Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Gripi është një infeksion viral që sulmon sistemin tuaj të frymëmarrjes – hundën, fytin dhe mushkëritë tuaja. Zakonisht quhet grip, por s’ është i njëjtë me viruset e “gripit” të stomakut që shkaktojnë diarre dhe të vjella. Për shumicën e njerëzve, gripi kalon vetë. Por ndonjëherë, gripi dhe ndërlikimet e tij mund të jenë vdekjeprurëse. Simptomat – Fillimisht, gripi mund të duket si një ftohje e zakonshme me një hundë të ndezur, teshtitje dhe dhimbje të fytit. Por ftohjet zakonisht zhvillohen ngadalë, ndërsa gripi ka tendencë të shfaqet papandehur. Dhe megjithëse një ftohje mund të jetë një telashe, ju zakonisht ndjeheni shumë më keq me gripin. Shenjat dhe simptomat e zakonshme të gripit përfshijnë: Ethet mbi 100.4 F (38 C). dhimbje në muskujt, të dridhura dhe djersitje, dhimbje koke, kollë i thatë i vazhdueshëm, lodhje dhe dobësi, kongjestioni i hundës, dhimbje të fytit.
Shkaqet – Viruset e gripit udhëtojnë nëpër ajër në formë të pikëzave dhe kur dikush me infeksion kollitet ose teshtitet. Ju mund të thithni pikat direkt, ose mund të merrni mikrobet nga një objekt – siç është një tastierë telefonike ose kompjuteri – dhe pastaj t’i transferoni ato në sytë tuaj, hundën ose gojën. Njerëzit me virus kanë gjasë ngjitëse nga dita e parë ose edhe para se të fillojnë simptomat e para të shfaqen e deri rreth pesë ditë pasi të fillojnë simptomat. Fëmijët dhe njerëzit me sistem imuniteti të dobësuar mund të jenë ngjitës për një kohë pak më të gjatë. Viruset e gripit po ndryshojnë vazhdimisht, me llojet e reja që shfaqen rregullisht. Nëse keni pasur grip në të kaluarën, trupi juaj ka bërë tashmë antitrupa për të luftuar atë lloj të veçantë të virusit. Nëse viruset e ardhshme të gripit janë të ngjashme me ato që keni hasur më parë, qoftë nga sëmundja ose nga vaksinimi, ato antitrupa mund të parandalojnë infeksionin ose të zvogëlojnë ashpërsinë e tij. Por antitrupat kundër viruseve të gripit që keni hasur në të kaluarën s’ mund t’ju mbrojnë nga nëntipet e reja të gripit që mund të jenë shumë të ndryshme imunologjikisht nga ato që keni pasur më parë.

Komplikimet – Nëse jeni i ri dhe i shëndetshëm, gripi sezonal zakonisht s’ është serioz. Edhe pse mund të ndjeheni të mjeruar ndërsa e keni atë. Gripi zakonisht largohet brenda një ose dy javë pa efekte të qëndrueshme. Por fëmijët dhe të rriturit me rrezik të lartë mund të shfaqin komplikime të tilla si Pneumoni, bronkit, akutizimi i astmës, probleme me zemrën, infeksionet e veshit. Pneumonia është ndërlikimi më serioz. Për të rriturit më të vjetër dhe njerëzit me një sëmundje kronike, pneumonia mund të jetë vdekjeprurëse.

Kur të shkoni te mjeku – Shumica e njerëzve që marrin grip mund të mjekohen në shtëpi dhe shpesh s’ kanë nevojë të shohin një mjek.Por Nëse keni simptoma të gripit dhe keni rrezik për komplikime, vizitoni menjëherë mjekun tuaj. Marrja e ilaçeve antivirale brenda 48 orëve të para pasi të keni parë simptomat mund të zvogëlojë kohëzgjatjen e sëmundjes tuaj dhe të ndihmojë në parandalimin e problemeve më serioze. Ethet mbi 100 F (38 C), megjithëse jo të gjithë me grip kanë ethe, një kollë ose dhimbje fyti, hundë te zena ose qe rrjedhin , dhimbje koke, dhimbje muskulore, të dridhura, lodhje, nauze, të vjella ose diarre (më e zakonshme tek fëmijët). Me disa masa pushimi dhe vetë-kujdesje në shtëpi, personi i shëndetshëm mund të presë që të përmirësohet brenda një jave, megjithëse simptomat e një kollë të thatë mund të zgjasin për disa javë.Sidoqoftë, disa njerëz rrezikojnë më shumë nga komplikime serioze të lidhura me gripin dhe duhet të vizitojnë një mjek.
Kush ka nevojë për të parë një mjek? Nëse ju ose dikush për të cilin jeni duke u kujdesur jeni në rrezik të lartë të ndërlikimeve të lidhura me gripin dhe dyshoni për grip atëherë telefononi mjekun. Për ata që janë në rrezik të lartë të ndërlikimeve të lidhura me gripin ose që kanë sëmundje të rëndë, ekziston një shans më i madh që gripi të çojë në pneumoni, bronkit, infeksione të sinusit dhe, më rrallë, në shtrimin në spital ose vdekje. Mund të përkeqësojë edhe problemet kronike shëndetësore si astma dhe dështimi kongjestiv i zemrës. Rrezik të shtuar të ndërlikimeve të lidhura me gripin keni Nëse: Jeni më të rinj se 12 muaj , jeni 65 vjeç ose më të vjetër , jeni shtatzënë ose keni lindurfemiun gjatë dy javëve të fundit, Jeni më të rinj se 19 vjeç , apo jeni duke marrë terapi afatgjatë me aspirinë, keni disa gjendje kronike mjekësore, përfshirë sëmundje të mushkërive si: astma, ndonjë anomali në udhët e frymëmarrjes, sëmundje të zemrës, diabet (sëmundja e sheqerit), sëmundje neurologjike ose te veshkave, mëlçis ose sëmundje të gjakut, keni një sistem të dobësuar imunitar për shkak të faktorëve të tillë si përdorimi afatgjatë i steroideve ose imunosupresantëve të tjerë, HIV, transplantimi i organeve, kanceri i gjakut ose kanceri që trajtohen me kimioterapi, keni një indeks të masës trupore (BMI) prej 40 ose më të madh, jetoni në një institucion të kujdesit afatgjatë siç është një shtëpi pleqsh apo jeni në spital. Nëse jeni në një nga këto grupe ose keni dëshmi të infeksionit të rëndë të gripit, mjeku juaj mund të përshkruaj një ilaçe për të pakësuar ashpërsinë dhe gjatësinë e simptomave tuaja.
Parandalimi – Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon vaksinimin vjetor të gripit për të gjithë në moshë 6 muaj ose më të vjetër. Vaksina sezonale e gripit çdo vit përmban mbrojtje nga tre ose katër viruset e gripit që pritet të jenë më të zakonshmet gjatë sezonit të gripit të atij viti. Versioni aktual pritet të jetë efektiv, sipas CDC. Sprai i hundës akoma s’ rekomandohet për disa grupe, të tilla si gratë shtatzëna, fëmijët midis 2 dhe 4 vjeç me astmë ose frymëmarrje, dhe njerëzit që kanë kompromentuar sistemin imunitar. Shumica e llojeve të vaksinave të gripit përmbajnë një sasi të vogël të proteinave të vezëve. Nëse keni një alergji të butë në vezë – mund të merrni gripin e qëlluar pa ndonjë masë paraprake shtesë. Nëse keni një alergji të rëndë në vezë, duhet të vaksinoheni në një mjedis mjekësor dhe të mbikëqyren nga një mjek i cili është në gjendje të njohë dhe menaxhojë kushte të rënda alergjike.
Kontrolli i përhapjes së infeksionit – Vaksina e gripit s’ është 100 përqind efektive, kështu që është gjithashtu e rëndësishme të merren masa të tilla si këto për të pakësuar përhapjen e infeksionit: Larja e plotë dhe e shpeshtë e duarve është një mënyrë efektive për të parandaluar shumë infeksione të zakonshme. Ose përdorni pastrues dore me bazë alkooli Nëse sapuni dhe uji s’ janë të disponueshëm, Mbuloni gojën dhe hundën kur teshtitni ose kolliteni. Për të mos ndotur duart, kolliteni ose teshtini në një pecete ose në shtrëngimin e brendshëm të bërrylës tuaj. Shmangni turmat. Gripi përhapet lehtësisht kudo ku njerëzit mblidhen – në qendrat e kujdesit për fëmijët, shkollat, ndërtesat e zyrave, auditoret dhe transportin publik. Duke shmangur turmat gjatë sezonit të pikut të gripit, ju zvogëloni shanset për infeksion. Dhe Nëse jeni i sëmurë, qëndroni në shtëpi të paktën 24 orë pasi ethet tuaja të mbarojnë në mënyrë që të zvogëloni mundësinë e infektimit të të tjerëve.

Diagnoza – Mjeku juaj do të kryejë një egzaminim fizik, do të shikojë për shenja dhe simptoma të gripit, dhe mundësisht të urdhërojë një test që zbulon viruset e gripit. Testi më i përdorur quhet një test i shpejtë i diagnostikimit të gripit, i cili kërkon substanca (antigjene) në një mostër shtupë nga pjesa e prapme e hundës ose fytit. Këto teste mund të japin rezultate në rreth 15 minuta. Sidoqoftë, rezultatet ndryshojnë shumë dhe s’ janë gjithmonë të sakta. Mjeku juaj mund të ju diagnostikojë me grip bazuar në simptoma, pavarësisht se keni një rezultat negativ të testit.Testet më të ndjeshme ndaj gripit janë në dispozicion në disa spitale dhe laboratorë të specializuar.

tretmani – Zakonisht s’ do të keni nevojë për asgjë më shumë se pushim në shtrat dhe shumë lëngje për të trajtuar gripin. Por në disa raste, mjeku juaj mund të përshkruaj një ilaç antiviral, siç është oseltamivir (Tamiflu) ose zanamivir (Relenza). Nëse merrni menjëherë pasi të keni vërejtur simptoma, këto ilaçe mund të shkurtojnë sëmundjen tuaj për herët a vonë ose ashtu dhe të ndihmojnë në parandalimin e komplikimeve serioze.Oseltamivir është një ilaç oral. Zanamivir thithet me anë të një pajisjeje të ngjashme me një inhalator astmatik dhe s’ duhet të përdoret nga askush me probleme të frymëmarrjes, të tilla si astma dhe sëmundjet e mushkërive.Efektet anësore të ilaçeve antivirale mund të përfshijnë nauze dhe të vjella. Këto efekte anësore mund të zvogëlohen Nëse ilaçi merret me ushqim. Oseltamivir gjithashtu është shoqëruar me delirium dhe sjellje të vetë-dëmtimit tek adoleshentët.Disa nga llojet e gripit janë bërë rezistente ndaj amantadinës dhe rimantadinës (Flumadine), të cilat janë ilaçe antivirale më të vjetër.Mënyra e jetesës dhe mjetet shtëpiake-Nëse keni gripin, këto masa mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave tuaja:Pini shumë lëngje zgjidhni ujë, lëng dhe supa të ngrohta për të parandaluar dehidratimin ,bëni më shumë gjumë për të ndihmuar sistemin tuaj imunitar të luftojë infeksionin, konsideroni lehtësuesit e dhembjes, përdorni një qetësues per dhimbje, të tilla si acetaminofeni (Tylenol, të tjerët) ose ibuprofen (Advil, të tjerët), për të luftuar arritshmërinë e lidhur me gripin. Fëmijët dhe adoleshentët që kurohen nga simptoma të ngjashme me gripin s’ duhet të marrin kurrë aspirinë për shkak të rrezikut të sindromës së Reye, një gjendje e rrallë por potencialisht fatale.Për të ndihmuar në kontrollin e përhapjes së gripit në komunitetin tuaj, qëndroni në shtëpi dhe mbajini fëmijët e sëmurë në shtëpi derisa ethet të jenë zhdukur për 24 orë.

Bëni kontrollet tek më të mirët në Laboratorin Olive.

[ad_2]

You cannot copy content of this page