Tue. May 24th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ese për Shkencën – shkruar nga Gazeta Shëndeti

 

Nëse shikojmë prapa në kohët tona të lashta, shohim kaq shumë zhvillim në botë tani në këtë kohë moderne.  Bota është plot me pajisje dhe makineri.  Makineritë bëjnë gjithçka në mjedisin tonë.  Si u bë e mundur?  Si u bëmë kaq modernë?  Gjithçka ishte e mundur me ndihmën e shkencës.  Shkenca ka luajtur një rol të madh në zhvillimin e shoqërisë sonë.  Për më tepër, Shkenca e ka bërë jetën tonë më të lehtë dhe të shkujdesur.

Shkenca ka ka shkaktuar shumë ndryshime në jetën tonë.  Para së gjithash, transporti tani është më i lehtë.  Me ndihmën e shkencës tani është më e lehtë të udhëtosh në distanca të gjata.  Për më tepër, koha e udhëtimit është gjithashtu e reduktuar.  Automjete të ndryshme me shpejtësi të lartë janë në dispozicion këto ditë.  Këto automjete kanë ndryshuar totalisht.  Shkenca i përmirësoi motorët me avull në motorë elektrikë.  Në kohët e mëparshme njerëzit udhëtonin me biçikleta.  Por tani të gjithë udhëtojnë me motoçikleta dhe makina.  Kjo kursen kohë dhe përpjekje.  Dhe kjo është e gjitha e mundur me ndihmën e shkencës.

Së dyti, Shkenca na bëri të arrijmë në Hënë.  Por nuk u ndalëm kurrë me kaq.  Na hodhi një vështrim edhe rreth Marsit.  Kjo është një nga arritjet më të mëdha.  Kjo ishte e mundur vetëm me shkencën.  Këto ditë shkencëtarët krijojnë shumë satelitë.  Për shkak të së cilës ne përdorim internet me shpejtësi të lartë.  Këta satelitë rrotullohen rreth tokës çdo ditë dhe natë.  Edhe pa na vënë në dijeni.

Shkenca është shtylla kurrizore e shoqërisë sonë.  Shkenca na dha kaq shumë në kohën tonë të tanishme.  Për shkak të kësaj, mësuesi në shkollat ​​tona ligjëron shkencën që në moshë të re .

Shkenca na mësoi për Sistemin Tonë Diellor.  Sistemi Diellor përbëhet nga 9 planete dhe Dielli.  Më e rëndësishmja ishte se na tregon edhe për origjinën e planetit tonë.  Mbi të gjitha, ne nuk mund të mohojmë se Shkenca na ndihmon në formësimin e së ardhmes sonë.  Por jo vetëm që na tregon për të ardhmen tonë, por na tregon edhe për të kaluarën tonë.

Kur studenti arrin klasën e 6-të, Shkenca ndahet në tre nënkategori të tjera.  Këto nënkategori ishin Fizikë, Kimi dhe Biologji.  Para së gjithash, Fizika na mësoi për makinat.  Fizika është një lëndë interesante.  Është një temë logjike.

Për më tepër, lënda e dytë ishte Kimia.  Kimia është një lëndë që merret me një element që gjendet brenda tokës.  Për më tepër, ndihmon në prodhimin e produkteve të ndryshme.  Produktet si ilaçet dhe kozmetika etj. rezultojnë në përfitime njerëzore.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, lënda e Biologjisë.  Biologjia është një lëndë që na mëson për trupin tonë njerëzor.  Na tregon për pjesët e ndryshme të tij.  Për më tepër, ajo madje i mëson studentët për qelizat.  Qelizat janë të pranishme në gjakun e njeriut.  Shkenca është aq e avancuar saqë na bëri të ditur edhe këtë.

Më në fund, shumë shkencëtarë si Thomas Edison, Sir Isaac Newton kanë lindur në këtë botë.  Ata kanë bërë shpikje të mëdha.  Thomas Edison shpiku llambën.  Po të mos e kishte shpikur ai do të rrinim në errësirë.  Për shkak të kësaj, emri i Thomas Edison shënohet në histori.

Një tjetër shkencëtar i famshëm ishte Sir Isaac Newton.  Sir Isaac Newton na tregoi për Gravitetin.  Me ndihmën e kësaj, ne ishim në gjendje të zbulonim shumë teori të tjera./Gazeta Shëndeti

 

Shih edhe :

  Ese për Atdheun Ese për korrupsionin Ese për internetin Ese për Stresin Ese për Diturinë Ese për Jetën Ese për Mësuesen Ese për Njeriun Ese për Mjedisin Ese për qetësinë shpirtërore Ese për Natyrën Ese për librin Ese për shkollën Ese për 28 nëntorin Ese për Shëndetin Ese për Dashurinë Ese për Pranverën Ese për Verën Ese për Vjeshtën Ese për Dimrin Rrugëtimi i bisturisë së një Kirurgeje Ese për Ecjen Ese për Errësirën Ese për Ferrin Ese për Inspirimin Ese për Gazetën     Ese për shkencën, Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime