Shëndeti
Sun. Mar 26th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Efektet anësore nga antibiotikët , Barnat

Ka shumë histori interesante në fushën e mjekësisë, por njëra prej tyre është historia e penicilinës. Penicilina ishte një antibiotik i parë që u zbulua rastësisht nga mjeku britanik Alexander Fleming në vitin 1928. Ai kishte bërë një eksperiment me një kulturë bakteresh në laboratorin e tij dhe kishte vënë re se në një prej enëve kishte rritje të një mufi të kaltër, e cila ishte shumë efektive në eliminimin e baktereve.

Flemingi kuptoi se ky muf ishte një lloj myku që prodhonte një substancë që mund të shkatërrojë bakteret. Ky ishte fillimi i zhvillimit të penicilinës si një antibiotik të rëndësishëm në mjekësi, që sot përdoret në trajtimin e infeksioneve të shumta bakteriale.

Historia e penicilinës është interesante jo vetëm për zbulimin e tij të rastësishëm, por edhe për sfidat që u kishin përballuar shkencëtarët në përpilimin e një formule të përsosur të këtij antibiotiku dhe në përdorimin e tij në praktikën mjekësore.

Në fund, penicilina ndryshoi mënyrën si trajtohen infeksionet bakteriale dhe ishte një ndër zhvillimet më të rëndësishme në historinë e mjekësisë.

You cannot copy content of this page