© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Të gjithëve na ndodh që të na hapet goja nëse shohim një person që e bën këtë veprim. Dhe ky refleks s’u ndodh vetëm të rriturve. Edhe në mesin e fëmijëve, hapja e gojës është ngjitëse, që në vitet e para të jetës. Kjo u zbulua nga një studim i botuar në revistën Psikobiologjia e Zhvillimit e koordinuar nga tre etologë nga Universiteti i Pizës: mjekët Giada Cordoni dhe Eleonora Favilli nga Muzeu i Historisë Natyrore në Calci dhe Profesore Elisabetta Palagi e Departamentit të Biologjisë.

Hulumtimi, rezultat i një projekti të titulluar ‘Ontogjeneza e sjelljes sociale, lozonjare dhe empatike te njerëzit: vëzhgime etologjike mbi fëmijët e moshës parashkollore’, u krye në një çerdhe në Viareggio (Lucca). Videot u mblodhën për fëmijët nga dy e gjysmë deri në pesë e gjysmë gjatë aktiviteteve të tyre normale shkollore dhe në prani të mësuesve dhe shokëve të klasës.

“Falë një analize të saktë të videove – thotë Giada Cordoni – ne kemi treguar se si ndodh ngjitja e hapjes së gojës, domethënë replikimi i pavullnetshëm i sekuencës motorike të shkaktuar nga shikimi ose dëgjimi i dikujt tjetër, fillon nga mosha dy vjeç e gjysmë “.

Një veprim i pavullnetshëm

Hapja e gojës, në vetvete, është një veprim i pavullnetshëm. Mund të shkaktohet nga uria ose gjumi. Sa i përket funksionit të saj, hipotezohet se është një mjet me të cilin trupi përpiqet të reagojë ndaj një marramendjeje dhe të rifitojë një gjendje gatishmërie, falë rritjes së fluksit të oksigjenit në gjak dhe prej aty në tru. Duhen rreth gjashtë sekonda për të hapur gojën. Na ndodh pothuajse 220,000 herë gjatë jetës, domethënë 7-8 herë në ditë./Burimi “PËR NËNAT”

 

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.