Gripi në Kosovë ka kaluar pragun epidemik

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë tërë vitit bën mbikëqyrjen permanente të Influencës sezonale me intensifikim të aktiviteteve gjatë sezonës dimrore.

Prej 01 tetor 2019 deri më 9 shkurt 2020 në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë testuar gjithsej 522 mostra të dyshimta në Grip, prej të cilave 214 (41 %) mostra kanë rezultuar pozitive, prej të cilave 98 (45.8%) positive në grip A dhe 116 (54.2%) pozitive në grip B.

Hospitalizimet: Në Klinikën Infektive, Klinikën e Pediatrisë dhe spitalet rajonale nga 1 tetor 2019 deri më 09 shkurt 2020 janë hospitalizuar 492 raste me Dg. Bronchopneumonia (ARI), 154 raste me Dg. SNG dhe 35 raste me Dg. SARI dhe 5 raste fatale me sëmundje të mëparshme kronike të njohura dhe një rast si pasojë e gripit sezonal).

Aktualisht situata epidemiologjike është nën kontroll sa i përket gripit sezonal, por me gjendjen aktuale klimatologjike që po mbretëron në Kosovë, pritet të vazhdojë intensitet i lartë edhe muajin e ardhshëm.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë së Kosovës ka rritur vigjilencën për t’u përballur me shtimin e mëtutjeshëm të intensitetit të gripit sezonal.

Mostrat e grumbulluara nga pacientët e qendrave sentinel me ILI ose ARI tregojnë për një pozitivitet në Influencë A Influencë A virusi me subtipin A(H1N1) pdm09 vazhdon të ko-qarkullojë dhe dominon pak ndaj subtipit A(H3). Gjithashtu edhe virusi B/Victoria është në qarkullim duke mbuluar mbi gjysmën e rasteve të diagnostikuara në analizat laboratorike. Te gjitha subtipet fatmirësisht janë në përbërësit e vaksinës së sivjeme katër shtamëshe, të siguruara nga Ministria e Shëndetësisë nga fillimi i sezonit dhe Instituti Kombëtar ka shpërndarë dhe monitoruar zbatimin në çdo QKMF sipas indikacioneve epidemiologjike. Vaksinimi i gjertanishëm në Kosovë ka treguar një efikasitet dhe intensitet mesatar, ulje të rasteve të komplikuara dhe  ulje të rasteve të hospitalizuara.

Gjatë javës së VI-të (03.02.2020-09.02.2020) janë raportuar 5454 raste SNG (Sëmundje e Ngjajshme me Gripin), 417 raste ARI (Infeksion Respirator Akut) dhe 13 raste Infeksion i rëndë akut respirator SARI.

Duke pasur parasysh ecurinë e gripit sezonal dhe shtimin në intensitetin e përhapjes në fillim të shkurtit gripi sezonal këtë javë ka arritur pragun epidemik me një intensitet të lartë

Komiteti për monitorimin e sëmundjeve ngjitëse konstaton se:

Gripi sezonal ka kaluar pragun epidemik dhe ka rritur intensitetin nga i mesëm në të lartë. Të njëjtin intensitet të lartë e kanë edhe Bullgaria, Maqedonia, Rumania dhe Serbia, kurse intensistet shumë të lartë: Shqipëria, Greqia dhe Sllovenia, Shtetet e BE kanë regjistruar gjithashtu intensitet të lartë dhe shumë të lartë;

Rekomandimet e gjertanishme të Institutit Kombëtar për gripin sezonal duhet të vazhdojnë dhe vlejnë për tërë territorin  e Republikës së Kosovës, duke ritheksuar edhe njëherë masat e domosdoshme në të gjitha institucionet shëndetësore.
 
Zyrtarët e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë së Kosovës tërheqin vërejtjen se virusi A H1N1 bën pjesë në grupin e viruseve të gripit të zakonshëm duke dhënë rekomandime të duhura profesionale, që qytetarët të kenë kujdes dhe të mos dalin gjatë në ambiente të ftohta, të mos qëndrojnë në lokale të mbyllura me dendësi të madhe të njerëzve, dhe të përdorim sa më shumë lëngje të nxehta dhe vitamina.

Instituti Kombëtar ka dërguar rekomandime të gjitha institucioneve shëndetësore në vend për masat për parandalimin e gruipit sezonal dhe do të informojë rregullisht për ndryshimet në situatën epidemiologjike Ministrinë e Shëndetësisë dhe OBSh.

Rekomandimet për Institucionet shëndetësore

Rekomandimet e Institutit Kombëtar duhet të ndërmerren në mënyrë strikte dhe të kontrollohet efekti i këtyre masave në mënyrë rigoroze:

• Ngritja maksimale e nivelit të vigjilencës dhe gadishmërisë për veprim në situatën e krijuar 24 orë.
• Kontrolli maksimal dhe inspektimet në të gjitha institucionet shëndetësore të vendit (Publike dhe Private),
• Të gjitha rastet e dyshimta në grip të vazhdohet të evidentohen dhe raportohen nga të gjitha Institucionet Publike dhe Private Shëndetësore.
• Në të gjitha institucionet shëndetësore të vendit (Publike dhe Private), të kenë të përgaditura dhoma të veçanta (posaçërisht në Klinikën Infektive të QKUK-së si dhe Institucionet tjera Spitalore të vendit).
• Në të gjitha institucionet shëndetësore të vendit (Publike dhe Private), duhet që të shtohet kontrolli i brendshëm profesional në baza ditore duke implementuar rekomandimet e instancave të larta.
• Të rritet në maksimum përkujdesja e stafit mjekësor dhe jo mjekësor ndaj higjienës personale dhe institucionale.
• Të ndërpriten tërësisht vizitat e pa nevojshme si dhe prezenca e personave të pauniformuar në Institucionet Spitalore.
• Të përdoren nga personeli shëndetësore masat mbrojtëse konform udhëzimeve.
• Të vendosen materialet propagandistike dhe edukative për parandalimin e gripit në Institucionet Shëndetësore, shkollore apo entet publike ku tubohen qytetarët- nga përgjegjësit e tyre.
• Qendrat Kryesore të Mjekësisë Familjare (përfshirë gjithë qendrat e mjekësisë familjare ne vartësi te saj), Spitalet Publike Rajonale dhe spitale e qyteteve, përfshirë edhe ambulancat dhe spitalet private do ti raportojnë informatat rreth rasteve të rënda klinike mbi baza ditore direkt (sipas udhëzimeve) dhe me mjetet më të shpejta të Institutet rajonale të Shëndetësisë Publike.
• Institutet rajonale do ti përpunojnë të dhënat dhe varësisht nga ecuria epidemiologjike raportojnë menjëherë Institutin Kombëtar me mjetin më të shpejt të komunikimit dhe dorëzojnë raportet javore të kompletuara në Institutin Kombëtar.
• Marrja e mostrave për konfirmim laboratorik do të bëhet vetëm te pacient me simptome klinike të bazuara në definim të rastit në Klinikën Infektive.
• Personeli i Klinikës Infektive i dërgon mostrat për konfirmim laboratorik dhe raporton për të gjitha rastet e hospitalizuara duke plotësuar pyetësorin përkatës.
• Akoma mund të vaksinohen grupet e riskut (punëtorët shëndetësorë dhe personat me sëmundje kronike).

Masat praktike në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit sezonal.

• Të evitohen sa është e mundur kontaktet e afërta me individë të sëmurë,
• Personat e sëmurë të qëndrojnë në shtëpi në mënyrë që të parandalohet përhapja e sëmundjes
• Të redukohet numri i vizitave të familjarve tek personat e hospitalizuar (SHSKUK, Spitalet rajonale)
• Të evitohen vendet e mbyllura dhe mbingarkuara me njerëz
• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina
• Bëni aktivitet fizik dhe gjumë të mjaftueshë.
• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku qëndroni
• Mbuloni hundën dhe gojën me një shami kur të teshtini dhe kolliteni dhe hidheni më pas në vend të sigurt
• Lani duart shpesh me ujë dhe sapun, ose përdorni solucione duarsh me alkool
• Mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duar të kontaminuar, pasi virusi përhapet në këtë mënyrë
• Pastroni dhe dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet që mund të jenë kontaminuar nga virusi

Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit, barnat merren vetëm me rekomandimin e mjekut;

Medikamentet kundër gripit nuk kanë efekt parandalues, mund të përdoren vetëm nëse jeni të sëmurë me grip dhe të rekomanduara nga mjeku;

Medikamente kundër gripit duhet të fillohen brenda 48 orëve të para të fillimit të sëmundjes për të pasur efektivitet të lartë;

Medikamente kundër gripit mund ta bëjnë sëmundjen më të butë si dhe të shkurtojnë kohën e sëmundjes. Ato mund të parandalojnë edhe komplikimet e rënda që mund të vijnë nga gripi.

IKSHPK është në gjendje gadishmërie të përcjellë situatën epidemiologjike dhe për çdo ndryshim të situatës do të japi rekomandimet e nevojshme.

Related posts:

Analiza e fajit! 1. Kam punuar shumë për koalicionin LVV-LDK. Kam shku aq larg, sa edhe babës ju k...
Këto janë pagat e mjekëve në Zvicër
Presidenti austriak thyen rregullin: Pas mbylljes, vazhdon “muhabetin” në lokalin e shqiptarit
Heqja dorë nga duhanpirja gjatë pandemisë, rritë shanset për të luftuar kundër coronavirusit
Qeveria s’pajtohet me vendimin e Avokatit të Popullit për ta çuar ligjin për pagat në Gjykatë
Kirurgët vazhdojnë t'a marrin rrogën e njejtë 549 euro dhe jo 1195 euro
Ja çka janë ata që shkruajnë me dorë të majtë!
Të mbrojmë mamitë, se ato sigurojnë që gratë dhe foshnjat të jenë të shëndetshme në mes të pandemisë...
Çka është Paga minimale?
Skandaloze: Mbi 30 milionë euro reklama, shumica për portale të ‘bosave’ e të partive
Shërohet nga COVID-19 një foshnje dymuajshe, pacienti më i ri në Kosovë
Lajm fantastik nga Londra: Zbulohet vaksina kundër koronavirusit, testohet suksesshëm te minjtë
Koronavirus, gati vaksina nga Izraeli
Ministri Cakaj bisedon me ministren austriake për pandeminë dhe integrimin në BE
Kushtetuesja mund të kërkojë amandamentimin e Ligjit për Paga
Haradinaj: Zvarritja e ligjit për paga, skenar i qëllimshëm
Në fshatin Pastasel të Rahovecit, 21 vjet më parë, u vranë dhe u masakruan 106 civilë të pafajshëm t...
Miratimi i Kushtetutës së Kosovës 12 vite më parë, shënoi një moment të rëndësishëm historik për kon...
Agim Ademi dhe Muharrem Rama sulmuan fizikisht mjekun e Kombëtares së Kosovës në Gërmi
Reagon QSUT ndaj dhunës mbi mjeken specializante të Kirurgjisë
Coronavirus shpallet urgjencë globale shëndetësore nga OBSH
Shkencëtari Japonez, fitues i çmimit Nobel, tregon se si pastrohet trupi gjatë Ramazanit
SHSKUK do t'i punësoj 103 Specialistë të papunë
Mjekët e Urgjencës në Lezhë refuzojnë shpërblimin 5 mijë lekë: Të shkojë për familjet në nevojë
Në Kinë kërkojnë ndihmë 10 mësues shqiptarë
Sot zhvillova disa biseda telefonike me kolegë liderë shqiptarë që janë bartës institucionesh në Shq...
Sot filluam shpërndarjen e qindra pakove thelbësore shëndetësore nëpër vendbanimet e komunave të ver...
Mbi 60 mostra për coronavirus merren nga Gjilani
Pse paraqitet dhimbja në pjesën e poshtme të abdomenit ose pelvikut?
Çka janë herniet abdominale dhe si duhen trajtuar?
Shtohet numri i të prekurve nga gripi, mjekët: Nuk ka vend për panik, por mos i mbani fëmijët në amb...
Kompania izraelite BATM Advanced prodhon setin mjekësor diagnostikues të koronavirusit
Simptomat dhe shenjat e gurëve në veshka
Shenjat paralajmëruese që tregojnë se mëlçia juaj është e tejmbushur me toksina dhe parazitë
Ja çka shkruan Milaim Zeka për fjalorin e Kadri Veselit
Familja Gashi, 6 javë e bllokuar nga koronavirusi
'Austria Airlines' shtyn fluturimet e rregullta deri më 8 qershor
Hendboll: FC Bayern me një trajner shqiptar
Ventrolateral - Çka është Ventrolateral?
Ministrja e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Hykmete Bajrami, ka pritur sot në takim...
Grupi i Kirurgëve kryejnë operacionin e parë të ndarë në disa faza
Disa ushtrime për gratë shtatzëna
Ja kur konsiderohet se Prokurori ka kryer shkelje disiplinore!
Ja sa dënohen marrëdhëniet seksuale brenda familjes
Ndalimi i punës së detyruar ose të dhunshme
Çfarë kuptojmë me aktivitet fizik të moderuar dhe vigoroz?
Nënkryetarja e Kuvendit nga LVV i reagon ashpër Thaçit, ia publikon një foto që s’do të donte ta shi...
Fluks nga virozat, Mjekët: Më të rrezikuarit janë të sëmurët kronikë
Diaspora shqiptare shembjen e Teatrit Kombëtar e sheh si akt të pahijshëm, kërkon të drejtën e votës
Tritan Kalo: Nuk është sakrificë të qëndrosh në shtëpi, jemi në luftë me një armik të padukshëm, tin...
Sot është Dita Botërore e Shëndetit, që sivjet iu kushtohet infermierëve dhe mamive, për rolin kyç ...
Shkaqet e sëmundjeve kronike të veshkave
Enologji / Këshillat e specialistëve për degustim në shtëpi |Revista Monitor
Fituesi i çmimit Nobel në mjekësi: Virusi doli në Kinë, nga laboratori ku po punonin për vaksinën e ...
Mjeku shqiptar nga Kosova, shpëton nga vdekja fëmijën katërvjeçar gjerman
Me pikëlloi shumë lajmi për vdekjen e dy qytetarëve tanë të prekur me COVID- 19. I shpreh ngushëlli...
Dr.Istref Plakolli: Përdorimi dhe rëndësia e Acetaminofenit
Gjinekologu shqiptar që bëri mrekulli me çiftin nga Kumanova!
Ja çka duhet të dini për vitaminën C ?
Vertigo Arteriosklerotike
Operacion i rrallë urologjik në Spitalin e Përgjithshëm të Mitrovicës
Të dashur qytetarë, Me vendimin e saj të ditës së hënë, Qeveria e Republikës së Kosovës, me një votë...
Koronavirusi/ Mungojnë mjekët në Itali, qeveria merr vendimin urgjent
Kimete Berisha: Euforia e frikshme e Richard Grenell
Qeveria i largon nga puna disa sekretarë të ministrive, i qet në listën tepricë
Në ditën botërore të gruas shuhet një grua, një nënë dhe një mjeke
Baba Vanga parashikoi 23 vjet më parë virusin në Kinë dhe tërmetin në Turqi!
Doktorët shqiptarë në Londër rrëfejnë betejën e tuar ndaj COVID-19
Njoftim prej Ambasada e Republikës së Kosovës në Gjermani
Po të mos ishte koronavirusi, Dua Lipa sonte do të mbante koncert në Vjenë
Maqedonia e Veriut rrit pagat e mjekëve e infermierëve, specialistët do marrin deri në 1600 euro
Mjekja që la vendin për Gjermaninë, tregon për kushtet e punës dhe sa paguhet ajo
46 mijë shqiptarë ikin në 1 vit, përveç të rinjve largohen mjekë, infermierë, mësues dhe inxhinierë
Firmat britanike përgatiten të prodhojnë vaksinën kundër koronavirusit
Sejdiu: Mjekët po largohen, t’i motivojmë që të japin kontributin në vendin e vet
7 mënyrat se si funksionon Ligji i Karmës
NJË RAST I RI ME COVID-19! Sot pasdite përfundoi testimi i 58 pacientëve të dyshimtë nga Klinika In...
Imami shqiptar në Zvicër uron myslimanët për Fitër Bajram
Kurti i la pa punë edhe koordinatorët e Haradinajt
Ikën 525 mjekë: Shëndetësia kroate, para kolapsit
Vetëm ndryshimi do t’i kthente mjekët në Kosovë
Njoftim lidhur me faljen e Fitër Bajramit në Zvicër
Gjermani: profesioni i mjekut më i paguar, paga shkon deri 120 mijë euro në vit
Giving TB vaccine intravenously boosts efficacy
Ventroinguinal
Deri në 1500 euro rriten rrogat për mjekët specialistë në Maqedoni, ja kur fillon pagesa
Alarmante: Kirurgët po e braktisin QKUK-në
Kur gratë shkelin gratë...
Sa kujdestari janë të obliguar t'i mbajnë Specializantët gjatë një muaji?
Albinfo.at – Aktualiteti i Shqiptarëve në Austri
Ngjarje tmerri në Greqi, mjekët zbulojnë abuzimin seksual tek foshnja e vdekur nga Siria
Sulmi qyqar ndaj Dr.Sefedin Fazliut i cili është një doktor shembullor
Pas 12 ditë pritjeje, varroset në Kosovë M.R., i vdekur nga Covid 19 në Zvicër
Dr.Talat Pallaska: Pionieri dhe doajeni i lëmisë së ORL në Kosovë
Deputeti i VV’së: Mos pritni mrekulli
Gazetari i RTK-së përkrah fuqishëm grevën e Kirurgëve
Gjithnjë e më shumë zviceranë po largohen nga Zvicra – por ku shkojnë?
Nesër merret vendimi, SBAShK-u paralajmëron grevë dyorëshe të premten
Vdekja e kardiologut të njohur nga Drenasi, Dr. Sami Gjoka, na pikëlloi shumë. Kontributi i tij isht...
INTERVISTË ME KRYETARIN E AAK-së, RAMUSH HARADINAJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Prof. Dr. Nexhmi Hyseni - Themelues i Kirurgjisë moderne kosovare

Thu Feb 13 , 2020
Prof. dr. Nexhmi Hyseni është pasqyrë e gjallë e një kirurgu të shquar që bëri 32 vjet punë kirurgjike me standarde të larta, duke dhënë një ndihmesë të madhe në drejtim të ecjes përpara të kirurgjisë dhe urologjisë së fëmijëve në Kosovë. Shkruan: Demir Reshiti* Prof. dr. Nexhmi Hyseni është […]
Nexhmi Hyseni