© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
dhimbjegjuri

Fakte të shpejta për dhimbjen e gjurit

1. Çdokush mund të ketë probleme në gju. Ato ndodhin te burrat, gratë dhe fëmijët si dhe te njerëzit e të gjitha racave dhe prejardhjeve etnike.

Faktori kryesor i rrezikut për dhimbjen e gjurit është mosha.

Me kalimin e kohës, konsumimi mund të shkaktojë dhimbje, ngurtësi dhe inflamacion të gjurit. Sidoqoftë, njerëzit me mbipeshë janë në rrezik në rritje, siç janë edhe atletët dhe njerëzit puna e të cilëve kërkon ngritje të rëndë, gjunjëzim ose qëndrim në këmbë për periudha të gjata kohore.

2. Dhimbja e gjurit mund të ndahet në tre kategori kryesore:

a. Lëndim akut, të tilla si një kockë e thyer, ligament i shqyer ose lëndim në menisk.
b. Gjendjet mjekësore të tilla si artriti ose infeksione.
c. Sëmundjet kronike ose të përdorimit të tepërt, të tilla si osteoartriti, sindromat patellare, tendiniti dhe bursiti.

3. Një nga llojet më të zakonshme të dëmtimeve të gjurit në ShBA është një menisk i rupturuar. Shumica e njerëzve ende mund të ecin me një dëmtim të meniskut, por me kalimin e kohës, gjuri gradualisht do të bëhet më i ngurtë dhe i enjtur.

4. Kirurgjia nuk është opsioni i vetëm. Shumë njerëz supozojnë se dhimbja e gjurit automatikisht do të thotë operacion. Sidoqoftë, ka mjaft trajtime jo invasive të ndjekura nga reumatologët dhe ekspertët e tjerë mjekësore për të provuar para operacionit. Disa nga këto përfshijnë terapi fizike, medikamente për të zvogëluar dhimbjen dhe inflamacionin si dhe injeksione të tilla si kortizoni dhe acidi hialuronik për të lubrifikuar nyjen e gjurit.

5. Një menisk artificial mund të jetë së shpejti i disponueshëm, nëse vuani nga dhimbje në gjunjë pas operacionit të meniskut ose jeni pa opsione të vlefshme trajtimi./ Dr. Besim Demolli

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.