Fillojnë provat klinike për një vaksine të dytë kundër COVID-19 në SHBA

Studiuesit amerikanë kanë nisur një tjetër provë të një vaksine eksperimentale për , duke përdorur injeksion në lëkurë dhe jo si zakonisht në muskul.

Eksperimenti, që përdor një vaksinë të prodhuar nga Inovio Pharmaceuticals, është pjesë e një përpjekje globale për të gjetur mbrojtjen aq shumë të nevojshme kundër një virusi që ka shkaktuar një ndërprerje të aktivitetit ekonomik dhe që po i detyron njerëzit të qëndrojnë në ambiente të mbyllura, ndërsa vendet përpiqen të frenojnë përhapjen.

tjetër vaksinë filloi testimin e sigurisë tek njerëzit muajin e kaluar në Siatëll, e krijuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit. Rreth dy të tretat e pjesëmarrësve të këtij studimi kanë marrë dozën e parë, të dy të tillave.

Kompania Inovio pritet të testojë dy doza të vaksinës së saj, të quajtur INO-4800, në 40 vullnetarë të shëndetshëm në laboratorin kërkimor në Kansas City dhe Universitetin e Pensilvanisë. Inovio është duke punuar me studiuesit kinezë për të filluar së shpejti një studim të ngjashëm në atë vend.

Këto studime të fazës së hershme janë një hap i parë për të parë nëse një vaksinë shfaqet mjaft e sigurt për teste më të mëdha të nevojshme për të vërtetuar efektshmërinë ndaj virusit. Edhe nëse hulumtimi shkon mirë, do të duhet një vit që vaksina të prodhohet për përdorim masiv.

Dhjetra vaksina të mundshme janë duke u eksperimentuar në laboratorë në të gjithë botën, dhe pritet të fillojnë testet e para gjatë disa muajve të ardhshëm.

“Gjëja e mirë është se ne kemi një mori kandidatësh,” tha Dr. Anthony Fauci, shefi i sëmundjeve infektive të Instituteve Kombëtare të Shëndetit (NIH), gjatë një podcast-i për Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane të mërkurën.

Shumica e vaksinave në zhvillim kanë të njëjtin objektiv: të godasin një proteinë që mbron sipërfaqen e virusit dhe e ndihmon atë të pushtojë qelizat njerëzore.

Studiuesit e firmps Inovios paketuan një pjesë të kodit gjenetik të virusit brenda një pjese të -së sintetike. Injektuar në vaksinë, qelizat veprojnë si një mini-fabrikë për të prodhuar kopje të proteinave të padëmshme. Sistemi imunitar prodhon antitrupa mbrojtës kundër tyre – të nevojshme nëse virusi i vërtetë vjen ndonjëherë për të sulmuar.

me janë një e re.

Kandidati për vaksina i NIH, prodhuar nga Inc., funksionon në mënyrë të ngjashme, përveç se përdor një lloj kodi gjenetik të quajtur dhe injektohet më thellë – në muskul.

Asnjëra nga dy vaksinat e mundshme nuk përdorin virusin aktual, që do të thotë se nuk ka shanse që vullnetarët të infektohen nga vaksinat. /VOA

Postime të ngjashme