© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ese , Ese shqip, Ese të ndryshme , Ese dhe Hartime

Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më të njohur dhe të dashur të Shqipërisë, i cili ka shkruar shumë libra dhe ese rreth historisë dhe kulturës së vendit të tij.

Një nga eset më të bukura të Ismail Kadaresë që flet për Shqipërinë është “Shqipëria, një burg i madh historik” të botuar për herë të parë në vitin 1997. Në këtë ese, Kadare shpalos historinë e Shqipërisë dhe trajton çështjet komplekse të identitetit kombëtar dhe të regjimit të kaluar komunist në vendin e tij.

Kadare fillon eseun e tij me një shkrim të fortë, duke thënë se Shqipëria ishte “një burg i madh historik, i cilës u desh një shekull e gjysmë që të ndërtohej dhe një tjetër shekull që të shkatërrohej”. Ai shpjegon se kjo nuk ishte faj i shqiptarëve, por ishte rezultat i faktorëve të jashtëm dhe të brendshëm që influencuan historinë e Shqipërisë.

Kadare gjithashtu trajton çështjen e identitetit kombëtar, duke thënë se “në Shqipëri, identiteti kombëtar nuk është një gjë e thjeshtë”. Ai shpjegon se shqiptarët janë ndikuar nga shumë faktorë, përfshirë faktorët historikë dhe gjeografikë, dhe se kjo ka krijuar një identitet kombëtar të kompleksuar dhe të ndërlikuar.

Në fund të eseut, Kadare shpalos edhe trajtimin e regjimit të kaluar komunist në Shqipëri dhe impaktin e tij në vendin e tij dhe popullin shqiptar. Ai shprehet se kjo periudhë ishte një e keqe për Shqipërinë dhe qëllimin e saj kryesor ishte të izolonte Shqipërinë nga bota e jashtme dhe të shkatërronte identitetin kombëtar.

Përmes kësaj eseje, Ismail Kadare bën një reflektim të thellë për historinë dhe identitetin kombëtar të Shqipërisë, duke treguar të vërtetën e thellë mbi historinë e vendit të tij dhe shprehur pasionin dhe dashurinë e tij për Shqipërinë dhe popullin shqiptar.

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.