Shëndeti
Sun. Mar 26th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
425F04D4 1A80 401F AA09 8850914A369A

Dr. Rebecca Gomperts, një gjinekologe holandeze që ka bërë një ndryshim të madh në fushën e abortit në nivel botëror.

Dr. Gomperts fillimisht punoi në një spital në Holandë dhe pastaj filloi të udhëtojë në vende të ndryshme për të ndihmuar gratë që nuk mund të kishin qasje në aborte ligjore. Ajo fillimisht udhëtoi në Irlandë, ku ligji i vendit nuk lejonte aborte në asnjë rrethanë, dhe krijoi një organizatë që quhej Women on Waves. Kjo organizatë ofronte shërbime aborti në anije që siguronte një zonë juridike në ujë dhe kështu ishte e mundur të ofronte aborte në kufijtë e ligjit.

Pas kësaj, Dr. Gomperts vazhdoi të udhëtojë në vende të tjera si Spanja, Portugalia, Maroku, Meksika dhe Kosta Rika, dhe krijoi organizata të reja që ofronin këto shërbime. Ajo po ashtu krijoi një aplikacion të quajtur “Safe Abortion” që ndihmon gratë të gjejnë informacion dhe burime për aborte sigurta.

Punën e saj Dr. Gomperts e ka bërë në mes të kundërshtimeve të ashpra dhe kritikave nga disa vende dhe organizata që e kundërshtojnë abortin. Megjithatë, ajo vazhdon të punojë në misionin e saj për të ndihmuar gratë që nuk kanë qasje në shërbime abortive legale dhe për të promovuar të drejtën e tyre për të vendosur mbi trupin e tyre.

Historia e Dr. Gomperts është shembulli i një gjinekologe të ndjeshme dhe të përkushtuar që ka bërë ndryshime të mëdha në jetët e shumë gra dhe familjeve në mbarë botën.

You cannot copy content of this page