Format dhe simptomat më të shpeshta të diabetit (sëmundja e sheqerit)


Diabetes mellitus (DM), ndryshe njihet si diabeti (sëmundja e sheqerit), është një sëmundje kronike e shkaktuar nga nivelet e larta të glukozës në  gjatë një periudhe të gjatë kohore.

është një ndër burimet kryesore të energjisë në trupin tonë, e cila merret nga ushqimi që e konsumojmë.

Transportin e glukozës nga ushqimi në qelizat e gjakut e mundëson  insulina, një hormon i prodhuar nga pankreasi.

Ndodh që insulina të mos prodhohet mjaftueshëm, apo aspak dhe kështu glukoza qëndron në , duke mos u transportuar njëlloj në qeliza.

Me kalimin e kohës, ky grumbullim i glukozës mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore që s’ kanë shërim, siç është diabeti (sëmundja e sheqerit).

Por, edhe pse s’ ka shërim mund të merren parandaluese ndaj përkeqësimit të kësaj sëmundjeje.

Disa nga simptomat më të shpeshta të diabetit (sëmundja e sheqerit) janë etja e shtuar, tharja e gojës, shikim i mjegulluar, dehidratimi, mpirja e gjymtyrëve, lodhja e tepërt, shtimi i oreksit dhe humbja drastike e peshës.

Këto simptoma mund të shkaktojnë edhe probleme më të rënda shëndetësore si sëmundje të zemrës, sëmundje të veshkës, sulm ne , probleme me sy e probleme dentare.

Ekzistojnë tri forma kryesore në të cilat paraqitet diabetes mellitus

 • diabeti (sëmundja e sheqerit) i tipit 1 paraqitet në 10-15% të rasteve tek fëmijët dhe të rinjtë. Te tipi 1 ka një mungesë absolute të hormonit të insulinës, pasi që sistemi imunitar sulmon dhe shkatërron qelizat beta të pankreasit. Të sëmurët janë të varur nga insulina, andaj duhet të injektohen me insulinë çdo ditë për të mbijetuar.
 • diabeti (sëmundja e sheqerit) i tipit 2 është lloji më i përhapur i diabetit (sëmundja e sheqerit), që haset në 90% të rasteve te të rinjtë në mbipeshë, njerëzit pas moshës 40 vjeçare dhe disa të rinj gjithashtu. Kryesisht trashëgohet apo shkaktohet nga faktorët e mënyrës së jetesës Në tipin 2 pankreasi s’ prodhon mjaftueshëm insulinë.
 • diabeti (sëmundja e sheqerit) i shtatzënisë apo gestacional shfaqet në 2-5% të rasteve te gratë shtatzëna. Ky lloj i diabetes mellitus ka gjasa të zhduket pas lindjes apo edhe të përparojë më tutje. Përafërsisht 5-10% e grave të cilat kanë pasur diabetin (sëmundjen e sheqerit) gestacional gjatë shtatzënisë hasin më vonë në diabetin (sëmundjen e sheqerit) e tipit 2.
 • Llojet e tjera të diabetit (sëmundja e sheqerit), që janë më pak të përhapura, janë diabeti (sëmundja e sheqerit) monogjen dhe diabeti (sëmundja e sheqerit) i fibrozës cistike. diabeti (sëmundja e sheqerit) monogjen është një sëmundje e cila trashëgohet gjenetikisht në breza.

:

Disa nga simptomat më të paraqitura të diabetit (sëmundja e sheqerit) te njerëzit e të gjitha moshave janë:

 • Shkuarja në tualet shumë herë, veçanërisht gjatë natës,
 • e shtuar për ujë ,       
 • Ndjeheni më të lodhur se zakonisht,      
 • pa u përpjekur,   
 • Kruarje gjenitale,    
 • Prerje dhe plagë që kërkojnë shumë kohë për t’u shëruar,    
 • Shikim i turbullt.

Postime të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *