Gjermani: Infermierët merren me larjen, shpëlarjen e pacientëve dhe shpërndarjen e medikamenteveGjermani: Infermierët merren me larjen, shpëlarjen e pacientëve dhe shpërndarjen e medikamenteveBurimi: Deutsche Welle

Studim i porsabotuar në Gjermani konstaton se infermierët e ardhur nga jashtë nuk janë fare të kënaqur.
Sipas studimit të bërë me porosi të fondacionit të sindikatave “Hans Boeckler”, me seli në Dyseldorf, si infermierët vendas, që e kanë mësuar zanatin më vonë, jo në rini, duke qenë se në zanatin e tyre fillestar nuk kanë gjetur punë, ashtu edhe infermierët e ardhur nga jashtë,  shumë shpesh kanë vështirësi në integrimin e tyre në të përditshmen e punës. 


Problemet janë strukturore, thuhet në studim. Të parët kanë problem se ngaqë janë në moshë të pjekur dhe e njohin mirë gjuhën gjermane, u jepen detyra, për të cilët ata janë të pakualifikuar. Të dytët e ndiejnë veten të mbikualifikuar, por kanë probleme gjuhe dhe licencimim, shkruan Deutsche Welle.
Përderisa në Ballkan Infermieri merret me dhënien e injeksioneve, infuzioneve, marrjen e gjakut për analiza e kundërta ndodh në Gjermani me këto punë merren Mjeku.
Themeluesja dhe drejtuesja e Shoqatës së Mjekëve Shqiptarë në Gjermani, Marcela Cano, është shprehur se këto probleme i kanë edhe infermierët e ardhur nga Shqipëria. “Shumë infermierë janë të superkualifikuar, vijnë me mastera, ndërsa u duhet të merren këtu me larjen, shpëlarjen e pacientëve dhe shpërndarjen e medikamenteve”.
Shih edhe:  No difference between those who did and didn't take these drugs for 1-2 years -- ScienceDaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *