Tue. Jan 31st, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Kryeni shërbimet endokrinologjike në Laboratorin Olive
HIPOTIROIDIZMI DHE SHTATZËNIA
Hipotiroidizmi është një gjendje e shënuar nga një gjëndër tiroide joaktive dhe mund të jetë e pranishme gjatë shtatzënisë. Shumë simptoma të hipotiroidizmit janë të ngjashme me simptomat e shtatzënisë. Për shembull, lodhja, shtimi në peshë dhe menstruacionet jonormale janë të zakonshme për të dyja. Nivelet e ulëta të hormoneve tiroide madje mund të pengojnë të mbeteni shtatzënë ose të jenë shkaktarë të abortit.
Cilat janë simptomat e hipotiroidizmit?
Hipotiroidizmi është një gjendje e zakonshme. Mund të mos zbulohet nëse simptomat janë të lehta. Hipotiroidizmi do të thotë që tiroidja është joaktive dhe prodhon sasi të pamjaftueshme të hormoneve tiroide. Simptomat e hipotiroidizmit mund të jenë të lehta dhe mund të fillojnë ngadalë.
Më poshtë janë simptomat më të zakonshme të hipotiroidizmit:
• Ndjenja e lodhjes
• Pamundësi për të përballuar temperaturat e ftohta
• Zë i ngjirur
• Ënjtje e fytyrës
• Shtim në peshë
• Kapsllëk
• Ndryshimet e lëkurës dhe flokëve, duke përfshirë lëkurën e thatë dhe humbjen e vetullave
• Sindroma e tunelit karpal (ndjesi shpimi gjilpërash ose dhimbje në duar)
• Ritmi i ngadaltë i zemrës
• Ngërçet e muskujve
• Probleme me përqendrimin
• Periudhat e parregullta menstruale
Simptomat e hipotiroidizmit mund të ngjajnë me kushte të tjera ose probleme mjekësore. Gjithmonë bisedoni me endokrinologun për një diagnozë.
Si ndikon hipotiroidizmi tek fetusi?
Gjatë muajve të parë të shtatzënisë, fetusi mbështetet tek nëna për hormonet e tiroides. Hormonet tiroide janë të rëndësishme në zhvillimin normal të trurit dhe rritjen e fetusit. Hipotiroidizmi tek nëna mund të ketë efekte afatgjata tek fetusi.
Si testohet funksioni i tiroides?
Ju do të bëni një test gjaku që mat nivelet e hormonit tiroide (tiroksinë, ose T4) dhe TSH (hormoni stimulues i tiroides) në serum për të kontrolluar për hipotiroidizëm. Shpesh dyshohet për hipotiroidizëm kur nivelet e TSH janë mbi normale dhe nivelet e T4 janë nën normale.
Kush duhet t’i nënshtrohet ekzaminimit të funksionit të tiroides?
Skriningu rutinë për hipotiroidizëm gjatë shtatzënisë nuk rekomandohet. Një grua shtatzënë me simptoma të hipotiroidizmit, një histori hipotiroidizmi ose me kushte të tjera të sistemit endokrin duhet të ekzaminohet.
Si trajtohet hipotiroidizmi gjatë shtatzënisë?
Zëvendësimi i hormoneve tiroide përdoret për të trajtuar nënën. Dozimi i terapisë për zëvendësimin e hormoneve tiroide bazohet në nivelet individuale të hormoneve tiroide. Nivelet e hormoneve tiroide mund të ndryshojnë gjatë shtatzënisë. Dhe, dozimi i zëvendësimit të tiroides gjithashtu mund të ndryshojë. Nivelet e hormoneve tiroide duhet të kontrollohen çdo 4 javë gjatë gjysmës së parë të shtatzënisë. Trajtimi është i sigurt dhe thelbësor si për nënën ashtu edhe për fetusin. Ekzaminimi rutinë për të gjithë të porsalindurit përfshin një test të niveleve të hormoneve tiroide.
Dr Enver Ismaili
Endokrinolog

You cannot copy content of this page