për t’u larguar nga ajo rrugë, sepse ata e njohin më mirë botën nga sa e njeh ti. Prindërit do të mësojnë ndryshimin midis gjësë së duhur dhe gjësë së gabuar. Psh, ata të mësojnë se të bësh miq është diçka e duhur, ndërkohë t’u flasësh të panjohurve është diçka e gabuar.

Si në momentet e bukura, si në ato të vështira, prindërit do të jenë përherë në krahun tënd dhe do të të mbështesin për çdo gjë. Miqtë mund të të braktisin, por prindërit kurrë nuk do e bëjnë një gjë të tillë. Dera e shtëpisë së tyre do të jetë përherë e hapur për fëmijët. Nëse zihesh me një shok, ti nuk je më mik me të. Nëse zihesh me babanë apo mamanë tënde, ti sërish mbetesh djali i tyre. Ata nuk kanë për të braktisur, deri në momentin që ti mund të vendosësh të mos i kesh më pranë. Respektoji prindërit për faktin se janë aty përherë për ty. Kanë qenë për ty që në hapat e tu të parë, kur nuk të lanë të bije, dhe do të jenë aty për gjithë jetën, sa herë që ti të kesh nevojë për ta.

Që nga momenti i lindjes e deri tani, prindërit janë ata që përherë janë kujdesur që të të ushqenin siç duhej. Ata paguan për lodrat e tua, në mënyrë që fëmijëria e jote të ishte plot ngjyra dhe e mbushur me kujtime që do i mbaje mend për gjithë jetën. Ata të dërguan në shkollë, në mënyrë që të bëje një vend në këtë botë, e cila nënkupton shumë dhimbje koke. Ata të dhanë çdo gjë që kërkoje. Dhe gjërat që nuk t’i dhanë, nuk t’i dhanë sepse ato ishin të dëmshme për ty, apo për shëndetin tënd. Prindërit nuk shpenzuan vetëm lekë për ty, por edhe vitet e tyre të jetës për t’u kujdesur për ty. Nëse e kupton këtë gjë, ti duhet t’i respektosh ata.

Prindërit të dhanë jetën dhe ti ekziston për shkak të tyre. Për këtë arsye, ti je “në borxh” të pashlyeshëm me ta, ndaj gjëja e vetme që mund të bësh, është t’i respektosh ata. Prindërit mund të vendosnin edhe të abortonin dhe ti nuk do të ishe në jetë, ndaj ji falënderues për këtë gjë. Jeta është një eksperiencë e bukur, ndaj ji falënderues që je në jetë prej tyre dhe respektoji e duaji me sinqeritet.

 

 

Fjalët kyçe: Ese, Prindërit, Ese për Prindërit, Ese shqip, Ese të ndryshme

Shih edhe:

 

Ese për Diellin

Ese për urrejtjen ndaj mërgimtarëve

Ese për Kullën

Ese për Humanizmin dhe ardhmërinë

Ese për Jetën, Njeriun dhe Kohën

Ese për Xhelozinë

Ese për pushimet dimërore

Ese për gruan

Ese për ngrohjen globale

Ese për Njerëzit

Ese për Dashurinë – shkruar nga Nikolin Miria

Ese për Familjen

Ese për Injorancën

Ese për dëgjimin

Ese për Vëllaun

Ese për diskriminimin

Ese për të varfërit

Ese për Mediokër – shkruar nga Azem Shkreli

Ese për Nënën – shkruar nga Dua Lipa

Ese për lirinë e mendjes

Ese për Letërsinë

Ese për Filozofinë

Ese për Mësimin

Ese për Pushimet verore

Ese për Moralin

Ese për Motivimin

Ese për Televizionin

Ese për Nënën

Ese për Dimrin – (Ese tjetër)

Ese për Shkencën

Ese për Atdheun

Ese për korrupsionin

Ese për internetin

Ese për Stresin

Ese për Diturinë

Ese për Jetën

Ese për Mësuesen

Ese për Njeriun

Ese për Mjedisin

Ese për qetësinë shpirtërore

Ese për Natyrën

Ese për librin

Ese për shkollën

Ese për 28 nëntorin

Ese për Shëndetin

Ese për Dashurinë

Ese për Pranverën

Ese për Verën

Ese për Vjeshtën

Ese për Dimrin

Rrugëtimi i bisturisë së një Kirurgeje

Ese për Ecjen

Ese për Errësirën

Ese për Ferrin

Ese për Inspirimin

Ese për Gazetën

 

Ese për Prindërit, Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

You cannot copy content of this page