© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Gjermania

Gjermani

Një tendencë e përhapur në sektorin e shëndetësisë për të vepruar në vend të pritjes për një diagnozë më konkrete do të thotë se kryhen shumë më tepër operacione sesa janë realisht të nevojshme, ka zbuluar një studim i ri.

Shumë shpesh, pacientët në Gjermani i nënshtrohen trajtimeve dhe operacioneve mjekësore të shmangshme, sipas një studimi nga Fondacioni Bertelsmann i publikuar të martën.

Studiuesit thanë se recetat e barnave, testet dhe operacionet e panevojshme shkaktuan dëm dhe stres shtesë tek pacientët dhe humbën burime të vlefshme që mund të nevojiteshin urgjentisht diku tjetër.

Shumë operacione të panevojshme

Në Gjermani kryhen rreth 70,000 operacione të tiroides çdo vit. Studimi zbuloi se në 90% të atyre operacioneve, nuk kishte shenja të tumoreve malinje.

“Me një diagnozë më të mirë, shumë nga këto operacione mund të shmangen,” thanë studiuesit.

Në operacionet ovariane, ekzistenca e sëmundjes malinje u konfirmua vetëm në 10% të grave që kishin bërë operacion.

Sipas studimit, këto operacione kryesisht të panevojshme vazhdojnë sepse shumë gra këshillohen t’i nënshtrohen ekzaminimeve edhe nëse nuk janë në rrezik – duke kundërshtuar udhëzimet mjekësore.

Receta të tepërta

Një numër i barnave janë gjithashtu të mbipërshkruara, në veçanti bllokuesit H2 për acidin e stomakut, vunë në dukje shkencëtarët. Rreth 70% e këtyre recetave janë bërë pa qenë të informuar siç duhet pacientët për ilaçin, tha studimi.

Të dhënat u përpiluan për Fondacionin Bertelsmann nga Instituti i Berlinit i Kërkimeve Shëndetësore dhe Sociale dhe Instituti i Kërkimeve të Tregut Rheingold me bazë në Këln, i cili kreu intervista të thelluara me 15 mjekë dhe 24 pacientë.

 

Problemi i qëndrimit

Numri i lartë i procedurave të panevojshme erdhi kryesisht në pritjet dhe qëndrimet e mjekëve dhe pacientëve të tyre, thanë studiuesit. Për shembull, më shumë se 55% e të intervistuarve thanë se çdo formë trajtimi ishte më e mirë sesa pritja për më shumë siguri.

Anëtarja e bordit të Fondacionit Bertelsmann Brigitte Mohn tha se studimi tregoi se ekziston nevoja për të luftuar mbifurnizimin në sektorin mjekësor të Gjermanisë. Një mënyrë për ta bërë këtë, tha ajo, do të ishte përmes një fushate të tillë si “Zgjedhja e mençur”, e cila filloi në SHBA dhe Kanada dhe tani është aktive në më shumë se 20 vende. Ai synon të promovojë biseda më të mira midis mjekëve dhe pacientëve të tyre rreth procedurave të caktuara si një mënyrë për të eliminuar kujdesin e panevojshëm shëndetësor.

“Duhet të mbështetet më fuqishëm edhe në Gjermani në interes të mirëqenies së pacientëve,” tha Mohn./DW

7EA73F6A DBB8 43D4 92E5 45A48EB0B01D

 

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.