Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për Qenin – shkruar nga Gazeta Shëndeti

 

Qeni është një kafshë shtëpiake.  Qeni ka dhëmbë të mprehtë që të mund të hajë mishin shumë lehtë, ka katër këmbë, dy veshë, dy sy, një bisht, një gojë dhe një hundë.  Është shumë i zgjuar dhe është shumë i shquar në kapjen e hajdutëve.  Vrapon shumë shpejt, leh me zë të lartë dhe sulmon të huajt.  Një qen shpëton jetën e pronarit të tij nga rreziku.  Dikush mund të gjejë qen kudo në botë.  Qentë janë shumë besnik.  Kanë një mendje të mprehtë dhe një shqisë të fortë të nuhatjes .  Ai gjithashtu ka shumë aftësi si noti në ujë, kërcimi nga kudo, nuhatja e mirë.

  Një qen ka një fuqi të fortë nuhatjeje.  Ata pëlqejnë më shumë nga njerëzit për shkak të besnikërisë së tyre.  Ata janë inteligjentë, janë vigjilentë.  Qentë kanë shumë ngjyra si gri, e bardhë, e zezë, kafe dhe e kuqe.  Janë të shumë llojeve si përgjaku, bariu gjerman, labradori, rotvajleri, qen qimedredhur, bulldog etj.

  Zakonisht qeni ha peshk, mish, qumësht, oriz, bukë, etj. Qentë janë gjithashtu të shquar në reduktimin e stresit, ankthit dhe depresionit, vetmisë, të nxisin stërvitjen dhe lojën dhe shëndetin tuaj të shëndetshëm kardiovaskular.  Një qen gjithashtu ofron shoqëri të produkteve për të rriturit e lojtarëve.

  Qentë janë aq besnikë ndaj zotërisë së tij sa asgjë nuk mund ta shtyjë atë të lërë zotërinë e tij.  Zotëruesi i tij mund të jetë një njeri i varfër apo edhe një lypës, por megjithatë, qeni nuk do të lërë zotërinë e tij .  Qentë shohin zotërinë e tij duke ardhur nga puna, ata nxitojnë drejt tyre dhe kërcejnë mbi ta për të treguar dashurinë e tyre.  Qentë janë të ndershëm që janë gjithmonë gati të vdesin për të shpëtuar mikun.  Mund të kafshojë një hajdut ose të huaj kur ata injorojnë lehjen e tij dhe ata bëjnë keq.  Qentë i japin gjithmonë sigurinë e pronarit ditë e natë.

  Jetëgjatësia është shumë e vogël, megjithatë ai mund të jetojë rreth 12-15 vjet, gjë që varet nga gjatësia e tyre, për shembull qentë me shtat të vegjël jetojnë më gjatë. Një qen femër lind një fëmijë dhe ushqehet me qumësht, kjo është arsyeja pse qentë hyjnë  nën kategorinë e gjitarëve.

Qeni i vogël quhet qenush ose klysh. Qentë sipas shërbimit të tyre kategorizohen si qen roje, qen bari, qen gjuetie, qen policie, qen udhërrëfyes, qen nuhatës etj.  Ka një fuqi të fortë nuhatjeje me kontrollin e policisë mund të arrestojë vrasës dhe hajdutë.  Ushtria trajnon qentë për të gjurmuar dhe zbuluar bomba.

  Qentë janë një notarë shumë të shkëlqyer.

Ata janë me të vërtetë kafshë shtëpiake të shkëlqyera.  Ai e respekton pronarin e tij nga zemra dhe mund ta gjejë dritën e tyre praninë e tij/saj përmes erës së saj.  Duhet të kujdesemi mirë për të dhe t’i mbajmë në gjendje të mirë.

 

Fjalët kyçe: Ese, Ese për qenin, Qeni,

Ese për qenin , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

You cannot copy content of this page